Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
Medlemskapet gäller för kalenderåret 2025.
Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.
OBS! På förekommen anledning: Om du inte loggat in och är HBK-Medlem och inte betalt årsavgiften för 2025 så kan dina rabatter och förlängd reseförsäkring upphöra att gälla.
Du för klara helt rätt jag fick svar på min fråga. Det du skrev i mitten att dom är framtunga och spinner lätt.
Du för klara helt rätt jag fick svar på min fråga. Det du skrev i mitten att dom är framtunga och spinner lätt.
Så fungerar det när båda hjulen har fäste, men släpper det ena hjulet så har du i stort sett all kraft där.Men att den faktiskt bara skulle driva på ett av framhjulen låter mycket orimligt, så det är nog bara tillfälligheter. Differentialen gör att drivkraften blir lika på båda hjulen.
Visst är de 1-hjulsdrivna
Ja men snälla du, om det inte finns någon elektronik eller mekanik som låser eller bromsar diffen så vet du väl att ett hjul, det som går lättast börjar att spinna när det når gränsen för grepp och gräver ner sig när det tappar greppet och det andra står still. eftersom diffdreven i mitten mellan drivaxlarna börjar snurra runt med sin egen axel, så går ju även det hjul som spinner dubbel så fort för det andra står still.Men att det faktiskt bara skulle driva på ett av framhjulen låter mycket orimligt, så det är nog bara tillfälligheter. Differentialen gör att drivkraften blir lika på båda hjulen.
Drog husvagn i många år med en Mitsubishi Pajero V6. Kunde låsa fyrhjulsdrift och diff. Fantastisk framkomlighet, även i svårare terräng. Det kan räcka med sura gräsmattor med lite lutning idag, för att jag ska sakna Pajeron!Ja men snälla du, om det inte finns någon elektronik eller mekanik som låser eller bromsar diffen så vet du väl att ett hjul, det som går lättast börjar att spinna och gräva ner sig om det tappar greppet och det andra står still. eftersom diffdreven i mitten mellan drivaxlarna börjar snurra runt med sin egen axel, så går ju även det hjul som spinner dubbel så fort för det andra står still.
Lyfter du upp ett drivhjul med en domkraft och låter det andra stå kvar på backen så kan du ju lägga i en växel och släppa upp kopplingen för endast däcket som är uppe i luften, och som går lätt snurrar ju.........
Så länge som det finns liknande grepp på båda drivhjul så drivs ju bilen fram av båda hjul. Men kör man över en snösträng eller is i rännstenen så spinner ju det däcket loss. Det är då som anti spinn träder in om det finns och räddar situationen, samt lurar föraren att det inte känns så halt som det verkligen är.
Det är ju också förutsättningen till att det går att svänga runt hörn m.m. för då går ju hjulet i ytterkurvan fortare än hjulet i innerkurva, och diffdreven börjar att snurra lite. Utan den funktionen så strävar bilen att gå rakt fram och för att det skall kunna svänga då så måste ett eller båda däcken tugga sig fram.
Det tuggar både däck och får bilen att vilja gå rakt fram.
Min "lilla" leksak en JEEP som går att spärra och greja med så den driver lika på alla hjul skall bara vara helt spärrad på grusväg eller när det är halt (fast det blir lite otäckt) för om man svänger på asfalt med alla spärrar i så bänder den fast sig fullständigt för att däcken fastnar mot asfalten när de är spärrade och skulle behöva kunna snurra olika fort. Tre fyra man kan inte skjuta fram bilen när den bänt fast sig på asfalt.
Visa bilaga 228307
Men det är väldigt svårt att köra fast sig.
M. mycket v. h. JANKRO.
Tyvärr är ju många husbilar idag direkt felkonstruerade, framför allt halvintegrerade, korta chassier och enorma överhäng, stora garage med massor av tunga prylar inuti, eventuellt vattentankar och toa bakom bakaxeln. Sedan byggs problemen på av användarna, med cykelställ på bakväggen och kanske ett par elcyklar där, f.ö. varför finns inte cyklarna i garaget? Det ger förstås katastrofalt dåligt fäste åt framhjulen, bilen väger ju nästan över bakaxeln.Drog husvagn i många år med en Mitsubishi Pajero V6. Kunde låsa fyrhjulsdrift och diff. Fantastisk framkomlighet, även i svårare terräng. Det kan räcka med sura gräsmattor med lite lutning idag, för att jag ska sakna Pajeron!
Nej, kraften blir lika på båda hjulen. Är det som är problemet. Om ett hjul tappar fästet blir kraften låg där och precis lika låg på andra hjulet. Varvtalet kan dock vara olika. Om differential saknas kan kraften vara olika men varvtalet är lika.Så fungerar det när båda hjulen har fäste, men släpper det ena hjulet så har du i stort sett all kraft där.
Vet inte riktigt vad jag ska svara, men om det finns någon broms i differentialen så kan kraften bli olika. Typ spärr eller broms eller torsendiff eller styrbroms. Annars är kraften lika, eller momentet, men eftersom hjulen har samma radie så är även kraften det. Om vi kan ta en viss kraft vid det ena hjulet, med minst friktion, så blir kraften vid det andra samma, och därmed den totala drivkraften 2 gånger kraften vid det ena hjulet med låg friktion. Utan differential är varvtalet lika och kraften kan vara olika, beroende på underlaget.Ja men snälla du, om det inte finns någon elektronik eller mekanik som låser eller bromsar diffen så vet du väl att ett hjul, det som går lättast börjar att spinna när det når gränsen för grepp och gräver ner sig när det tappar greppet och det andra står still. eftersom diffdreven i mitten mellan drivaxlarna börjar snurra runt med sin egen axel, så går ju även det hjul som spinner dubbel så fort för det andra står still.
Lyfter du upp ett drivhjul med en domkraft och låter det andra stå kvar på backen så kan du ju lägga i en växel och släppa upp kopplingen för endast däcket som är uppe i luften, och som går lätt snurrar ju.........
Så länge som det finns liknande grepp på båda drivhjul så drivs ju bilen fram av båda hjul. Men kör man över en snösträng eller is i rännstenen så spinner ju det däcket loss. Det är då som anti spinn träder in om det finns och bromsar hjulet som spinner samt ofta även dämpar kraften i motorn och räddar situationen, samt lurar föraren att det inte alls känns så halt som det verkligen är.
Det är ju också förutsättningen till att det går att svänga runt hörn m.m. för då går ju hjulet i ytterkurvan fortare än hjulet i innerkurva, och diffdreven börjar att snurra lite. Utan den funktionen så strävar bilen att gå rakt fram och för att det skall kunna svänga då så måste ett eller båda däcken tugga sig fram.
Det tuggar både däck och får bilen att vilja gå rakt fram.
Min "lilla" leksak en JEEP som går att spärra och greja med så den driver lika på alla hjul skall bara vara helt spärrad på grusväg eller när det är halt (fast det blir lite otäckt).
Om man svänger på asfalt med alla spärrar i så bänder den fast sig fullständigt för att däcken fastnar mot asfalten när de är spärrade och skulle behöva kunna snurra olika fort. Tre fyra man kan inte skjuta fram bilen när den bänt fast sig på asfalt. Som tur är så är det bara att gasa på så däcken tuggar sig runt och neutraliserar låsningen.
Visa bilaga 228307
Men det är väldigt svårt att köra fast sig.
M. mycket v. h. JANKRO.
Så det "fria" hjulet spinner medan det andra står stilla, för kraften räcker helt enkelt inte till?Vet inte riktigt vad jag ska svara, men om det finns någon broms i differentialen så kan kraften bli olika. Typ spärr eller broms eller torsendiff eller styrbroms. Annars är kraften lika, eller momentet, men eftersom hjulen har samma radie så är även kraften det. Om vi kan ta en viss kraft vid det ena hjulet, med minst friktion, så blir kraften vid det andra samma, och därmed den totala drivkraften 2 gånger kraften vid det ena hjulet. Utan differential är varvtalet lika och kraften kan vara olika, beroende på underlaget.
Om ena axeln är av innebär det att kraften blir noll vid båda hjulen och därmed driver inte bara det ena. Om inte fiatarna har någon form av differentialbroms? Eller väldigt anliggande broms på ena sidan som skrivs ovan.
Det fria hjulet spinner för att friktionen inte räcker till. Den kraft som kan tas är friktionskoefficienten gånger tyngden på det hjulet. Om nu motorn kan ge mer än så så spinner hjulet med minst friktionskoefficient. Samtidigt blir det samma kraft från andra hjulet, som har högre friktionskoefficient och därmed inte spinner. Kommer det minnen från fysiklektionerna? Geometrin i differentialen, om man ritar kraftpilar, på alla hjul däri, ger att det måste bli samma moment på båda axlarna alltid, bortsett från dynamiska förlopp. Moment är kraft gånger hävarms längd. Den kraft som driver bilen är då två gånger kraften från hjulet med minst friktionskoefficient, där vi antar att det är samma tyngd på båda hjulen. Tyngden är kraften från vikt som påverkas av jordaccelerationen.Så det "fria" hjulet spinner medan det andra står stilla, för kraften räcker helt enkelt inte till?