Sv: Inbrott när man sover
Låt oss återkomma med lite mer information kring ämnet ”gasning”. (Observera att vi endast diskuterar möjligheten/troligheten att gas använts, inte några andra aspekter kring ämnet ”inbrott i husbil”!)
År 2003 fick Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL), av Polismyndigheten i Västra Göraland, i uppdrag att undersöka användningen av gas i samband med ”vägrån”. Rapporten, som är på 23 sidor, är sammanställd av forskningschefen Nils Paulsson på SKL.
I det material som polisen skickade in till SKL har följande möjliga gaser omnämnts: isopropanol, koldioxid, aceton, ”narkotisk gas” (ospecificerad”), hexan och eter/startgas.
Varken ren eter eller kloroform säljs till privatpersoner i Sverige. Dessa gaser har dessutom en stark lukt, och många ”gasade” personer har uppgivit att man ej känt någon specifik lukt. SKL:s undersökning har därför endast omfattat hexan, koldioxid och isopropanol.
Undersökningar och resonemang gäller en lastbilshytt, som ju har betydligt mindre volym än en husbil, och man har då kommit fram till följande slutsatser:
HEXAN
- Det krävs troligen signifikanta mängder hexan (hektogram till kilogram) för att söva en person.
- En person behöver troligen exponeras under en tidperiod som räknas i minuter.
- Hexans höga kokpunkt, i kombination med de stora mängderna, gör det svårt att introducera hexan på ett effektivt sätt i en lastbilshytt.
- Hexangas i luft kan vara explosivt.
- Hexan kan finnas i kroppen även då man inte blivit utsatt för nedsövning.
- Det går troligen att hitta hexan i kroppen flera timmar efter exponering. Det kan eventuellt även gå att finna i hytten.
- Hexan är nervtoxiskt.
KOLDIOXID
- Det krävs signifikanta mängder koldioxid (kilogram) för att söva en person.
- En person behöver troligen exponeras under en begränsad tidsperiod (omkring 1 minut).
- Koldioxid kan enkelt introduceras i en lastbilshytt.
- Koldioxid har en kvävande effekt som kan inträffa utan föregående varning.
- Koldioxid ventileras snabbt ut från lastbilshytten och kroppen (mindre än 1 timme).
ISOPROPANOL
- Det krävs moderata mängder isopropanol (hektogram) för att söva en person.
- Det har ej gått att finna några uppgifter på nödvändiga exponeringstider.
- Isopropanols höga kokpunkt gör det svårt att introducera ämnet på ett effektivt sätt i en lastbilshytt.
- Isopropanolgas i luft kan vara explosivt.
- Isopropanol förekommer normalt inte i några signifikanta mängder i kroppen.
- Det går troligen att hitta isopropanol i kroppen flera timmar efter exponering. Det kan eventuellt även gå att finna i hytten.
Värt att notera är att hexan endast går att köpa i flytande form, men de företag som tillfrågats av SKL uppger att de ej säljer hexan till privatpersoner. Vidare uppger experter på SKL och Rättsmedicinalverket att de ej med säkerhet vet hur man ska kunna överföra hexan till gasform vid rumstemperatur.
I sin utvärdering av ”Särskilda åtgärder för att beivra grova stölder i husbilar i Västra Götaland” 2008, skriver Polisen i Västra Götaland: ”Inga misstankar om gas har rapporterats under säsongen 2008”.
När det gäller den åberopade artikeln i Promobil, är innehållet i korthet:
Inledande frågeställning: Mer än någonsin har det under sommaren pratats om ”gasöverfall”, men vad är sanningen?
1. Det hela började med en ”larmartikel” på tidningen Bild-Zeitungs hemsida.
2. Andra medier följde efter – alla dock inte lika dramatiskt.
3. Två ”läger” bildades: Ett som trodde på uppgifterna, och ett som avfärdade dem som sagor.
4. Grunden till hela historien var ett pressmeddelande från polisen i Brandenburg den 2 juli, där man meddelade att man i tre fall tänkte undersöka huruvida gas hade använts.
5. Medier fortsätter att rapportera om ”gasöverfall”, trots att ännu inte några bevis för sådana finns.
6. Hos polisen i Brandenburg förstår man inte den mediala uppståndelsen: ”Vi har inte några indicier på att gas skulle ha använts. De tre gärningsmännen greps på bar gärning, och vi hittade varken gasbehållare eller slangar som kunde ha använts för att leda in gas i fordonen. Vi har tagit detta på största allvar, men inte funnit något som tyder på att offren sövts.”
Sammantaget tolkar vi i dagsläget allt ovanstående – inklusive den information som (numera pensionerade) kriminalinspektören Per-Arne Nilsson lämnat, både vid föreläsningar i samband med Elmia-mässan och i andra sammanhang – på vårt sätt.
Andra HBK-medlemmar får naturligtvis dra sina egna slutsatser.