Sv: Amstel i Grekland
Var i Grekland, fyller man färskvatten, slänger soporna, släpper ut gråvattnet och tömmer toan?
Frågan uppkommer då och då! Många husbilister i Grekland vill inte tala högt om sista delen i rubriken. Själv är jag ganska härdat och vågar sticka ut hakan. Jag ogillar negativ kritik men räds den inte. Att "stoppa huvudet i sanden" leder inte till en positiv utveckling. Det gör däremot konstruktiv kritik!
Till att börja med kan vi enkelt konstatera att det i Grekland inte finns några ställplatser i västeuropeisk mening med husbilsservice. Det finns några få "Camperstop" men dessa fungerar som vilken camping som helst. Öppna campingar finns det tillräcklig från omkring första april till sista oktober. Under den tiden är det alltså inget problem att bli av med sina "restprodukter". Jag beaktar i nedanstående information, enbart den övriga tiden, från omkring första november till sista mars.
Året runt öppna campingar är få men de finns! Ett femtal på grekiska fastlandet, oftast vid turistattraktioner som Athen, Delphi och Corinthos.
Ett tiotal på Peloponnesos, alla runt kusten i väst, syd och ost.
Möjligheten att lagligt parkera är oändliga, även vid de finaste stränderna. Det är enligt lag förbjudet att campa utanför campingen. Är man försiktig med campingbeteendet är det inget problem. Klossar du upp bilen, hissar upp parabolen, vevar ut markisen, slänger ut den stora mattan under markisen, ställer ut bord och stolar uppe på, parkerar cyklarna utanför, hänger tvätten på en lina mellan de två träden som ger lite skugga till husbilen? Ja då har du kommit rätt! Du söker problem! Lycka till!
Men låter man bli det extrema campingbeteendet, lär du hitta det mest husbilsvänliga landet i Europa med de mest fantastiska parkeringar vid stranden.
Först och främst ett moraliskt miljöställningstagande!
Varje människa har ett eget ansvar för den "skiten" man själv "producerar"!
Det är för enkelt att överlämna ansvaret till en annan part! (Vi utelämnar Sverige i resonemanget, fast även här vet jag flera avlopp som går närmast rakt ut i havet).
Vem kollar hur kryssningsfartyget, campingen eller hotellet har ordnat sitt omhändertagande av mänskliga restprodukter när man roar sig på semester? Vad gör kryssningsfartyget med sitt grå- och svartvatten, vart leder campingens eller hotellets avloppsledning, sker destruktionen av sopor på ett lagligt och miljövänligt sätt? Vet du det?
Sätter man sig in i problematiken, enbart kring Medelhavet kommer man lätt till häpnadsväckande slutsatser. Men bättring är på gång! Fortfarande gäller dock: Varje människa har ett eget ansvar för den "skiten" man själv "producerar"!
Tillbaka till rubriken!
Sopor: Många olagliga soptippar håller på att försvinna (läs: göms undan)! EU har bötesbelagt Grekland för alla olagliga soptippar som finns kvar till nästa år(?). De grekiska kommunerna har nu bråttom att täcka över dessa med sten och grus, det enklaste sättet att slippa få dryga böter! Men även här sker bättring i rask takt. Lagliga destruktionsanläggningar byggs och sopcontainrar, som regelbundet tömmes (på lagliga sopanläggningar), finns väl utspridda överallt där vi har kunnat se. Att lämna sina sopor är alltså inte problemet. Problemet ligger mest i att Grekerna själva har svårt för att slänga tomflaskorna + skruvlock i plast och plastförpackningar i en sopcontainer, istället för rakt ner där de står eller sitter, även på stranden.
Färskvatten: Vi har aldrig sett så många fungerande kranar och duschar någonstans i Europa, året runt! Grekland har sitt bergiga landskap att tacka för ett överflöd av färskvatten. Det syns i kastrullen, även hög kalkhalt. Att fylla sin vattentank till husbilen är det minsta av problemen! Det är inget problem! Vi har två 5m. slangar med trägårdskoppling och anslutningsförskruvningar 1/2"&3/4". Och våga inte skruva bort duschkoppen! Tillräcklig många idioter har redan gjort så, det finns oftast en vanlig tappkran i närheten. Vattnet till duschar och tappställena, utefter stränderna, leds oftast i svarta polyetenslangar som ofta inte är nedgrävda. Detta gör att vattnet i slangarna värms upp i solljuset och inte känns kallt att duscha i. Vi behövde sällan använda duschen i husbilen. Observera dock att alla Greker inte uppskattar att man använder tvål och schampo vid strandduschen. Ibland hittar man skylten "No Soap"
Gråvatten: Det finns inga tömningsanordningar för gråvatten, många campingar har det inte heller. Det bästa är fortfarande att torka av matrester med hushållspapper, använd endast lite miljövänligt diskmedel och tvål och töm gråvattnet i högre belägna öppna grusbäddar / grusplan. Inte i diken och inte i dagvatten brunnar! Har du samvetsproblem med det, återstår inget annat än att leta upp en camping med gråvattentömningsbrunn, och kolla inte vart den brunnen leder för då kan du verkligen få problem med samvetet.
Fekalier: Tyvärr det finns ingen interaktiv karta med tömningsplatser i Grekland. Inte ännu, inte på många år!
På campingar finns det ibland lite snuskiga tömningsställen för toakassetten, men det finns gott om vatten att spola med. Standarden är, relativt västeuropeiska förhållanden, ofta låg. Tavernor har ofta en toalett man kan få använda för tömning. Avloppsledningsbrunnar med lock finns inte eller är svåra att hitta. Avloppsledningssystem finns bara i städer, i de flesta byar går fekalier till en privat eller kollektiv slamavskiljande tank och fortsätter ut i havet. I ett varmt land som Grekland är det sannolikt högre fart på nedbrytning och kompostering, någon slamsugningsverksamhet har jag inte lagt märke till. Vi har en reservkassett och klarar oss utan tömning i max. 10 dagar (förutsatt att jag urinerar på utsidan och det gör jag gärna!). När man frågar en grekisk jordbrukare, pekar han på diket eller på sin åker. Människans avföring är en mycket rik näringskälla som lämpar sig utmärkt vid odling av grödor, men inte före minst ett års kompostering! Sjukdomsalstrande bakterier måste dö först! Men det visste inte de jordbrukarna.
Många fritidsbåtar, last- och passagerarfartyg, kryssningsfartyg, m.fl, tömmer än idag i havet, fast de inte får! De flesta av oss medverkar eller har medverkat till detta, oftast utan att vara medveten om det.
När jag tömmer min kassett gör jag en medveten handling. Det är viktigt att fekalierna får möjlighet att komposteras. Gräva ner i jorden är inte fel. Så har vi gjort i tusentals år. Bland klippsten och grus är också ett alternativ. Havet är inget alternativ för mig, där vill ju folk bada. Öppet, i skog och terräng är heller inte trevligt för dem som strövar runt där och plockar vilda grönsaker, svamp eller örter. Finns ingen camping, offentlig eller taverna -toalett eller annan lämplig/laglig tömningsmöjlighet får man ta fram den lilla vikbara Natospaden eller söka en klippskreva utan vattendrag.
Vi har kryssat genom hela norra medelhavskusten och sett de mest häpnadsväckande kassettömningar helt i onödan av asociala/tanklösa husbilister.
Våra fekalier är en nyttig del av kretsloppet, en bra produkt, om den får möjlighet att förmultna först! Ta väl vara på den!
Julian