Hej igen, ja det finns många varianter på allt detta. Som sandstroem beskriver kondensuppkomst med m.m. vid korta starter som måste ske inne i motorn eftersom det tydligt syns att det sker inne i avgassystemet när det nästan spottar ut kondensvatten och ryker vit vattenånga innan allt blivit varm.
Så korta starter utan riktigt rejäl uppvärmning av allt är nog inget vidare. Helst skall nog motorn vara igång tills kylfläkten/kylfläktarna går igång om de är elektriska och
allt blivit genomvarmt.
Förr med mina motorcyklar så brukade jag "sabba" bort tändgnistan och/eller se till att förgasarna inte hade någon bensin och köra runt motorn med startmotorn tills oljetryckslampan slocknade. Motorn fick röra på sig och lite ny olja kom fram till alla ställen. Man slapp att fylla upp förgasarna med bensin och dessutom ha motorn igång i ett utrymme som inte var lämpligt för massor med avgaser, och på köpet så bildades ingen kondens.
Det är mycket troligt att även husbilar/bilar skulle må bäst av att bara få gå runt kanske helst tills oljelampan slocknar men inte starta upp.
Som allt annat så blir det besvärligare att få en bil att inte gå igång ju nyare den är. Men att sabba så bränslepumpen inte går igång, kan funka....... Om man bortser från de bilar som inte startmotorn funkar på om det inte finns bränsletryck, eller lämnar en ilsken röd varningslampa lysande på panelen....... Ja se elektronikens underverk.
Vi har även haft skriverier tidigare på skalman52's fundering på att biltillverkarna skapar goda marginaler med förkortade intervaller för kamremsbyte.
Jag tror att min gamla "livbåt", en Ford Fiesta med Zetec motor har något i stil med 16.000mil eller tio år som intervall. Det får duga åt mig för jag vet inte om det är motorn som är för stor till bilen eller bilen som är för liten till motorn, den har ju i.o.f. inte gått sina 16.000mil än, trots att den föddes -97. Värre än trångt är det, och flytande drev utan några kilar eller några andra fasta punkter, förutom att låsa motor och kamaxlar i sina grundlägen när man drar åt alla koniska hållpunkter (kan tänkas har gjorts så för att försvåra för privatpersoner). Kommer inte ihåg hur många år som gått sedan jag bytte, kanske sju, men skulle något hända så är det ingen katastrof.
Det jag vill komma fram till med detta är mil och år. Om någon tillverkare eller kanske återförsäljare i vissa länder tycker det är bäst att korta av intervallerna för säkerhets skull (och kanske för att gynna verkstäderna.... men så kan det väl inte vara.... eller

) och då kortar ner till fyra år eller 4000mil, ägaren betalar ju servicekalaset i alla fall.
Men till slut dyker ju frågan upp, hur kort körsträcka eller hur korta intervaller skall man acceptera när man köper en ny bil för massor med pengar.
Det optimala för att säkra upp så inget händer vore ju att få infon om att kamremsintervallen är ett år eller 1000mil.
Jättesäkert för tillverkaren, en guldkalv för verkstäder, jättekostnad för bilägaren även om vattenpumpen kanske bara byts varannan gång

, men förhoppningsvis så ovettigt att det inte skulle kunna hända.
En transportbil som stadigt rullar kanske 60mil mellan två städer varje dag får ju ihop 18.000mil på ett år och det motiverar ju till kamremsbyte.
Men grannens gamla far som hade köpt en ny liten Peugeot (för kanske tio år sedan) efter fyra år fick ett glatt brev på posten som påminde honom om att det var dags att byta kamrem för den hade uppnått åldern av fyra år och skulle bytas.
Bilen hade alltid stått i varmgarage och hade då rullat lite över 700mil har jag för mig.
Som avslut ytterligare en fundering som varit uppe tidigare. Om en kamrem åldras och blir värdelös efter fyra år så är det ju väldigt viktigt att få en färsking från hyllan. En gammal hyllvärmare från någon butik som redan upplevt tre av sitt fyraåriga liv vore ju rena katastrofen att få monterad i en motor. Om den dessutom varit dubbelvikt inne i en liten trång kartong så har den ju även skadats av att inte röra på sig och legat i skarpa veck.
Den borde alltså vara märkt med bästföredatum och sitta uppspänd på ett runt papprör i bra miljö innan försäljning.
Det kan väl också tilläggas att om man plockar med en bil och kamrem som gått max eller långt över sina maxmil, så blir man oftast mera fundersam över helt torra och helt frisnurrande lager i stöd och spännrullar, än över själva remmens skick.
Ja, jag vet att jag fortfarande verkar lite tjurig.... men jag får nog hävda, bara lite upprörd i stället

.
M. v.h. JANKRO.