• Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2025.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.
    OBS! På förekommen anledning: Om du inte loggat in och är HBK-Medlem och inte betalt årsavgiften för 2025 så kan dina rabatter och förlängd reseförsäkring upphöra att gälla.

HDR-fotografering

knarrevik

FD HBK Medlem
Inlägg
17.776
Kommun
Lysekil
HBK-Nr
3172
Medlemskap
2022
Sv: HDR-fotografering

Knottfabriken i Lahälla.

aCIMG0777_8.jpg

aCIMG0771.JPG

aCIMG0765.JPG


Knottfabriken i Lahälla blev ett stort misslyckande. Maskiner kunde inte ersätta stenhuggarnas känsla för stenens egenskaper.

Film från Rixö stenbrott.
 

knarrevik

FD HBK Medlem
Inlägg
17.776
Kommun
Lysekil
HBK-Nr
3172
Medlemskap
2022
Sv: HDR-fotografering

Det visade sig att bilden på lokomotivet inte är taget med HDR-teknik utan med hjälp av "light painting".

Light painting är en teknik som huvudsakligen används nattetid eller i ett mörkt rum med hjälp av en handhållen ljuskälla.
Fotografen målar alltså (loko)motivet med ljuset och låter kameran stå med öppen slutare. Spännande!
 

knarrevik

FD HBK Medlem
Inlägg
17.776
Kommun
Lysekil
HBK-Nr
3172
Medlemskap
2022
Sv: HDR-fotografering

A-Ford i Lysekil på ångtågets dag

aCIMG0852.JPG

abCIMG0852.JPG

aCIMG0850.JPG

HDR-bild med Casio EX ZR100

Fabrikat: FORD TUDOR A
Färg: Flerfärgad Fordonsslag: PB
Fordonsår: 1931 Fordonsslagsklass: I

Antal passagerare, max: 3
Skattevikt, kg: 1180
Tjänstevikt, kg: 1180
Totalvikt, kg: 1430
Släpvagns maximala totalvikt vid B-behörighet, kg: 1180
Max lastvikt, kg: 250
Däckdimension axel 1: 5,00-19
Däckdimension axel 2: 5,00-19
Längd, mm: 3900 Bredd, mm: 1650
Drivmedel 1: BENSIN
Tankvolym, liter: 41
Motoreffekt, kw: 29,0
 

Peterpan

FD HBK Medlem
Inlägg
452
Kommun
Karlskoga
HBK-Nr
2924
Medlemskap
2022
Sv: HDR-fotografering

Superb, enastående! Tekniken går framåt!

(Kodak är inte glada för det, Kodakchrome tillverkas inte längre och företaget har missat övergången till digital teknik.
Aktierna har fallit med mera än 50%. Moody´s sänkte boniteten med ett steg till Caa2. Det spekuleras om bankrutt.)

Jag måste bara visa en bild på lokomotivet som häromdagen trafikerade Lysekilsbanan.
På natten kommer HDR-tekniken verkligen till sin rätt.



Foto: Ragnar von Knorring
 
Senast ändrad:

knarrevik

FD HBK Medlem
Inlägg
17.776
Kommun
Lysekil
HBK-Nr
3172
Medlemskap
2022
Sv: HDR-fotografering i mobilen

Tidningen Mobil visar hur man HDR-fotograferar med sin smarta telefon:

Ta HDR-bilder med mobilkameran

Motiv med starka kontrastskillnader är svåra att få till bra på bild. Lösningen är att slå ihop flera bilder med olika exponering.
I iPhone finns funktionen inbyggd och i Android finns appar som klarar tekniken.


Medan spannet mellan det ljusaste och det mörkaste som vi med det mänskliga ögat kan uppfatta i vår omgivning är väldigt stort så har kameror desto svårare att fånga bilder med ett högt dynamiskt omfång.
Det gäller inte minst mobilkameror.

HDR, som står för "High Dynamic Range", är en teknik som innebär att man utökar det dynamiska omfånget (alltså spannet mellan det ljusaste och det mörkaste i bilden) i en bild genom att kombinera flera olika bilder där man har fokuserat på de mörka respektive de ljusa partierna i motivet.

Ett klassiskt exempel är när man ska försöka att ta en utomhusbild med en person som står nära kameran och där bakgrunden är väldigt ljusstark.
Beroende på ljus*inställningarna så blir det då ofta att man antingen får bra ljus på personen i förgrunden medan bakgrunden och himmelen blir alldeles för ljus och vitaktig, eller så får man bra ljus på bakgrunden medan personen i förgrunden blir som en mörk siluett.
Det är helt enkelt väldigt svårt att få till en bra bild om man inte har en riktigt bra kamera och gärna också en blixt som kan ge bättre ljus på motivet i förgrunden.

Slå ihop bilderna
Genom att då istället ta två bilder, en bild där motivet i förgrunden har bra ljus och syns ordentligt och en andra bild där det istället är bakgrunden som syns ordentligt, och sedan kombinera dessa till en bild så kan man få ett resultat där både förgrund och bakgrund har bra ljussättning.
En förutsättning för att tekniken ska fungera är att motivet är i det närmaste stillastående.

Ska man få ett riktigt bra resultat när man tar hdr-bilder så bör man helst använda någon form av stativ eller åtminstone vara väldigt stadig på handen.
Bilderna tas ju nämligen i en serie efter varandra, vilket gör att det blir små variationer på dem som kan göra att sammanslagningen blir oskarp.

Medan Iphone har funktioner att ta hdr-bilder i den inbyggda kameraprogramvaran så lyser hdr-möjligheterna med sin frånvaro i Androidsystemet.
Det finns dock ett flertal applikationer av varierande kvalitet som åtgärdar det här. Den jag har använt mig av i den här artikeln är programmet HDR Camera+. Det är betalversionen av en Androidapp som även finns i en gratisversion.
Plusversionen av programmet har lite fler inställningsmöjligheter än gratisversionen och eftersom prislappen ligger på överkomliga tjugosex spänn så tycker jag att betalversionen är värd pengarna.
Betalversionen gör bland annat så att man kan geotagga sina hdr-bilder och det går också att stänga av slutarljudet från kameran.

Avancerade inställningar
De algoritmer för hdr-fotografering som finns inbyggda i hdr Camera+ är väldigt avancerade och imponerande. Det gäller inte minst hur programvaran kompenserar för bilder där saker i motivet har förflyttats mellan de olika bilderna som ska slås samman till en.
Genom att klicka för »Save original frames« bland inställningarna för programmet så kan man se till att även de ursprungliga bilder som används för att skapa hdr-bilderna blir sparade.

Under Capture Mode kan man välja hur lång tid man vill ha mellan bildtagningarna.
Som snabbast går det att ta bilderna som används för att sätta ihop hdr-bilden på runt fem sekunder, i alla fall med den Samsung Galaxy s som jag använde för att testa hdr Camera+.
Programmets bearbetning av bilderna går sedan olika snabbt beroende på hur kraftfull mobiltelefon man har.

Nackdelar och begränsningar
Trots att programmet gör sitt bästa för att bilderna ska tas med så kort mellanrum mellan sig som möjligt är det här en av de punkter där hdr-möjligheterna för Android*mobiler brister.
Det går helt enkelt lite för slött mellan bildtagningarna på den Samsung Galaxy s som användes i testet för att resultatet ska bli riktigt tillfredsställande.

Även om hdr-bilder kan vara en lösning för att få till bra bilder under svåra ljusförhållanden så får inte skillnaden mellan de bilder som ska slås ihop vara allt för stor vad gäller just ljuset.
Är den det blir det nämligen gärna missfärgningar och resultatet blir då bara konstigt och onaturligt.
Det kan förvisso vara en konstform i sig med bilder med märkliga färger, men för att få till hdr-bilder med bra dynamiskt omfång som ser naturliga ut krävs det en hel del ansträngningar och mycket plåtande.

Som jag nämnde tidigare krävs det också att man är stadig på hand när man tar bilderna och att motivet inte rör på sig för mycket.
Risken finns annars att man får spökliknande effekter på bilderna, även om hdr Camera+ är förvånansvärt bra på att minimera sådana effekter.

Steg 1: Ljus första bild
2737274333.jpg

Den första bilden i den här serien är väldigt ljus och oskarp, inte minst vad gäller återgivningen av molnen på den blåa himmeln.

Steg 2: Mörk andra bild
3834054413.jpg

Här syns detaljerna bland molnen betydligt bättre men bilden i övrigt är väldigt mörk och det är svårt att se så mycket av den lövbeprydda gräsmattan i förgrunden.

Steg 3: Resultatet
3655806653.jpg

I den här bilden har programmet lappat ihop de två föregående bilderna till en och detaljerna är nu tydliga på alla bildens delar.
Notera att paret till höger i bild är kvar på samma plats som i den första av de två tidigare bilderna.
Appens inbyggda de-ghostingteknik gör att man med framgång kan ta bilder även där motivet inte står helt still.
 

Ludde Kuddsson

HBK Medlem
Inlägg
5.929
Kommun
Kungsbacka
HBK-Nr
1356
Medlemskap
2027
Sv: HDR-fotografering

Nya Lightroom 4 gör flerbildsexponeringen överflödig, det ska gå att göra HDR av en bild med upp till två stegs underexponering på de ljusaste partierna, allt enligt Adobe själva, ska bli spännande att se, den som vill testa kan ju ladda ner Betaversionen som finns ute redan nu.

/Ludde
 

knarrevik

FD HBK Medlem
Inlägg
17.776
Kommun
Lysekil
HBK-Nr
3172
Medlemskap
2022
Sv: HDR-fotografering

Nya Lightroom 4 gör flerbildsexponeringen överflödig, det ska gå att göra HDR av en bild med upp till två stegs underexponering på de ljusaste partierna, allt enligt Adobe själva, ska bli spännande att se, den som vill testa kan ju ladda ner Betaversionen som finns ute redan nu. /Ludde

Intressant!
Denna utveckling har knappt börjat och kommer säkert att utvecklas så att även billiga kompaktkameror och alla mobilkameror kommer att ha funktionen inbyggd.

Många av dagens kameror klarar bracketing och då kan man göra HDR-bilder med Photomatix på datorn.
 

Kristina & Janne

HBK Medlem
Inlägg
791
Kommun
Motala
HBK-Nr
5719
Medlemskap
2025
Sv: HDR-fotografering

Jag har en Canon EOS 450D. På den kan man inte ta HDR direkt.
Man kan ställa in exponeringen från -2 till +2.
WB bracketing±3 stops in 1-stop increments;


Jag hittade följande tips (se nedan), men kan inte riktigt förstå va dde menar. Har inte kameran här heller just nu. Kan man av detta komma fram till en metod att med ett knäpp ta 2 (3) bilder som automatiskt stegar från -1 till +1 (eventuellt med 0)?

Set AEB to +/- 1. Shoot in Av with -2 EC. That gives you -3, -2 and
-1. Do 12 clicks on the rear wheel to get to +2 EC. Shoot again. 2nd shot gives you +1, +2 and +3.
 
Senast ändrad:

Kristina & Janne

HBK Medlem
Inlägg
791
Kommun
Motala
HBK-Nr
5719
Medlemskap
2025
Sv: HDR-fotografering

Tackar. Ser inte på videon att det är precis min modellbeteckning, men den tycks så lik den kan vara.

Synd att jag missat den här funktione i flera år då den tydligen finns i kameran. Läste hela manualen då den var ny, men det var en hel del att hålla reda på ändå :msn_embarrassed:.

Ska testa då jag kommer hem.
 

Michael Johansson

HBK Webb
Admin medlem
Inlägg
8.405
Kommun
Nybro
HBK-Nr
663
Medlemskap
2025
Sv: HDR-fotografering

Ursäkta en något senkommen fråga angående inlägg 69, men har just kommit hem från jobbet. Jag blir fundersam över de tre bilderna på en stadsmiljö.

Om den tredje bilden skulle vara en HDR och då ihopslagen av bild 1 och bild 2 så är det konstigt att personerna som promenerar i högerkanten är på olika platser på alla tre bilderna. På första bilden är den kortare personen mitt för hushörnet, på den andra bilden är den kortare personen till höger om hushörnet och på den sammanslagna HDR-bilden är den kortare till vänster om hushörnet. Ett mysterium som vida överträffar allt vad HDR beträffar.

Om bild 1 och 2 är tagna i kronologisk ordning innebär det att personerna rör sig åt höger. HDR-programmet har då lyckats registrera ett skeende som redan har hänt. Imponerande. Alternativt att bild 1 och 2 är tagna i omvänd ordning. Då har programmet räknat ut var personerna kommer att vara i en nära framtid! Minst lika imponerande.

För övrigt tycker jag om bilden på ångloket.
 
Senast ändrad:
F

F.d. 8325

Guest
Sv: HDR-fotografering

Hej och tack för en njutbar stund av dessa otroligt vackra och spännande bilder....detta är helt nytt för mig, förutom de bilder som svept förbi mig på FS.
Detta inlägg har inspirerat mig till egna försök......djupt imponerad av dessa bilder.

mvh Stig

Tog min första HDR bild denna morgon med min D90 och nerladdat Photomatrix-Pro...... absolut ingen höjdarbild, även om Kalle Anka och de andra i detta spretiga gäng skulle bli lite smått imponerad :quest:
Fast min husbil kom med lite på ett hörn....:bock:
004_5_6_tonemapped - Kopia.jpg
 
Senast redigerad av en moderator:
Toppen