Hej o tack, Bäste Bengt!
Fantastisk att få läsa dina rese-reflexioner i en alldeles
o-sminkad kontext, starkt presenterat
och härligt självutlämnande!
Tror minsann att jag hunnit läsa in det mesta
du har skrivit här på forumet.
Du är en fantastisk skribent och inspiratör, mkt läsvärd!
Nedanstående text är ämnat för dig i synnerhet... punkt!
Som F.D Yrkeslärare på gymnasiet
kan jag känna stor samhörighet med dig.
Betr. maten: Mentalt skulle jag rekommendera att du, i skallen,
uppgraderar födo-intaget till en daglig högtid/fest/upplevelse.
Inte ett jäv..a måste,
Nej, utan nåt fint evenemang, varje dag!
Prova att, så småningom, bjuda in någon gäst på mat,
då utmanar du dig själv samtidigt = Win/Win
för gästen då, också ... (en kvinna månne?)
Min granne drabbas ofta av tvångserbjudanden betr. min mat (dessvärre Man!)
Han var minsann i dina nuvarande trakter hela förra vintern, jodå.
Rotsaker i allmänhet t.ex, potatis, morot, kålrot, rotselleri, palsternacka, lök, vitlök, mm.
Helst enl. säsong eller kupong = (rabatt) och lokalt sortiment i super/mini- mercadon
Skölj, skala, tärna i bitar typ 15x15 mm
Vatten-sjud allt med salt (1%) o peppar, inte stormkoka, under lock!
tills lagom... mjukhet .
Krydda på vidare, med måttfullhet.
Koka ca 10-20 minuter.
Vadå mjukhet , kolla med gaffel o tugga en smakbit,
kom igen nu Bengt, det kan du visst bedöma!
Minsta möjliga vatten-mängd, bara precis täcka rotsakerna.
FÖR tusan spara o konsumera spadet!
Bättre mag-hälso-buljong, än så finns inte!!!
Ät bitarna al-dente med valfritt tillbehör/köttbit/rökt-fläskbit/kryddkorv/fisk, mm
tipsade någon om Fernet, Jaeger, och lokalt öl eller???
Nästa dag, tag de överblivna bitarna (från kylen)
o mosa med grädde/matfett, värm, långsamt o försiktigt
i stekpanna eller gryta, rör om.
Hoppsan, nu blev det en variant på rotfrukts-mos, gott, gottigottgott!
Annat tillbehör/köttbit/rökt-fläskbit/kryddkorv/fisk, mm
Nästa nästa dag, tag sista överblivna bitar, (från kylen)
ljumma upp i stekpannan med lite matfett,
sen knäck över ett par ägg.
Rör om försiktigt.
Mille diavolo!
Nu blev det en sorts omelett, magnificiento!!!
Ät omeletten med valfritt tillbehör/köttbit/rökt-fläskbit/kryddkorv/fisk, mm
tipsade någon om Fernet, Jaeger, och lokalt öl tidigare eller???
Eller så strunt i allt jag skrivit,
tag en lång fasta,
så åker jag ner tills nästa vinter och öppnar
ett sk. matlag för hugade spekulanter...
Tänk annars på mig som blev väckt 04.45 i morse av lokala snöskrapar- maskinen.
Sen väckt igen vid 06.30 tiden, av samma lokala snöskrapar- maskin, igen.
Visserligen inte kissnödig då igen...
Tyvärr, tog därav välförtjänt sovmorgon.
Sen direkt ut och skottande, efter sena frukosten/fm-fikan...
Men då hade tempen stigit till +1°C
så snön fastnade i slungan, hela tiden.
Dessutom har jag hörn-tomt!
Så jag undrar i bland, varför vill jag prova en vinter i Spanien,
det verkar ju så motbjudande... ?
Eller hur Bengt?
Undrar Raasken
Fantastisk att få läsa dina rese-reflexioner i en alldeles
o-sminkad kontext, starkt presenterat
och härligt självutlämnande!
Tror minsann att jag hunnit läsa in det mesta
du har skrivit här på forumet.
Du är en fantastisk skribent och inspiratör, mkt läsvärd!
Nedanstående text är ämnat för dig i synnerhet... punkt!
Som F.D Yrkeslärare på gymnasiet
kan jag känna stor samhörighet med dig.
Betr. maten: Mentalt skulle jag rekommendera att du, i skallen,
uppgraderar födo-intaget till en daglig högtid/fest/upplevelse.
Inte ett jäv..a måste,
Nej, utan nåt fint evenemang, varje dag!
Prova att, så småningom, bjuda in någon gäst på mat,
då utmanar du dig själv samtidigt = Win/Win
för gästen då, också ... (en kvinna månne?)
Min granne drabbas ofta av tvångserbjudanden betr. min mat (dessvärre Man!)
Han var minsann i dina nuvarande trakter hela förra vintern, jodå.
Rotsaker i allmänhet t.ex, potatis, morot, kålrot, rotselleri, palsternacka, lök, vitlök, mm.
Helst enl. säsong eller kupong = (rabatt) och lokalt sortiment i super/mini- mercadon
Skölj, skala, tärna i bitar typ 15x15 mm
Vatten-sjud allt med salt (1%) o peppar, inte stormkoka, under lock!
tills lagom... mjukhet .
Krydda på vidare, med måttfullhet.
Koka ca 10-20 minuter.
Vadå mjukhet , kolla med gaffel o tugga en smakbit,
kom igen nu Bengt, det kan du visst bedöma!
Minsta möjliga vatten-mängd, bara precis täcka rotsakerna.
FÖR tusan spara o konsumera spadet!
Bättre mag-hälso-buljong, än så finns inte!!!
Ät bitarna al-dente med valfritt tillbehör/köttbit/rökt-fläskbit/kryddkorv/fisk, mm
tipsade någon om Fernet, Jaeger, och lokalt öl eller???
Nästa dag, tag de överblivna bitarna (från kylen)
o mosa med grädde/matfett, värm, långsamt o försiktigt
i stekpanna eller gryta, rör om.
Hoppsan, nu blev det en variant på rotfrukts-mos, gott, gottigottgott!
Annat tillbehör/köttbit/rökt-fläskbit/kryddkorv/fisk, mm
Nästa nästa dag, tag sista överblivna bitar, (från kylen)
ljumma upp i stekpannan med lite matfett,
sen knäck över ett par ägg.
Rör om försiktigt.
Mille diavolo!
Nu blev det en sorts omelett, magnificiento!!!
Ät omeletten med valfritt tillbehör/köttbit/rökt-fläskbit/kryddkorv/fisk, mm
tipsade någon om Fernet, Jaeger, och lokalt öl tidigare eller???
Eller så strunt i allt jag skrivit,
tag en lång fasta,
så åker jag ner tills nästa vinter och öppnar
ett sk. matlag för hugade spekulanter...
Tänk annars på mig som blev väckt 04.45 i morse av lokala snöskrapar- maskinen.
Sen väckt igen vid 06.30 tiden, av samma lokala snöskrapar- maskin, igen.
Visserligen inte kissnödig då igen...
Tyvärr, tog därav välförtjänt sovmorgon.
Sen direkt ut och skottande, efter sena frukosten/fm-fikan...
Men då hade tempen stigit till +1°C
så snön fastnade i slungan, hela tiden.
Dessutom har jag hörn-tomt!
Så jag undrar i bland, varför vill jag prova en vinter i Spanien,
det verkar ju så motbjudande... ?
Eller hur Bengt?
Undrar Raasken