Hej, tråden är ju några år gammal från början men....
----------------------------------------------------------------------------
Hej, nu är det lite äpplen och päron och kanske även plommon blandat i samma korg

.
Det som kolvbyte och nedväxling av femman för både bättre kraft och bättre hållbarhet gäller är främst modellen och motorn/växellådan som kom -94/-95 och då även en nyare rundare hyttmodell på Ducato'n.
Den motorn var på 2.5L och hade turbo samt en helmekanisk bränslepump som innehöll kolven som turbotrycket styr, och justerskruvar m.m. och kraften angavs till 116 Hk.
Där satt också en nykonstruktion av växellåda som inte höll något vidare om man plågade den för mycket i uppförsbackar m.m. och ännu sämre hållbarhet med trimmad motor på just femmans växel, för en husbil rullar ju alla sina mil med maxlast/maxvikt för konstruktionen och det funkar inte utan man bör/borde växla ner om det gick trögt helt enkelt.
Den konstruktionen fanns kvar till ca. -01/02.
De senare åren med denna modell så kom det några 2.8L turbomotor med mekanisk pump och några hästkrafter till, 122 har jag för mig.
Det kom också några 2.5L turbomotorer med en elektromekanisk bränslepump. De bilarna känner man igen för det står CAT på stänkskärmen. De var mer avgasrenade och behövde då den elektrisk styrda mekaniska pumpen för att snabbt kunna ändra bränslemängd när lambdasonden säger till.
Ingen ovanlig och dum pump ändå, den satt i massor av dieselpersonbilar som VOLVO och AUDI m.m.
Den pumpen/motorn är nästan för lätt att trimma genom att bygga en liten elbox för en hundralapp....... (Det är den dieselmodellen av gammal VOLVO som är populär bland de gasglada bilintresserade ungdomarna.... En liten box, en större turbo sen jä.... Bild inlägg #11).
Sedan -01/-02 så kom tredje generationens Ducato med i princip elektronisk bränsleinsprutning JTD och 2.8L motorer. De blev lite kraftigare i styrka typ 128 Hk som steg till några med 146 Hk Powermotorer vid -95 innan 3.0 L motorn kom med sin helt nya sexväxlade låda (och då även flera varianter med 2.3 L motorer som klenare variant).
De 2.8 L JTD gick att trimma med boxar som då kom, och även den som senare redan hade 146 Hk gick att trimma upp med 20 Hk till, i alla fall i IVECO's variant.
När den modellen kom så kom även en ny växellåda, samma konstruktion men starkare och helt hållbar även på femmans växel. Det fanns omväxlingssatser till femman även till den, men det var inte för hållbarheten utan bara för att få lite mera kraft, och då kanske mest användbart till de större/tyngre bilarna, och att det började komma mer varianter med boggi bak.
Ja, ungefär så har fruktkorgen sett ut

. M.v.h. JANKRO.