Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
Medlemskapet gäller för kalenderåret 2025.
Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.
OBS! På förekommen anledning: Om du inte loggat in och är HBK-Medlem och inte betalt årsavgiften för 2025 så kan dina rabatter och förlängd reseförsäkring upphöra att gälla.
Så är det alldeles säkert, men det som "duger" för Sveriges ställplatser funkar för mig även när jag är utomlands. Givetvis under förutsättning att detta inte strider mot landets regelverk. Med handen på hjärtat...Vem läser respektive länders föreskrifter? Inte jag i alla fall.De regler som det har hänvisats till tidigare i denna tråd, gäller väl bara svenska förhållanden – inte franska ställ- och campingplatser?
Pålle
Du har helt rätt Jocke. Ifrågavarande utrustning är tillverkad i enlighet med den harmoniserade standard som gäller inom EU.Så är det alldeles säkert, men det som "duger" för Sveriges ställplatser funkar för mig även när jag är utomlands. Givetvis under förutsättning att detta inte strider mot landets regelverk. Med handen på hjärtat...Vem läser respektive länders föreskrifter? Inte jag i alla fall.
Jag känner mig inte särskilt nervös när vi besöker ett annat EU land. Vi ska väl ändå se snarlikt i denna fråga
//Jocke
Nja det är nog så att på den gröna ön gör man lite annorlunda. Har minne av att man kan säkra sina vägguttag med "stora" säkringar och även säkringstråd som dom köper per löpmeter. Men det är inget problem för dom då där sitter en finsäkring i alla deras stickproppar.Nej.
Om N och L är kopplade "på andra hållet" har ingen betydelse. Det är dock orsaken till att man har en tvåpolig personskyddsautomat i säkringspanelen. Men kan helt enkelt inte veta vilket stift som är N och vilket som är L, speciellt inte om det är något annat än ett CEE-don (Schuko). Med CEE finns det en viss sannolikhet att man har kopplat som det står uppmärkt i kontakten.
Av någon anledning är detta en stor diskussion i Storbritannien och man håller på med "polvändare" och annat konstigt. Jag frågade min brittiske vän om det och han skyllde på britternas kompletta okunskap om hur 230V el fungerar och misstro mot allt som inte ser ut som hemma.
MVH
Hans
Om där inte är spänning i vägguttaget så märker du ju det genom att inget funkar i husbilen och då behöver du ingen provare. Jo du kan ju ha koll på avsaknad av jordanslutning men den provare du visar på bild är inte helt lätt att tyda. Och avsaknad av jord kan ju inte vara ett vanligt förekommande fel. Och skulle det saknas så är det ju inte direkt farligt då det krävs ett fel till för det skall bli farligt. Och dom bilar som har jordfelsbrytare så fungerar den ändå. När du läser i dom trådar om denna berömda anslutningskabel så vet du hur kunskapen spretar. Hur många tror du skulle ha en chans att tyda din provare. Har sett att du och Kenth gladligen i flertal trådar visar era provare, inget jag skulle rekommendera.Jag använder testaren vid misstänksamma uttag. Ofta gamla schuko-uttag. Testaren är bra att ha som koll om det är strömavbrott i uttag, kontakter och kablar. Man får ju också en koll om jorden är korrekt.
I nya CEE-uttag är det i allmänhet inga problem.
Den kabel uppfyller inte Elinstallationsreglerna SS 436 40 00 utgåva 3. Den kan användas till mycket annat men inte till husbilar och husvagnar.Den förlängning ni länkade till är OK enligt Elinspektionen.
Detta inlägg är ju mycket intressant. Jag har skrivet om denna anslutningskabel i ett flertal trådar där en tråd har 333 inlägg som jag länkar till i denna tråd. Samt att jag hänvisar till mina källor. Kirsholm skriver en ända (felaktig) mening och det köper du rakt av!!! Det är helt rätt och allt jag skrivet helt galet?Det känns betryggande
Vi campar ofta i Frankrike på sommaren, och då är det väldigt ofta schuko uttag. Då känns det bra om det är rätt enligt gällande regler och föreskrifter.
//Jocke
När jag går kurser och är i kontakt med dom som skriver SVENSK STANDARD så skall vi ha en liknande skrivning i hela EU.De regler som det har hänvisats till tidigare i denna tråd, gäller väl bara svenska förhållanden – inte franska ställ- och campingplatser?
Pålle
Du har bevisligen inte harvat igenom tråden jag hänvisar till här. Jag skriver samma sak om och om igen.Du har helt rätt Jocke. Ifrågavarande utrustning är tillverkad i enlighet med den harmoniserade standard som gäller inom EU.
Att företaget som har varumärket Smart Living dessutom skulle släppa ut en produkt inom EU's inre marknad om den inte uppfyllde regelkraven och därmed inte skulle kunna användas på campingar eller ställplatser i Frankrike är långsökt. Skulle så vara fallet måste detta särskilt upplysas om av campingen eller ställplatsen.
Kör lugnt så länge sladden räcker![]()
Jag tänker inte argumentera mer i detta eftersom Dethleffskvalite går i spinn. Men jag har varit i kontakt med en inspektör vid Elsäkerhetsverket och fått deras svar:Detta inlägg är ju mycket intressant. Jag har skrivet om denna anslutningskabel i ett flertal trådar där en tråd har 333 inlägg som jag länkar till i denna tråd. Samt att jag hänvisar till mina källor. Kirsholm skriver en ända (felaktig) mening och det köper du rakt av!!! Det är helt rätt och allt jag skrivet helt galet?
Jag tänker inte argumentera mer i detta eftersom Dethleffskvalite går i spinn. Men jag har varit i kontakt med Elinspektionen och fått deras svar:
"inkoppling av tex en husvagn på en camping och den typen av adapterkablar finns det inget förbud för, men som med alla produkter är det dock viktigt att man använder dom enligt tillverkarens anvisningar. Det kan i detta fallet tex innebära att den inte får användas permanent
Men jag kanske inte har läst din tråd....Detta inlägg är ju mycket intressant. Jag har skrivet om denna anslutningskabel i ett flertal trådar där en tråd har 333 inlägg som jag länkar till i denna tråd. Samt att jag hänvisar till mina källor. Kirsholm skriver en ända (felaktig) mening och det köper du rakt av!!! Det är helt rätt och allt jag skrivet helt galet?
Detta inlägg är ju mycket intressant. Jag har skrivet om denna anslutningskabel i ett flertal trådar där en tråd har 333 inlägg som jag länkar till i denna tråd. Samt att jag hänvisar till mina källor. Kirsholm skriver en ända (felaktig) mening och det köper du rakt av!!! Det är helt rätt och allt jag skrivet helt galet?
Spinn vet jag inte, försöker bara att vara så saklig jag kan. Men det tar på tålamodet ibland då det inte är första tråden det blir så här i. Detta är det sista jag kan bidra med för din del, för att få din förståelse. Då du verkar ju intresserad av problematiken. Se nedan.Jag tänker inte argumentera mer i detta eftersom Dethleffskvalite går i spinn. Men jag har varit i kontakt med en inspektör vid Elsäkerhetsverket och fått deras svar:
"inkoppling av tex en husvagn på en camping och den typen av adapterkablar finns det inget förbud för, men som med alla produkter är det dock viktigt att man använder dom enligt tillverkarens anvisningar. Det kan i detta fallet tex innebära att den inte får användas permanent
Tack Jocke. Jag vill bara sprida korrekt information, det dumma är att det som gäller står i en standard som man måste köpa. Har säkert berört detta i andra trådar. Jodå övergångar får du ha för det måste du ju ha när där är ett helt vanligt Schuko uttag. Men den kabeln på bilden som vi ältar om sitter Schuko proppen fast på sladden och då följer man inte standarden. Och detta kan ju vara svårt att ha förståelse för en lekman. Men där finns givetvis ett tänk bakom detta när man skrev in detta redan 1994. Så mitt råd är att skaffa rätt sladd med en övergång och tänk inte så mycket.
Hej!Om man skulle försöka förenkla så mycket som möjligt, kan det stämma att skriva så här?
Huvudkabeln skall vara 3x2,5mm2, max 25m utan skarvar på marken, ha CEE anslutningar i båda ändar, eventuella adaptrar skall var CEE till Schucko (Stickpropp)? Om dom behövs.