Sv: LCHF. Läs detta!
Nio av tio svenskar äter kött Källa:
SvT
Ja, så framställs det naturligtvis inte, nyheten lyder istället såhär:
Var tionde svensk vegetarian
Så många som var tionde hoppar över köttet, och antalet vegetarianer har ökat de senaste åren.
Skälet till skillnaden mellan min tolkning ("Nio av tio svenskar äter kött") och SvT:s ("Så många som var tionde hoppar över köttet") beror nog på det som står ett par meningar ner, att uppgifterna återges lydigt från en undersökning som
Demoskop gjort på uppdrag av organisationen
Djurens Rätt.
Man redovisar en ökning av vegetarianer med 4 procentenheter från 2009 vilket sannolikt är statistiskt säkerställt men det är en variation på en låg nivå, förmodligen en krusning på ytan i ett större tidsperspektiv. Omsorg om miljön, den egna hälsan och djurens rättigheter framhålls som skäl till den vegetariska framryckningen.
Vegetarianism i en eller annan form har ett odefinierat ursprung långt tillbaka i tiden, förmodligen motiverat av bristande och ensidig tillgång till födoämnen. Med tiden framställdes vegetarianism som en hälsofördel, resursbevarande och etiskt fördelaktig. En som tidigt förespråkade hälsofördelar var frisksportaren
Are Waerland från 30-talet och framöver. På femtiotalet var det
Georg Borgström som tog debatten om jordens sviktande resurser vilket inspirerade det politiskt korrekta i att vara vegetarian. Under senare år har framförallt ungdomar tagit till sig etiska skäl att vara vegetarianer och kanske främst veganer.
Till stöd för denna livsstil har
Livsmedelsverket fungerat och i och med detta även
dietister och många andra nutritionsexperter. Så länge jag kan minnas har alltid "gröna" inslag i kosten framställts som särskilt hälsosamma. Juicer och fruktröror av diverse slag framställs regelmässigt som "vitaminbomber". I skolor har man länge tillhandahållit vegetariska/veganska alternativ utan att elever/föräldrar behövt kräva det. Alldeles oavsett hur den rådande kostdebatten varit så har alltid vegetarianismen funnits med som ett väl exponerat alternativ.
Med detta som bakgrund är det anmärkningsvärt att vegetarianismen inte har rotat sig hos mer än 1 av 10 svenskar. Djurens Rätt vill gärna framställa siffrorna som en framgång, men med tanke på vegetarianismens långa och svaga historia trots massivt stöd är det mer en önskedröm än fakta.
Per Wikholm på LCHF.se har ett historiskt perspektiv som
Kostdoktorn har tagit upp.
Ur resurssynpunkt är vegetarianism och alldeles särskilt veganism tveksamt. All odling kräver gödsling för att fungera på samma områden år efter år och om djurhållningen upphör måste denna komma från fossila källor vilka är ändliga och kräver mängder av energi, för närvarande i form av olja.
Erik Edlund /
MatFrisk Blogg