• Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2025.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

LCHF. Läs detta!

Jappe

HBK in Memoriam
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Sv: LCHF. Läs detta!

Vinerier i all ära men verkligheten kräver hårdare tag! Läs här om MONTESANO! Modern förorening på många nivåer!

Företaget är kontroversiellt på grund av dess utveckling och marknadsföring av GMO-grödor och tillväxthormon för nötkreatur såväl som dess aggressiva juridiska strategier, politisk lobbying och hårda attityd mot sädesindustrin. Det är bidragande orsaker till att företaget ifrågasätts av bland annat miljöaktivister.
 

Jappe

HBK in Memoriam
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Sv: LCHF. Läs detta!

MONTESANO! Företaqet som gör att miljömedvetna konsumenter ändrar sina matvanor!

Money rules, dock! Ignoransen hos allmogen möjliggör den här sortens Geschäft!

Jappe
 
Senast ändrad:

Jappe

HBK in Memoriam
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Sv: LCHF. Läs detta!

OK, med tanke på vad Jappe skrev tidigare om vin, här kommer en kalkyl på min (och många andras) Italian Amarone favorit.
Utgår man ifrån att 5 oz innehåller 130 kalorier (borde stå Kcal), då skall en 70 cl flaska innehålla ungefär 620 kalorier. Det motsvara ungefär en normal måltid. Äter man inte mer än 1 400 kalorier den dagen, då går man faktiskt inte upp i vikt, snarare tvärt om (baserat på 2000 kalorier/dag). ...men gör man det för ofta, då kan man få massor med andra problem!

Somliga tycker att Amarone är ett kärringvin, fånigt dyrt, nästan som parfym! À la mode!

Jappe
 
Senast ändrad:

Marianne & Ranko

HBK Medlem
Inlägg
5.243
Kommun
Göteborg
HBK-Nr
12537
Medlemskap
2025
Sv: LCHF. Läs detta!

Nu har jag gått över till Ripasso, nästan "samma" fylliga & lena smak dock för halva pengen... Upptäcktsresan fortsätter och nå't måste man ju väl "synda" med : )
 

Jappe

HBK in Memoriam
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Sv: LCHF. Läs detta!

Ur Kostdoktorn:

Vem tjänar på farligt högt blodsocker?

Blodsockerh%C3%B6jande-mat1.jpg


I sjukvården får diabetiker ännu ofta råd om blodsockerhöjande mat. Inte sällan får de fina broschyrer i färg, som den ovan. I den broschyren står det att mat som höjer blodsockret långsamt är bra. Exempel på sådan mat sägs vara frukt, ris, pasta, potatis och bröd!

Varför är det bra för diabetiker att äta mat som höjer blodsockret? Vem är det bra för? Vem är det som ger bort dessa gratis broschyrer?
Vanligtvis, som i detta fallet, är det ett läkemedelsföretag som tryckt upp broschyren. De säljer mediciner för att sänka blodsockret. Och sen delar de ut broschyrer med kostråd som höjer blodsockret och gör att diabetiker behöver mer mediciner.
Läkemedelsföretag tjänar alltså mer pengar genom dela ut kostråd som gör diabetiker sjukare. Det är ingen konspirationsteori. Det är bara simpel marknadsekonomi.

Råden om kolhydratrik mat gör att en diabetiker typ 2 exempelvis kan behöva påbörja behandling med insulinsprutor. Ett enda års förbrukning av insulin kan lätt kosta 10 000 kronor eller mer. Multiplicera den siffran med de 350 000 diabetiker som finns i Sverige så inser du hur enorma de ekonomiska intressena är.

Även programmet Kalla Fakta har granskat detta: Pinsamma kostråd till diabetiker

Jobbar du inom sjukvården och vill ha bättre informationsbroschyrer att dela ut gratis? Med kostråd som inte höjer blodsockret? Beställ här.


Bli ditt eget bevis

Allt fler svenskar litar inte längre på propaganda från läkemedelsindustrin, eller på dåligt uppdaterade experter. De tar sin hälsa i sina egna händer. Det är en stor förändring på gång som kan leda till en friskare framtid för väldigt många.
Vet du inte vad du ska tro? Det är ok. Det finns ett enkelt sätt att se vad effekten av lågkolhydratkost är för dig.
Testa. Testa själv under ett par veckor och följ upp vad effekten blir. Här är några exempel på vad du kan vänta dig:Ta kontroll över din egen hälsa och testa själv:
LCHF för nybörjare
 

Marianne & Ranko

HBK Medlem
Inlägg
5.243
Kommun
Göteborg
HBK-Nr
12537
Medlemskap
2025
Sv: LCHF. Läs detta!

Min bestämda uppfattning är att allt som jäser innehåller socker och att allt som innehåller "socker" är inte bra att överdriva med.
Hade en 3-års period med surdegsbröd-bakning som hobby och visst var det gott & nyttigare än halvfabrikat med härdat fett..., men det satte sig runt magen sakta men säkert...
Surdeg är något som måste "matas" regelbundet (mjöl & vätska) om det ska fungera. Ibland glömde jag "mata" degen och då bildades det ren alkohol på ytan vilket måste bero på förekomst av socker. Inte trodde jag i min vildaste fantasi att det fanns socker i mjölet : (
 

Knut

FD HBK Medlem
Inlägg
19.557
Kommun
Australien
HBK-Nr
994
Medlemskap
2022
Sv: LCHF. Läs detta!

En del av gjæringsprossesen i surdeg er spalting av kolhydratet i mel til sukker. Noe av det samme skjer ved spiring av korn, derav maltproduksjon før gjæring ved produksjon av øl og sterke drikker.
 

Scaniaboy

HBK Medlem
Inlägg
543
Kommun
Staffanstorp
HBK-Nr
11284
Medlemskap
2025
Sv: LCHF. Läs detta!

Min bestämda uppfattning är att allt som jäser innehåller socker och att allt som innehåller "socker" är inte bra att överdriva med.
Hade en 3-års period med surdegsbröd-bakning som hobby och visst var det gott & nyttigare än halvfabrikat med härdat fett..., men det satte sig runt magen sakta men säkert...
Surdeg är något som måste "matas" regelbundet (mjöl & vätska) om det ska fungera. Ibland glömde jag "mata" degen och då bildades det ren alkohol på ytan vilket måste bero på förekomst av socker. Inte trodde jag i min vildaste fantasi att det fanns socker i mjölet : (

Jo så är det.
Finns en hel del sockerarter i vårt mjöl. Dessa behövs för att jästen ska kunna bilda gasen, CO² eller kolsyra och alkohol. I jästen finns det enzymer som sönderdelar sammansatta sockerarter till spjälkningsbar storlek för jästen.
När sedan jästen sätter i sig sockret så bildas det ganska snart kolsyra och alkohol. Brödet häver sig och du får brödstrukturen inuti. Om allt fungerar sedan så stelnar proteinerna av värmen och samtidigt som vattnet försvinner.
Det är också så att jästen bildar många goda aromer och smakförhöjare i brödet. Allt beroende på hur länge det för jäsa. En anledning till att surdegsbröden oftast smakar bättre.
Som du påpekade så bildades det alkohol; den försvinner runt 78º ,så tro inte man kan bli på lyran av att äta bröd. :twitcy::twitcy::twitcy:

Sockerfritt bröd innebär att inget extra socker/sirap är tillsatt utan bara de naturliga sockret som finns i mjölet. Blir väldigt lite socker kvar som kan lägga sig runt midjan efter att jäsningen gjort sitt. / Bernt - Konditorlärare
 
F

F.d. 50064

Guest
Sv: LCHF. Läs detta!

Jag tror faktiskt att vi behöver inte ta det så allvarligt. Bara lite tankar om vår hälsoresa.
Till alla barn som överlevde 50-, 60- talet och som är i min ålders grupp, ta det inte så allvarligt .
Först så överlevde vi att födas av Mammor som rökte och drack under graviditeten.*Dom tog
magnecyl och alla möjliga läkemedel samt åt tonfisk direkt ur burken ,man blev aldrig testade
för diabetes.*Efter detta trauma blev vi lagda på mage för att sova i en spjälsäng målad i en
rosa eller babyblå färg med hög blyhalt.Vi hade ingen barnsäkerhet på medicinburkar, dörrar
eller fönster och när vi cyklade hade vi ingen hjälm!! För att inte tala om vilken risk vi tog när vi liftade.
Som spädbarn och barn åkte man bil utan barnstol. bilkudde, säkerhetsbälte eller airbag
.Vi drack vatten direkt ur trädgårdsslangen och INTE ur glas eller flaska.Vi delade läsk
med flera kompisar och drack direkt ur flaskan och INGEN dog av detta.Vi åt muffins,
Mammas bullar, vitt bröd, riktigt smör och för mycket socker på cornflakes och i filen. Inte
blev vi överviktiga för det! För att:VI VAR ALLTID UTE OCH LEKTE!!!Vi kunde gå hemifrån på
morgonen leka hela dan och kom hem när gatlyktorna vartända.Ingen kunde nå oss på hela
dan OCH VI VAR OKEJ!!I timmar kunde vi bygga lådbilar av skräp för att sedan åka ned för
någon backe och då upptäcka att vi glömt bromsarna.Efter att vi åkt in i träd och buskar ett
par gånger lärde vi oss att lösa problemet.Vi hade inga Playstation, Nintendo, X-box, ingen
video eller DVD, inga 150 kanaler på TV:n, inget surroundljud, CD-spelare, inga
MOBILTELEFONER, DATORER inget Internet eller MSN Vi hade VÄNNER och dom fann vi
UTOMHUS!!Vi föll från träd och tak, skar oss, bröt armar och ben, slog ut tänder!! Och inte
blev någon stämd eller anmäld för det.Vi åt maskar och kakor gjorda av sand eller jord och
inte fortsatte maskarna att leva i magen!!Vi fick luftgevär vid 10 års ålder, vi hittade på spel
och lekar med hjälp av en pinne och en tennisboll, och fast man sa att det kunde hända, så
var det inte så många som fick sina ögon utpetade av pinnar.Vi cyklade eller gick till
kompisar, ringde eller knackade på och ibland steg vi bara in och pratade med
dem.Fotbollslaget hade uttagningar och alla blev inte uttagna, dom som inte blev det, fick lära
sig att handskas med besvikelsen OTROLIGT ELLER HUR!!??Tanken på att våra föräldrar
skulle stå på vår sida om vi bröt mot lagen fanns inte. Dom var faktiskt lagens högra
arm!!Denna generation har faktiskt fostrat dom största risktagarna, problemlösarna och
investerarna någonsin.Dom senaste 50 åren har varit en explosion av uppfinningar och nya
ideèr. Vi hade frihet, misslyckanden, framgång och ansvar och vi lärde oss att ta allt
detta!!Om du är en av dem så:GRATTIS!!Du kanske vill dela med dig av detta till andra som
har haft turen att få växa upp som barn den tiden innan ADVOKATER och MYNDIGHETER
reglerade ditt liv för 'DITT EGET BÄSTA'??

Kan detta verkligen vara sant? Bara för att bryta det allvarliga
 
F

F.d. 53198

Guest
Sv: LCHF. Läs detta!

Blir väldigt lite socker kvar som kan lägga sig runt midjan efter att jäsningen gjort sitt. / Bernt - Konditorlärare
Nog är det väl så att stärkelsen som utgör merparten av alla sorters bröd består av långa kedjor av glukos, en av tre grundläggande monosackarider i vår föda. De två andra är fruktos och galaktos som finns i mejeriprodukter. Så äter man för mycket av bröd så höjer det blodsockret och inlagringen som fett börjar. I bästa fall hamnar det på ända och lår, i sämsta i lever och bukhåla.

/ Erik
 

Scaniaboy

HBK Medlem
Inlägg
543
Kommun
Staffanstorp
HBK-Nr
11284
Medlemskap
2025
Sv: LCHF. Läs detta!

Nog är det väl så att stärkelsen som utgör merparten av alla sorters bröd består av långa kedjor av glukos, en av tre grundläggande monosackarider i vår föda. De två andra är fruktos och galaktos som finns i mejeriprodukter. Så äter man för mycket av bröd så höjer det blodsockret och inlagringen som fett börjar. I bästa fall hamnar det på ända och lår, i sämsta i lever och bukhåla.

/ Erik

Visst är det så, men ville bara lyfta fram att osötat bröd är ett bättre alternativ än sötat. Vidhåller att ett osötat ljust bröd är bättre än ett Danskt rågbröd med massor av sirap.
Mörka grova bröd framhävs ibland som väldigt nyttiga, men i själva verket är det hur mycket sirap som helst i dessa bröd. Ljusa brödtyper ska ätas med måtta, men välj då hellre ett osötat lantfranska än ett vanligt franskbröd med tillsatt socker. Motion rekommenderas också. :yes::yes:
Bernt
 
F

F.d. 53198

Guest
Sv: LCHF. Läs detta!

?..osötat bröd är ett bättre alternativ än sötat. Vidhåller att ett osötat ljust bröd är bättre än ett Danskt rågbröd med massor av sirap.
Fruktosen som utgör ena, den söta, halvan av vitt socker är lockande men skadlig då kroppen inte har förmåga att använda det direkt. Ofta(st) blir det först fett i levern för att sedan fördelas ut i kroppen om det finns "plats". Fruktosen är sannolikt en mycket stor källa till förfettade bukhålor.

Hur mycket kolhydrater finns i osötat bröd jämfört med sirapsbröd?

/ Erik
 

Jappe

HBK in Memoriam
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Senast ändrad:

Marianne & Ranko

HBK Medlem
Inlägg
5.243
Kommun
Göteborg
HBK-Nr
12537
Medlemskap
2025
Sv: LCHF. Läs detta!

Tack Jappe, jag beundrar & uppskattar verkligen din entusiasm att Du bryr dig, informerar och gör allt för att hålla oss rörliga, viga & friska så länge vi bara kan. Dessutom är du påläst i ämnet så det är bara att tacka & buga... Kör på bara, det finns säkert fler än bara Marianne & jag (Ranko) som uppskattar dina inlägg : )
 

Scaniaboy

HBK Medlem
Inlägg
543
Kommun
Staffanstorp
HBK-Nr
11284
Medlemskap
2025
Sv: LCHF. Läs detta!

Fruktosen som utgör ena, den söta, halvan av vitt socker är lockande men skadlig då kroppen inte har förmåga att använda det direkt. Ofta(st) blir det först fett i levern för att sedan fördelas ut i kroppen om det finns "plats". Fruktosen är sannolikt en mycket stor källa till förfettade bukhålor.

Hur mycket kolhydrater finns i osötat bröd jämfört med sirapsbröd?

/ Erik

Har inte några siffror på det. Riktigt som du skriver att fruktosen är stor bov i dramat.
Hittade någon jämförelse mellan rågbröd och osötat där kcal. innehållet var 265 mot 248. Alltså väldigt liten skillnad till osötats fördel.
Vad som inte framgår är hur lite eller hur mycket tillsatt socker man vägt in i rågbrödet.


Bernt
 

Jappe

HBK in Memoriam
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Sv: LCHF. Läs detta!

Av någon anledning så har jag ätit några vetebrödsskivor på sistone och dagens genmodifierade vete kan ha påverkat mig så illa att jag råkade benämna världens största giftspridarbolag Montesano i stället för det riktiga namnet MONSANTO!

Praktiskt taget all växtförädling är numera överförd till de stora kemiföretagen, som specialiserar sitt sortiment till ett fåtal uniforma sorter anpassade för högteknologiskt jordbruk med intensiv kemikalieanvändning. Genom utvecklingen inom GMO-tekniken arbetas intensivt med anpassning av genmanipulerat sortmaterial till vissa kemiska bekämpningsmedel som Round-Up m. fl.

I praktiken kan lantbrukarna i framtiden komma att pressas till ett fullständigt beroendeförhållande till dessa transnationella väldiga kemiföretag framför allt på grund av deras sterila GMO-utsäde.

Intentionerna bakom GMO-växtförädlingen är i grunden av ekonomisk natur. Etik och moral får hänsynslöst stryka på foten för dessa intentioner.


Googla gärna på Monsanto och gmo men råkar ni tillhöra de grupper som inte tål starka chocker så ta det försiktigt och läs inte texterna ensamma i lyan!

Jappe

PS. Wikipedia:

Monsanto – Wikipedia

Googla på och ta reda på vad som håller på att hända med vetet exempelvis!

Brödberoende – hur vetet gör dig fet och skadar din hälsa | Optimal

https://www.google.es/search?q=genm...hannel=sb&gfe_rd=cr&ei=zZ0tU66wGILA8gejz4GQCA
 
Senast ändrad:

Jappe

HBK in Memoriam
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Sv: LCHF. Läs detta!

À propos närproducerat och giftfria råvaror!

Den här lilla "betraktelsen" skrev jag för något år sedan:

Hundramilabröd

Mitt bröd som jag äter
även kakor och klenäter
har färdats långt i riket
men det är ju sista skriket
med bröd som konserverats
skurits i skivor och paketerats
lastats i lastbil för långmila färd
genom stora delar av vår värld
för att jag som god konsument
ska kunna berika avlägsen producent

Jag minns den tiden när jag var magrare
och handlade bröd hos kvarterets bagare
färskt och gott och då kunde man vara lugn
man visste att det kom från bagarens fina ugn
råvarorna kom från den egna traktens lantbrukare
då fanns inga tillsatser i maten som gjorde oss sjukare

Jag minns fortfarande de ljuveliga dofterna i bagarboden
undrar just hur det luktar i Omne, långt där uppe i Norden
 
F

F.d. 53198

Guest
Sv: LCHF. Läs detta!

Nio av tio svenskar äter kött Källa: SvT
Ja, så framställs det naturligtvis inte, nyheten lyder istället såhär:

Var tionde svensk vegetarian
Så många som var tionde hoppar över köttet, och antalet vegetarianer har ökat de senaste åren.

Skälet till skillnaden mellan min tolkning ("Nio av tio svenskar äter kött") och SvT:s ("Så många som var tionde hoppar över köttet") beror nog på det som står ett par meningar ner, att uppgifterna återges lydigt från en undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av organisationen Djurens Rätt.

Man redovisar en ökning av vegetarianer med 4 procentenheter från 2009 vilket sannolikt är statistiskt säkerställt men det är en variation på en låg nivå, förmodligen en krusning på ytan i ett större tidsperspektiv. Omsorg om miljön, den egna hälsan och djurens rättigheter framhålls som skäl till den vegetariska framryckningen.

Vegetarianism i en eller annan form har ett odefinierat ursprung långt tillbaka i tiden, förmodligen motiverat av bristande och ensidig tillgång till födoämnen. Med tiden framställdes vegetarianism som en hälsofördel, resursbevarande och etiskt fördelaktig. En som tidigt förespråkade hälsofördelar var frisksportaren Are Waerland från 30-talet och framöver. På femtiotalet var det Georg Borgström som tog debatten om jordens sviktande resurser vilket inspirerade det politiskt korrekta i att vara vegetarian. Under senare år har framförallt ungdomar tagit till sig etiska skäl att vara vegetarianer och kanske främst veganer.

Till stöd för denna livsstil har Livsmedelsverket fungerat och i och med detta även dietister och många andra nutritionsexperter. Så länge jag kan minnas har alltid "gröna" inslag i kosten framställts som särskilt hälsosamma. Juicer och fruktröror av diverse slag framställs regelmässigt som "vitaminbomber". I skolor har man länge tillhandahållit vegetariska/veganska alternativ utan att elever/föräldrar behövt kräva det. Alldeles oavsett hur den rådande kostdebatten varit så har alltid vegetarianismen funnits med som ett väl exponerat alternativ.

Med detta som bakgrund är det anmärkningsvärt att vegetarianismen inte har rotat sig hos mer än 1 av 10 svenskar. Djurens Rätt vill gärna framställa siffrorna som en framgång, men med tanke på vegetarianismens långa och svaga historia trots massivt stöd är det mer en önskedröm än fakta.

Per WikholmLCHF.se har ett historiskt perspektiv som Kostdoktorn har tagit upp.

Ur resurssynpunkt är vegetarianism och alldeles särskilt veganism tveksamt. All odling kräver gödsling för att fungera på samma områden år efter år och om djurhållningen upphör måste denna komma från fossila källor vilka är ändliga och kräver mängder av energi, för närvarande i form av olja.

Erik Edlund / MatFrisk Blogg
 
Senast redigerad av en moderator:

Jappe

HBK in Memoriam
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Sv: LCHF. Läs detta!

Revolutionerande upptäckt som kan förbättra hälsotillståndet hos allmogen!

Att använda färsk vitkål eller spetskål i stället för bröd kan förändra hälsan hos många i framtiden. I stället för att sätta fram en massa genmanipulerat industritillverkat skräpbröd på bordet så lägger man dit färsk kål. Hemligheten består i att lägga ett blad av en god och färsk kål på tallriken och däri lägga sådant pålägg som man gillar, kanske en god salami tillsammans med en mogen Brie eller kanske leverpastej med gurka o.s.v. o.s.v. Möjligheterna är oändliga!

Bruksanv. Lägg favoritpålägget i salladsbladet och rulla eller vik ihop och ät, med fingrarna eller med bestick om man skulle tillhöra den snobbiga sorten.

Att sluta äta pasta, ris och potatis är ingen konst men att sluta med sitt "dagliga bröd", det är en konst som är svår att lära sig! Min nya sensationella mirakelmetod med salladsblad i stället för bröd ställer invanda begrepp på huvudet och kommer att förändra människans villkor i grunden! Bara fördelar! Enda nackdelen är att arbetslösheten kommer att öka hos sjukhuspersonalen och hos dem som jobbar på läkemedelsföretagen men det är smällar man får ta. Ändamålet helgar medlen!

Jappe

PS. Det går lika bra med salladsblad i olika former!
 
Toppen