Sv: Kaffe!
Svart Som Natten - Hett Som Helvetet - Rent Som En Ängel - Ljuvt Som Kärleken
KAFFETS HISTORIA
En av dom mest vanliga är legenden om getherden Kaldi från Jemen. Kaldi levde någon gång på 300-talet. En kväll när Kaldi var ute och vallade sina getter så upptäckte han att en del av getterna inte var så stillsamma som du brukade vara, utan i stället så hoppade och skuttade dom runt en buske med lysande röda bär. Kaldi beslöt sig för att undersöka dessa bär och smakade då på ett par av dom. Det dröjde inte länge förrän även Kaldi började skutta runt.
VAD ÄR KAFFE?
Vad innehåller denna dryck? Koffein säger nog dom flesta, och det är ju i och för sig sant. Men mängden koffein i kaffe är extremt litet, ca 0.1%.
NÄR KAFFET KOM TILL SVERIGE
Några präster i Rom ville förbjuda drycken med motiveringen att det var djävulens dryck. Påven, Klemens VIII, var inte säker så han beslöt sig för att prova och se vad det var för något. Det var då han lämnade sitt legendariska uttalande:
”Denna satans dryck är sannerligen så god att det skulle vara stor synd att bara de otrogna fick dricka den. Vi skall lura satan och döpa den så att den blir en Sann kristlig dryck, ofarlig för själen”
1685 kom dock kaffet till Sverige då det importerades ett skålpund (0.425 kilo) till Göteborgs hamn. 1688 upptogs kaffet i apotekartaxan. Men det tog lång tid innan kaffet blev populärt här i Sverige. Den som gjorde det populärt sägs vara Karl XII som hade upptäckt kaffet nere i Turkiet.
HUR GÖR MAN ETT GOTT KAFFE?
För att göra ett gott kaffe krävs det två ingredienser, vatten och kaffe. Vattnets standard är viktigare än vad många tror. För att få till ett bra kaffe så räcker det inte med att bara ta lite vatten från kökskranen. För att få ett bra resultat så ska man använda sig av ett syrerikt vatten som skall vara så kallt som möjligt. Vattnet skall också vara mjukt men får inte ha mjukats på konstgjord väg. Dessutom, och det är det viktigaste, får inte vattnet, oavsett tillagnings sätt, koka. Vattnet skall endast sjuda, temperaturen skall ligga runt 90 grader Celsius, aldrig över 95.
Visa bilaga KAFFETS HISTORIA.doc