• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.423
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Om man vill ligga still en månad eller två, vilken plats rekommenderas då? Vill ha nära till restauranger och affär och inte för dyrt, finns den kombon?
Vi har ju en grej till, Åsa måste ta ett blodprov en gång i månaden, hur funkar sånt i Grekland? I Torrevieja finns ju en klinik med svensktalande personal, funkar som en svensk vårdcentral.
Svaret på 1, kan underlättas om jag får reda på vilka månader det gäller och hur stort behovet av camping är, ty de är färre än 10 på södra Peloponnesos som har öppet från november till april, men de finns och oftast har de egen restaurang och nära till livsmedelsaffär. Vill man ha campingen nära en något större stad blir urvalet något mindre men knappast ett problem med scooter eller en lättförflyttbar "plåtis". Vill ni stå vintertid "fritt" med tillgång till restaurang, Lidl (12Km) och sällskap från andra husbilar (A, CH, D, NL, I) så är Eleia mitt första val. Föredrar du camping har jag flera förslag, något begränsat av tiden.
En svensktalande vårdcentral känner jag inte till på grekiska fastlandet! Vårdpersonalen är i allmänhet så välutbildade att de talar Engelska. På alla apotek gör de det definitivt. Apotekare är ofta så välutbildade att de fungerar som rådgivande läkare, något som även i Sverige börjar utvecklas, har jag lagt märke till. Jag har mycket svårt att tänka mig att det finns vårdcentraler (privat) eller sjukhus (privata) som inte kan/vill ta blodprov? Så länge du och din försäkring betalar, gör de det mer än gärna. Försäkringskassans kort gäller även inom den grekiska offentliga sjukvården och enligt Peter har de aldrig tagit betald (eller mycket litet). Visst är Grekland lite gammalmodigt men fullt modernt i sin mediska utbildning och utveckling, vilket med all tydlighet manifesterades i Coronapandemin där de grekiska resultaten och strategin fick mycket EU-beröm.
Vi har 2 HBK-medlemmar, "Kalmar50" Tomas och "muskatten" Peter, som har bättre erfarenhet från sjukvård i Grekland än vad vi själva har som är alldeles för friska. :cool: De kommer nog snart att reagera.
VH Julian
 

Fincan

HBK Medlem
Inlägg
951
Kommun
Halmstad
HBK-Nr
21930
Medlemskap
2024
Resvägen till Hellas står klar.

Regionerna- orterna- har också klart framgått av Julians fina resebeskrivningar. Noterade och nedskrivna. Men varför öar?

Tidpunkten för Hellas äventyret är väl också ganska klart. Hösten!

Men, några småsaker måste trots allt ändå inhämtas och då tänker jag på utrustnings listan

gällande i första hand husbilen. Och nu vänder jag mig till dig Julian:

Vad sas tillkommer utöver det vanliga? Jag menar det där extra extra, som man i första hand inte tänker på.

Reservhjulet är ju ganska självklart, utomhusdusch kanske, solceller på gångjärn står väl högt i kurs markfrigången på husbilen?

Wifi naturliugtvis.

Winsch ifall man kört fast (och ingen hjälp av bonden)

Extra toa är kanske ett måste?

Genomskinligt plast har jag alltid med ifall rutan går i kras.

Likaså kör vi med allrounddäck (med rätt märkning)

Gasolfrågan? Propan?

Betalningsmedel?

Vinteröppna campingplatser?

Sp samt Cp till och från Grekland?

smultronställena var finns dom?

Ja listan blir ju lång men vi har cirka 720 kg last att lägga i så ditvägen är nog inga problem, möjligtvis återvägen då allt det goda grekiska skall stuvas in. Förresten varför är det inte längre i ropet härhemma med grekisk mat? Både jag och min fru älskar denna medelhavskost, den italienska till trots.
Per Astra ad Astra!

Mvh

Fincan
 

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.423
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Först lite om reseguider, böcker och campingappar:
Mest användning har jag haft av WOMO-REIHE Mit dem Wohnmobil . . . .
Band 1 nach Griechenland
Band 19 auf die Peloponnes
Band 75 nach Albanien
Band 48 nach Kroatien
Band 35 nach Süd-Italien der Osten
Själv har jag många fler delar men detta är en bra början, kunskap i skoltyska eller sämre, räcker långt. Oändligt mycket information om friplatser, ställplatser och campingar men även kulturella eller natursköna besöksmål. Om det är någon som har lärt mig något om husbilslivet står WOMO främst. (Efter HBK?;)) "Men jag kan inte Tyska!" säger många."Försök ändå!" svarar jag, "Du kommer att förvåna dig själv och lär lite tyska på köpet!" Min fru kan inte heller mycket Tyska men hon tittar på bilderna och läser koordinaterna! Enkelt!
Finns att beställa direkt från Tyskland: www.womo.de . . . . . . .Märkligt att de inte är översatta till Engelska? Tyskt högmod??
Kan även finnas på Adlibris men de har ofta inte senaste upplaga! Köp alltid senaste upplaga!
Jag är privilegierad som läser och talar Svenska, Nederländska, Engelska, Tyska, Franska, lite Italienska och mycket lite vardags-Grekiska., låter förmätet:msn_embarrassed: men icke desto mindre sant.:cool:
Jag är medlem i nederländska NKC, för mig den viktigaste klubben jag är medlem i. De äger appen CamperContact som även den är vår viktigaste informationskälla för att söka sig tillrätta i husbilslivet. Den appen finns redan i de flesta sv. husbilar, vad jag vet! Park4night använder jag också flitigt för att den kan ha platser som inte finns någon annanstans men försiktigt! Appen är inte helt tillförlitligt, där kan finnas platser ut i ödemarken dit du bara kan komma med kraftfull fyrhjulsdrift.
Inför Campingbehovet använder vi även ACSI-kortet och -appen.
Beskrivningar av kulturmål gör vi med hjälp av BradtGuides: Albania, Montenegro, Greece Norhern, Greece Peloponnese
"Det går lika bra med Selleri!" säger den sparsamma och visst är det så! Jag ville bara inte undanhålla er några av mina källor!:)
Forts. följer!
:bye:Julian
 

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.423
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Runt jul o nyår är det ju trevligt att ligga still, kanske in i februari om det är ett trevligt ställe.
Hasse! Nu log jag lite! Inte helt enkelt! Trevliga ställen skapas av dess invånare! :) Vi kanske har helt olika åsikter om vad som är trevligt! Men ingen oro! Jag förstår nog vad du menar! Problemet med Grekerna är att de firar knappast Jul och ännu mera sällan Nyår! (det finns några undantag på några öar och någonstans kaster de fina röda lerkrukor från balkongerna, kom inte ihåg var?) Men Julen kläs in på samma sätt som i Sverige. Julbelysningen på gatorna i Sparti var en vacker begivenhet! Festen på Juldagskvällen bjöds vi av Mani Beach Camping på middag, sedan blev det mycket "Opa!" och krossade tallrikar, för mycket Ouzo och ett mycket svagt minne! På Julafton satt vi i husbilen och delade ut klappar till varandra och fick från barnen som de hade skickat med i hemliga lådan. Så var det med den Julen. GottNyttÅr firade vi med "muskatten" i ett öde Monemvasia, utan en endaste raket eller smällare. Det Jul & Nyårsfirande går nog till historien som en av de tråkigaste och nu förstår du varför jag log.
Grekerna firar PÅSK !!! PÅSK !!! och PÅSK igen. I en hel vecka och det med besked! Årets absolut viktigaste helgvecka! Mycket dunder och brak men också många religiösa processioner. Vi upplevde den i Leonidio, mycket vackert, en av de bästa ställena för Påskfirandet om man nu vill uppleva det?!!? Kring Påsk märker man Grekernas religiösa läggning, ett jädrans ståhej med smällar, bång och kyrkklockor. (Ouzon flöder!:p) Resten av året är Grekerna ganska, beskedliga, lugna och vänliga.
Jag återkommer med "trevliga" förslag!
:bye:Julian
 

Fincan

HBK Medlem
Inlägg
951
Kommun
Halmstad
HBK-Nr
21930
Medlemskap
2024
Mycket bra tips Julian! Ja jag känner igen ”womo” vi införskaffade oss boken över Marrocko för ett antal år sedan, också en resa vi gärna vill genomföra, har dock tyvärr ej blivet av. Men ligger högt upp på listan. Afrika överhuvudtaget lockar oss mycket, ”klockan går på ett annat sett där” och speciellt södra Afrika, i detta fallet Namibia dåvarande Sydväst Afrika, där hade jag förmånen i min ungdom att få leva något år, och upptäcka landet med namib och kalahari öknen men inte minst Etosha, nationalparken som då ej var ”inhägnad” med restriktioner såsom idag. Ja det gick tom så långt så att jag fick fem stycken lp skivor i afrikaans, för att lära mig detta språk. Afrikaans, är ju väldigt besläktat med nederländska språket och till viss del tyska språket, men trots att även jag har en liten gren av släkt i Holland (Heerhugowaard ) så blev det inga höga betyg i afrikaans. Språk måste hela tiden underhållas, och gör man ej detta så förbleknar kunskaperna väldigt fort, det går ej att vila på gamla meriter. Men södra afrika är alltid en resa värd.

Vi klarar oss bra i Europa min fru och jag, jag står för tyska språket och frugan för franska, ja och så förstås en viss del turist spanska.

Men det grekiska alfabetet är ju en nöt att knäcka. Förhoppningsvis klarar man sig väl på engelska, även om jag har den absoluta åsikten ”att ta seden dit man kommer” och det gäller inte minst det omvända förhållandet, dvs här hemma.

nu båtupptagning!

Vh

Fincan
 

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.423
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Från Kreta till Kaap de Goede Hoop! Något Off Topic men intressant, för mig lite skämmigt. Ingen rolig historia men 1652 lade Holländska Ostindiska kompaniet, beslag på udden som mellanlandningsstation till Ostasien. De fattiga bönderna, Boeren, i Nederländerna på 16-1800-talet kolonialiserade hela södra Afrika som de avundsjuka Britter tog ifrån dem i början på 1900-talet i Boerkrigen. Boerna talade en landlig dialekt av Holländskan som de idag kallar Afrikanskt och som jag utan större problem förstår men inte våga mig på att tala, det gjorde faktiskt min mor som flicka och mina släktingar i Groningen där jag ofta huserade när det var som fattigast i Amsterdam. Så här skriver Wikipedia:

Afrikaans är ett västgermanskt språk som talas främst av de vita afrikanderna och de färgade i Sydafrika och Namibia. Afrikanderna härstammar från invandrare som främst kom från Nederländerna under 1600-talet. Språket afrikaans bygger därför i grunden på nederländska och utmärks bland annat av delvis förenklad grammatik och ett flertal iögonfallande språklån från bland annat malajiska, bantuspråk, khoisan och portugisiska. Ordförrådet överensstämmer dock till mer än 96 procent med nederländskans, även om vissa förskjutningar i stavning och betydelse har skett. Tidigare kallades afrikaans på engelska ofta Cape Dutch eftersom boerna ursprungligen bodde endast i Kapprovinsen. Mer skämtsamt kallades språket också baby Dutch.

Det där baby Dutch gillar jag, för mig låter det både bonnig och barnsligt!:D
 

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.423
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Från Krigsbrott till Flower Power

1716Matala09.JPG
AnnoVianos idag

Vi lämnade sorgen bakom oss i den grå dimman, och fortsatte på en nästan nyasfalterad vacker väg genom bergen och ner till kusten vid Matala, sextio-sjuttiotalets hippiecentrum i Grekland. Om jag minns rätt har HBKmedlemmen och vännen Sir Ralph McLain varit i Matala när det begav sig! Själv roade jag mig på Ibiza '65 - ’66, även där florerade hippiekulturen på stränderna. När jag frågar Stina om vi skall göra ett besök i Matala, får jag det förvånade och något syrliga svaret: ”Vad skall vi gamlingar där o göra?” - "Vi kanske hittar ungdomen!" svarar jag glatt. Efter viss "övertalan" får jag dock köra dit. Även som styrman tycker jag om att ge min omgivning intrycket av att de får bestämma själva.
Vi behövde lite uppmuntran efter dagens nedstämda erfarenheter, nu skall vi ha lite KUL! Tur att jag fick köra idag för hon med blyfoten, hade väl antagligen kört förbi både Flower Power och Peace and Understanding! Vi skulle behöva mycket av det i dagens samhälle. Men det tar vi en annan gång.

1716Matala11.JPG
Flower Power, Peace and Understanding i Matala! Vi skulle behöva mycket av det i dagens samhälle.

1716Matala10.JPG
All You Need Is Love! Ta-ta-ra-ra-da! All You Need Is Love! Ta-ta-ra-ra-da! All You Need Is Love, Love! Love Is All We Need! Love is all we need!

Det som finns kvar av hippiekulturen på Matala är aningen patetiskt. En turistfälla med tavernor där sjuttitals musiken möter besökarna, de flesta i övre medelåldern. En och annan nostalgisk figur utan tidsbegrepp, smyger omkring i 70-tals kläder fast hen är född på 90-talet, men jag antar att de tillhör kulissen. Otaliga butiker som saluför turistkrams men även vackra smycken, kläder, lädersaker, handgjord hemslöjd, vykort, m.m, allt med tydlig 70-tals prägel. Stina känner sig genast hemma, nynnar och sjunger med i 70-talslåtarna och gör resans största ansträngning att kraftfullt minska semesterkassan. Hon som undrade: ”Vad skall vi där o göra?” Jag får igen för mitt svar!

1716Matala12.JPG
Torget i Matala är en enda stor servering.

1716Matala13.JPG
Trivsam strandpromenad.

1716Matala15.JPG
Klädbutik och Bar samsas om utrymmet.

1716Matala16.JPG
Grekiskt värre!

1716Matala21.JPG
För 50 år sedan hade jag haft på mig något helt annat!

1716Matala22.JPG
Skall jag dansa?

1716Matala18.JPG
:bye: En och annan grottmänniska finns kvar och spelar guitar.

1716Matala19.JPG
Serveringarna hänger över klipporna.

1716Matala20.JPG
”Has Jack Sparrow been here too???”

1716Matala14.JPG
Grekiska militärregimen 1967-1974 och den grek. ortodoxa kyrkan ogillade vad som pågick i grottorna vid Matala.
Peace and Flower Power beivrades.

1716Matala17.JPG
Så ser det ut idag: Matala by day!

1716Matala23.JPG
Hon gillar läget!

1716Matala24.JPG
Med mördande nostalgisk reklam hyrs rummen på hotellen ut till nostalgiska turister.

Grottorna är numera avspärrade, får endast besökas med guidning och stranden är fylld med barnfamiljer som inte har en aning om hur det gick till på 60-70-talet. Hotell och annat boende med hippieprägel har vuxit till men hela byn har hundrafaldigats i storlek, med semesterbostäder. Visst var det ett kul besök men husbilen passade inte riktigt in i bilden. Inte vi heller, längre.
Det finns en "öppen" camping strax bakom stranden i Matala. Men vi vill stå vid stranden, helst med stranddusch och nära en taverna, idag har ingen lust att stå i köket! GoogleEarth sviker mig aldrig!

Endast några Km. norr om Matala finns Kommos Beach, en naturiststrand, men det blåste lite kyligt så vi behöll kläderna på och fortsatte i stället ytterligare några Km. till Ammos Beach och Paralia Afratía. En otrólig stor strand med otróligt mycket parkeringsmöjlighet. Närmaste kyrka heter Agios Nikolaos, därför väljer jag att kalla hela denna trevlige stranden, på god holländska, för Sinterklaas’stranna. Den kommer som Julklapp! I mor'n ska' alla bada!

1716Matala25.JPG
Vårt läge innan dagens slut
1716Afratía1.JPG

Stranden er enorm stor, liksom möjligheten att parkera vid den förhärdade vägen utefter stranden. Någonstans i bildens mitt hittas vår ensamma husbil.
1716Afratía4.JPG
Nej, det var inte vi som gjorde spår i sanden.

1716Afratía6.JPG
Vi drack en Mythos på den enkla Taverna Afrathía vid stranden Paralia Afrathía, 100 steg bakom husbilen. Visst hade de Amstel också men det försöker vi undvika i Grekland för att visa vår solidaritet. Efter att ha kollat strandduschen 10 steg framför husbilen, somnade vi sedan in till det ljuvliga skvalpljudet av de svagt inrullande vågorna.
:bye: Julian
 

Andrea & Annar

FD HBK Medlem
Inlägg
466
Kommun
Höganäs
HBK-Nr
22720
Medlemskap
2023
Från Krigsbrott till Flower Power

Visa bilaga 200859
AnnoVianos idag

Vi lämnade sorgen bakom oss i den grå dimman, och fortsatte på en nästan nyasfalterad vacker väg genom bergen och ner till kusten vid Matala, sextio-sjuttiotalets hippiecentrum i Grekland. Om jag minns rätt har HBKmedlemmen och vännen Sir Ralph McLain varit i Matala när det begav sig! Själv roade jag mig på Ibiza '65 - ’66, även där florerade hippiekulturen på stränderna. När jag frågar Stina om vi skall göra ett besök i Matala, får jag det förvånade och något syrliga svaret: ”Vad skall vi gamlingar där o göra?” - "Vi kanske hittar ungdomen!" svarar jag glatt. Efter viss "övertalan" får jag dock köra dit. Även som styrman tycker jag om att ge min omgivning intrycket av att de får bestämma själva.
Vi behövde lite uppmuntran efter dagens nedstämda erfarenheter, nu skall vi ha lite KUL! Tur att jag fick köra idag för hon med blyfoten, hade väl antagligen kört förbi både Flower Power och Peace and Understanding! Vi skulle behöva mycket av det i dagens samhälle. Men det tar vi en annan gång.

Visa bilaga 200860
Flower Power, Peace and Understanding i Matala! Vi skulle behöva mycket av det i dagens samhälle.

Visa bilaga 200861
All You Need Is Love! Ta-ta-ra-ra-da! All You Need Is Love! Ta-ta-ra-ra-da! All You Need Is Love, Love! Love Is All We Need! Love is all we need!

Det som finns kvar av hippiekulturen på Matala är aningen patetiskt. En turistfälla med tavernor där sjuttitals musiken möter besökarna, de flesta i övre medelåldern. En och annan nostalgisk figur utan tidsbegrepp, smyger omkring i 70-tals kläder fast hen är född på 90-talet, men jag antar att de tillhör kulissen. Otaliga butiker som saluför turistkrams men även vackra smycken, kläder, lädersaker, handgjord hemslöjd, vykort, m.m, allt med tydlig 70-tals prägel. Stina känner sig genast hemma, nynnar och sjunger med i 70-talslåtarna och gör resans största ansträngning att kraftfullt minska semesterkassan. Hon som undrade: ”Vad skall vi där o göra?” Jag får igen för mitt svar!

Visa bilaga 200862
Torget i Matala är en enda stor servering.

Visa bilaga 200863
Trivsam strandpromenad.

Visa bilaga 200864
Klädbutik och Bar samsas om utrymmet.

Visa bilaga 200865
Grekiskt värre!

Visa bilaga 200866
För 50 år sedan hade jag haft på mig något helt annat!

Visa bilaga 200867
Skall jag dansa?

Visa bilaga 200868
:bye: En och annan grottmänniska finns kvar och spelar guitar.

Visa bilaga 200869
Serveringarna hänger över klipporna.

Visa bilaga 200870
”Has Jack Sparrow been here too???”

Visa bilaga 200871
Grekiska militärregimen 1967-1974 och den grek. ortodoxa kyrkan ogillade vad som pågick i grottorna vid Matala.
Peace and Flower Power beivrades.

Visa bilaga 200872
Så ser det ut idag: Matala by day!

Visa bilaga 200873
Hon gillar läget!

Visa bilaga 200874
Med mördande nostalgisk reklam hyrs rummen på hotellen ut till nostalgiska turister.

Grottorna är numera avspärrade, får endast besökas med guidning och stranden är fylld med barnfamiljer som inte har en aning om hur det gick till på 60-70-talet. Hotell och annat boende med hippieprägel har vuxit till men hela byn har hundrafaldigats i storlek, med semesterbostäder. Visst var det ett kul besök men husbilen passade inte riktigt in i bilden. Inte vi heller, längre.
Det finns en "öppen" camping strax bakom stranden i Matala. Men vi vill stå vid stranden, helst med stranddusch och nära en taverna, idag har ingen lust att stå i köket! GoogleEarth sviker mig aldrig!

Endast några Km. norr om Matala finns Kommos Beach, en naturiststrand, men det blåste lite kyligt så vi behöll kläderna på och fortsatte i stället ytterligare några Km. till Ammos Beach och Paralia Afratía. En otrólig stor strand med otróligt mycket parkeringsmöjlighet. Närmaste kyrka heter Agios Nikolaos, därför väljer jag att kalla hela denna trevlige stranden, på god holländska, för Sinterklaas’stranna. Den kommer som Julklapp! I mor'n ska' alla bada!

Visa bilaga 200875
Vårt läge innan dagens slut
Visa bilaga 200876

Stranden er enorm stor, liksom möjligheten att parkera vid den förhärdade vägen utefter stranden. Någonstans i bildens mitt hittas vår ensamma husbil.
Visa bilaga 200877
Nej, det var inte vi som gjorde spår i sanden.

Visa bilaga 200879
Vi drack en Mythos på den enkla Taverna Afrathía vid stranden Paralia Afrathía, 100 steg bakom husbilen. Visst hade de Amstel också men det försöker vi undvika i Grekland för att visa vår solidaritet. Efter att ha kollat strandduschen 10 steg framför husbilen, somnade vi sedan in till det ljuvliga skvalpljudet av de svagt inrullande vågorna.
:bye: Julian
Det bor verkligen en stor författare i dig. Älskar dina berättelser. Självklart är det fint med dina bilder, men berättarförmågan är genial. När kommer första boken?
 

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.423
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Tack Annar (& Andrea), det värmer verkligen! :msn_embarrassed: Men det som redan är skrivet är väl ingen idé att göra en bok av? Och så får du betala för fortsättningen, som du får gratis här!:D
Jag kan nog inte strukturera mig till en bok! Skriver lite här och lite där, upprepar mig själv ofta! Uppskattningen är en minst lika bra ersättning som en ekonomiskt närande bok. Men tack i.a.f!:msn_thumbup:
:bye:Julian
 

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.423
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Resvägen till Hellas står klar. Och nu vänder jag mig till dig Julian:
Vad tillkommer utöver det vanliga?
Per Astra ad Astra!
Mvh Fincan

Men varför öar?
De flesta grekiska öar har något som är vackrare än grekiskt! Antagligen därför den huvudsakliga charterturismen vänder sig till öarna. Det har varit populärt med ö-hoppning men det blir lite svårt med husbil, även om det faktiskt går att komma till nästan alla öar med husbil men det blir dyrt och det går oftast fort att köra runt på en liten ö där vägnätet ofta är begränsad. Den största ön Kreta är stor och mycket husbilsvänlig men det är rel. dyrt att ta sig dit med husbil. Näst störst är Euboia (Evia) som är nästan lika husbilsvänlig men har en fast landförbindelse med bro vid Chalkis (gratis). Ön Kythira är grekiskare än grekiskt, husbilsvänligast under lågsäsong, vägarna är smala, slingrande, branta, godtagbar beläggning men vi älskar den ön. 2000 Kr. tr&rtr med färja (1½h.). Dyrt men Grekland när det är som bäst! Peloponnesos är en halvö som de har grävt av med en Korinthkanalen men räknas f.f. som en halvö. Den vackra Rio-Antirio Bridge i väst kostar ca. 15€ men färjorna finns kvar, ca. 10 min. för 10€. Broarna över Korinthkanalen är gratis. För husbilar har Peloponnesos mest att erbjuda, även om man föredrar campinglivet nära stranden.

Tidpunkten för Hellas äventyr?
I vårt tycke är oktober den bästa månaden för strandlivet, inte för varmt, 24gr. i havet, gott om utrymme, ingen trängsel. Men den vackra naturen i Grekland hittar man bäst i maj.

Vad tillkommer utöver det vanliga?
Bor man huvudsakligen på camping och håller sig till de större vägarna, behövs inget extra, inte heller reservhjul.
Men skall man som vi, stå "fritt", upptäcka de vackraste guldkornen och köra på dåliga grusvägar, kan jag rekommendera reservhjul, extra toalettank, Natospade, utomhusdusch, extra batteri, minst 200W solpanel, ökat markfrigång? (räcker oftast med 16" däck), grova winterdäck och minst en LPG tankflaska med utvändig fyllning (LPG finns överallt i Gr.).

Winch och däck?
Är man klok, kör man aldrig fast men jag har ett 10m. grovt lastbilsspännband, 4 antislirmattor, Natospade (igen) och en liten 12V.högtryckskompressor. De senaste 3-4 åren har jag inte behövt använda något utav dessa, sannolikt har jag blivit klokare och är på gång att slänga ut dessa onödiga tillbehör! Grusiga eller halkiga branta backar tar man sig uppför med mycket lågt tryck i drivande däcken (därav kompressor). Överhuvudtaget kör jag på lågt däcktryck i Grekland för att få lite behagligare gång på dåliga vägar, där kör vi heller inte fort. Jag kör numera endast på vinterdäck (flingor+alptopp) 225/75 R16C 121/120R, de är tunga, mycket gummi men de tål lite utöver det vanliga, däcktrycket varieras (ber. på vägstandard och tänkt hastighet). 3 - 4000 mil, sedan blir det nya, gärna tidigare, ogillar att köra på tveksamma däck (klarar de 1000 mil till?), älskar att köra på nya! Vi är rädda om långfärdsdäcken, i Sverige (+Nordeuropa) brukar jag köra slut på tveksamma men fullt godkända däck. Har flera uppsättningar med sommardäck på fälg. Vi kör så lite i Sverige att de aldrig tar slut!

Betalmedel?
I Grekland fungerar de flesta betalkorten men i Montenegro och Albanien betalar vi alltid cash i €

Vinteröppna campingplatser?
Har en lista någonstans som behöver uppdateras! Återkommer längre fram!

Sp samt Cp till och från Grekland?
CamperContact, Park4night och ACSI räcker gott! Kontinuerlig tillgång till internet, Google Earth och -Maps kommer man lika långt med, även närmaste Lidl hittar man på Google, vad är det som inte finns på Google egentligen???

Smultronställena var finns dom?
De lämnar jag bara enskild/privat!

Last?
Vi kör 3,5 Ton. Jag har lättat vår husbil från allt onödigt, inkl. stödben. Från Grekland släpar vi hem >30 ltr. olivolja, flera grekiska lerkrukor m.m. och kommer med nästan tomma tanker till Sverige. 3,5 Ton har flera ekonomiska fördelar som vi värdesätter när vi äter ute lite oftare.

Må de kloka avhålla sig från kommentarer om däck och lastvikt!!! Vi vet vad vi gör och gör så ändå! :p
:bye:Julian
 

Lundsholm

HBK Medlem
Inlägg
10.139
Kommun
Torsås
HBK-Nr
11560
Medlemskap
2024
Tack Annar (& Andrea), det värmer verkligen! :msn_embarrassed: Men det som redan är skrivet är väl ingen idé att göra en bok av? Och så får du betala för fortsättningen, som du får gratis här!:D
Jag kan nog inte strukturera mig till en bok! Skriver lite här och lite där, upprepar mig själv ofta! Uppskattningen är en minst lika bra ersättning som en ekonomiskt närande bok. Men tack i.a.f!:msn_thumbup:
:bye:Julian
Fortsätt att skriva här Julian! Du glädjer många!!!
 

Fincan

HBK Medlem
Inlägg
951
Kommun
Halmstad
HBK-Nr
21930
Medlemskap
2024
Men varför öar?
De flesta grekiska öar har något som är vackrare än grekiskt! Antagligen därför den huvudsakliga charterturismen vänder sig till öarna. Det har varit populärt med ö-hoppning men det blir lite svårt med husbil, även om det faktiskt går att komma till nästan alla öar med husbil men det blir dyrt och det går oftast fort att köra runt på en liten ö där vägnätet ofta är begränsad. Den största ön Kreta är stor och mycket husbilsvänlig men det är rel. dyrt att ta sig dit med husbil. Näst störst är Euboia (Evia) som är nästan lika husbilsvänlig men har en fast landförbindelse med bro vid Chalkis (gratis). Ön Kythira är grekiskare än grekiskt, husbilsvänligast under lågsäsong, vägarna är smala, slingrande, branta, godtagbar beläggning men vi älskar den ön. 2000 Kr. tr&rtr med färja (1½h.). Dyrt men Grekland när det är som bäst! Peloponnesos är en halvö som de har grävt av med en Korinthkanalen men räknas f.f. som en halvö. Den vackra Rio-Antirio Bridge i väst kostar ca. 15€ men färjorna finns kvar, ca. 10 min. för 10€. Broarna över Korinthkanalen är gratis. För husbilar har Peloponnesos mest att erbjuda, även om man föredrar campinglivet nära stranden.

Tidpunkten för Hellas äventyr?
I vårt tycke är oktober den bästa månaden för strandlivet, inte för varmt, 24gr. i havet, gott om utrymme, ingen trängsel. Men den vackra naturen i Grekland hittar man bäst i maj.

Vad tillkommer utöver det vanliga?
Bor man huvudsakligen på camping och håller sig till de större vägarna, behövs inget extra, inte heller reservhjul.
Men skall man som vi, stå "fritt", upptäcka de vackraste guldkornen och köra på dåliga grusvägar, kan jag rekommendera reservhjul, extra toalettank, Natospade, utomhusdusch, extra batteri, minst 200W solpanel, ökat markfrigång? (räcker oftast med 16" däck), grova winterdäck och minst en LPG tankflaska med utvändig fyllning (LPG finns överallt i Gr.).

Winch och däck?
Är man klok, kör man aldrig fast men jag har ett 10m. grovt lastbilsspännband, 4 antislirmattor, Natospade (igen) och en liten 12V.högtryckskompressor. De senaste 3-4 åren har jag inte behövt använda något utav dessa, sannolikt har jag blivit klokare och är på gång att slänga ut dessa onödiga tillbehör! Grusiga eller halkiga branta backar tar man sig uppför med mycket lågt tryck i drivande däcken (därav kompressor). Överhuvudtaget kör jag på lågt däcktryck i Grekland för att få lite behagligare gång på dåliga vägar, där kör vi heller inte fort. Jag kör numera endast på vinterdäck (flingor+alptopp) 225/75 R16C 121/120R, de är tunga, mycket gummi men de tål lite utöver det vanliga, däcktrycket varieras (ber. på vägstandard och tänkt hastighet). 3 - 4000 mil, sedan blir det nya, gärna tidigare, ogillar att köra på tveksamma däck (klarar de 1000 mil till?), älskar att köra på nya! Vi är rädda om långfärdsdäcken, i Sverige (+Nordeuropa) brukar jag köra slut på tveksamma men fullt godkända däck. Har flera uppsättningar med sommardäck på fälg. Vi kör så lite i Sverige att de aldrig tar slut!

Betalmedel?
I Grekland fungerar de flesta betalkorten men i Montenegro och Albanien betalar vi alltid cash i €

Vinteröppna campingplatser?
Har en lista någonstans som behöver uppdateras! Återkommer längre fram!

Sp samt Cp till och från Grekland?
CamperContact, Park4night och ACSI räcker gott! Kontinuerlig tillgång till internet, Google Earth och -Maps kommer man lika långt med, även närmaste Lidl hittar man på Google, vad är det som inte finns på Google egentligen???

Smultronställena var finns dom?
De lämnar jag bara enskild/privat!

Last?
Vi kör 3,5 Ton. Jag har lättat vår husbil från allt onödigt, inkl. stödben. Från Grekland släpar vi hem >30 ltr. olivolja, flera grekiska lerkrukor m.m. och kommer med nästan tomma tanker till Sverige. 3,5 Ton har flera ekonomiska fördelar som vi värdesätter när vi äter ute lite oftare.

Må de kloka avhålla sig från kommentarer om däck och lastvikt!!! Vi vet vad vi gör och gör så ändå! :p
:bye:Julian

Julian, Lysande!
Tack
VH Fincan
 

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.423
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Från Matala till Aghia Galini
20AgiaGalini.png
Utan att vi tänkt på det så har vi nu faktiskt varit på vår sydligaste punkt i Europa, med husbilen, Mátala.
Det är så man planerar fler husbilsmål, så snart man uppnår ett mål, skapas ett nytt. Eftersom Cypern, som egentligen inte hör till Europa fast de fick vara med i EU, inte lär bli något husbilsmål under vår livstid, pga. Recep Tayyip, får vi ta oss till grekiska Gavdos, den sydligaste platsen i Europa. Intressant tanke, men vi tar det en annan gång för idag skulle vi röra på oss igen.
01AgiaGalini.JPG
Ensam på stranden vid Paralia Afratía, 100 steg till badet, 10 steg till duschen och 50 steg till Tavernan bakom husbilen.
02AgiaGalini.JPG
Tre dagar stod vi alldeles ensamma på den STORA stranden vid Taverna Afrathía. Kändes lite som i en av mina ungdomsböcker "Ensam på jorden". Dock, dagligen åt vi enkel men smakfull mat, nästan som grekiskt hemlagat, i den lika enkla Tavernan, drack några öl på kvällen och socialiserade med de få turister som hittade hit. Tavernans priser var även de, enkla.
Vi badade 2x/dag i det nästan 20-gradiga havet, solade, läste, promenerade och använde flitigt de solvärmda strandduscharna. Vi slutar aldrig förvånas över att strandduscharna i Grekland oftast fungerar, om de finns. Grekland har gott om färskvatten, i alla fall där det finns berg i närheten, endast på Kythira saknade vi duscharna men i övrigt har de oftast funnits, där vi har bivackerat. Vi ställer oss gärna nära så vi kan passa på att fylla vattentanken tidigt på morgonen innan vattnet börjar värmas. På Kythira finns det i stället ett tiotal mindre, offentliga toalettbyggnader med dusch, oftast i närheten av strandparkeringen.
03AgiaGalini.JPG
04AgiaGalini.JPG
Livet denne årstid på Kreta passar oss bra, lugnt, långsamt, avkopplande, opretentiöst, inget märkvärdigt, allt vi behöver finns nära. Vi fryser inte och svettas inte (om man håller sig i skuggan), ingen turistträngsel, de enda som skränar är fåglarna som slåss om födan. På denna strand har vi heller inte sett några "fria" hundar vilket vi på sätt och vis saknar eftersom inte vi heller har någon hund med oss i år (första husbilsresa utan hund någonsin!). Varje morgon promenerar ett äldre par förbi som kommer från närmaste gård, "Kalimera!" De talar ingen engelska så det blir mest vänliga leenden istället, funkar bra det också! Men med de få grekiska ord vi kan, får vi reda på att det finns ett bageri i byn Kalamaki, bara 2Km utefter stranden åt söder, av ren lättja går vi dock aldrig dit. Där ser vi nackdelen utan hund, vi rör oss mycket mindre.
09AgiaGalini.JPG
05AgiaGalini.JPG
06AgiaGalini.JPG
Kylskåpet har börjat krångla, tvättpåsen fylls och frukost-lunch-urvalet börjar bli enformig. Vi har endast 6Km till närmaste stad, Timpaki, för proviantering och ytterligare 10Km till Camping ”No Problems” i Agia Galini för tvätten och reparation av kylskåpet.
Vädret växlar från fullt sol till halvmolnigt men regn vet vi inte vad det är.
07AgiaGalini.JPG
08AgiaGalini.JPG
Timbaki (Tympáki) är en av de två större än bystäder i Messara-slätten, det bördiga läglandet på södra Kreta. Mires (Moíres) heter den andra staden som vi åkte genom på väg till Matala. I Timbaki finns det många affärer, butiker och den stora supermarket Marinopoulos (Carrefour), ingen Lidl (ännu!). Timbakis huvudgata är som en myrstack, upptagen och kaotisk innan "ypnáko" (siesta). Närmaste strand och hamn är Kokkinos Pirgos som ligger nord om den militära flygplatsen. Stranden vi har varit på de sista dagarna, Paralia Afrathía, ligger söder om flygfältet och är en barnkammare för havssköldpaddan.
Henry Miller skrev en gång om slättlandet när han såg från kullen där utgrävningarna av Festos Palatset ägde rum. ”Under mig, sträcker sig som en oändlig magisk matta, Messara slättlandet. Från denna höjd ser det ut som Edens trädgård". Messara slätten (ca. 12 x 40 Km) är faktiskt Kretas "kornbod"
Utgrävningarna av Minoisk sommarpalats i Festos i all ära men vi är ganska mätta på Minoïska utgrävningar, de tar liksom aldrig slut, finns överallt. Att Kreta är europas äldsta civilisation är omisskännlig, nästan all mark är kultiverat och där det inte kan växa något ätbart, växer det tusenåriga olivträd. Ingenstans i Europa håller olivoljan så hög kvalitet som på Kreta, tro mig, jag är välinformerat.
19AgiaGalini.JPG
Den gamla familjecamping "No Problems" har en del problem med föråldrat sanitär, en stor pool utan vatten är kanske inget problem men en fin restaurang med mycket god mat skulle visa sig bli ett problem. Ström och Wifi fick vi inklusive för 17€, dyrt för rel. låg standard. Tvätten blir tvättad för oss för 6€. ”Här blir vi inte långvariga!” Men vi ändrar oss snart! Restaurangen lyfter hela campingen, extrem god mat och trevlig kvällsunderhållning. Många gäster som tydligen hade sitt boende utanför campingen för där stod bara fem husbilar och några igenbommade husvagnar, ändå var restaurangen full varje kväll.
Det är en lagom lång och vacker promenad till närmaste by, Agia Galini, charmig, mysig, en pärla, så vi stannade i hela tre dagar!
13AgiaGalini.JPG
11AgiaGalini.JPG
12AgiaGalini.JPG
10AgiaGalini.JPG
14AgiaGalini.JPG15AgiaGalini.JPG
Kylskåpet gick bra på 220V. och 12V men dåligt på gas och det luktade illa från förbränningen. Sotning av skorsten och rensning av brännaren gjorde susen men jag långtestade aldrig därför att den gick så bra på 230V. Vi hade så mycket annat att göra och "suga i oss"!
Campingens Wifi-password var ”dontknow”, helt i enlighet med campingens fantasifulla namn. Har man bekantat sig med campingens ägare börjar man förstå varför campingen fick det egendomliga namnet "No Problems", en man som löser alla problem!
16AgiaGalini.JPG
17AgiaGalini.JPG
18AgiaGalini.JPG
:bye:Julian
 
Senast ändrad:

Frank N

HBK Medlem
Inlägg
833
Kommun
Krokom
HBK-Nr
24176
Medlemskap
2024
Från Krigsbrott till Flower Power

Visa bilaga 200859
AnnoVianos idag

Vi lämnade sorgen bakom oss i den grå dimman, och fortsatte på en nästan nyasfalterad vacker väg genom bergen och ner till kusten vid Matala, sextio-sjuttiotalets hippiecentrum i Grekland. Om jag minns rätt har HBKmedlemmen och vännen Sir Ralph McLain varit i Matala när det begav sig! Själv roade jag mig på Ibiza '65 - ’66, även där florerade hippiekulturen på stränderna. När jag frågar Stina om vi skall göra ett besök i Matala, får jag det förvånade och något syrliga svaret: ”Vad skall vi gamlingar där o göra?” - "Vi kanske hittar ungdomen!" svarar jag glatt. Efter viss "övertalan" får jag dock köra dit. Även som styrman tycker jag om att ge min omgivning intrycket av att de får bestämma själva.
Vi behövde lite uppmuntran efter dagens nedstämda erfarenheter, nu skall vi ha lite KUL! Tur att jag fick köra idag för hon med blyfoten, hade väl antagligen kört förbi både Flower Power och Peace and Understanding! Vi skulle behöva mycket av det i dagens samhälle. Men det tar vi en annan gång.

Visa bilaga 200860
Flower Power, Peace and Understanding i Matala! Vi skulle behöva mycket av det i dagens samhälle.

Visa bilaga 200861
All You Need Is Love! Ta-ta-ra-ra-da! All You Need Is Love! Ta-ta-ra-ra-da! All You Need Is Love, Love! Love Is All We Need! Love is all we need!

Det som finns kvar av hippiekulturen på Matala är aningen patetiskt. En turistfälla med tavernor där sjuttitals musiken möter besökarna, de flesta i övre medelåldern. En och annan nostalgisk figur utan tidsbegrepp, smyger omkring i 70-tals kläder fast hen är född på 90-talet, men jag antar att de tillhör kulissen. Otaliga butiker som saluför turistkrams men även vackra smycken, kläder, lädersaker, handgjord hemslöjd, vykort, m.m, allt med tydlig 70-tals prägel. Stina känner sig genast hemma, nynnar och sjunger med i 70-talslåtarna och gör resans största ansträngning att kraftfullt minska semesterkassan. Hon som undrade: ”Vad skall vi där o göra?” Jag får igen för mitt svar!

Visa bilaga 200862
Torget i Matala är en enda stor servering.

Visa bilaga 200863
Trivsam strandpromenad.

Visa bilaga 200864
Klädbutik och Bar samsas om utrymmet.

Visa bilaga 200865
Grekiskt värre!

Visa bilaga 200866
För 50 år sedan hade jag haft på mig något helt annat!

Visa bilaga 200867
Skall jag dansa?

Visa bilaga 200868
:bye: En och annan grottmänniska finns kvar och spelar guitar.

Visa bilaga 200869
Serveringarna hänger över klipporna.

Visa bilaga 200870
”Has Jack Sparrow been here too???”

Visa bilaga 200871
Grekiska militärregimen 1967-1974 och den grek. ortodoxa kyrkan ogillade vad som pågick i grottorna vid Matala.
Peace and Flower Power beivrades.

Visa bilaga 200872
Så ser det ut idag: Matala by day!

Visa bilaga 200873
Hon gillar läget!

Visa bilaga 200874
Med mördande nostalgisk reklam hyrs rummen på hotellen ut till nostalgiska turister.

Grottorna är numera avspärrade, får endast besökas med guidning och stranden är fylld med barnfamiljer som inte har en aning om hur det gick till på 60-70-talet. Hotell och annat boende med hippieprägel har vuxit till men hela byn har hundrafaldigats i storlek, med semesterbostäder. Visst var det ett kul besök men husbilen passade inte riktigt in i bilden. Inte vi heller, längre.
Det finns en "öppen" camping strax bakom stranden i Matala. Men vi vill stå vid stranden, helst med stranddusch och nära en taverna, idag har ingen lust att stå i köket! GoogleEarth sviker mig aldrig!

Endast några Km. norr om Matala finns Kommos Beach, en naturiststrand, men det blåste lite kyligt så vi behöll kläderna på och fortsatte i stället ytterligare några Km. till Ammos Beach och Paralia Afratía. En otrólig stor strand med otróligt mycket parkeringsmöjlighet. Närmaste kyrka heter Agios Nikolaos, därför väljer jag att kalla hela denna trevlige stranden, på god holländska, för Sinterklaas’stranna. Den kommer som Julklapp! I mor'n ska' alla bada!

Visa bilaga 200875
Vårt läge innan dagens slut
Visa bilaga 200876

Stranden er enorm stor, liksom möjligheten att parkera vid den förhärdade vägen utefter stranden. Någonstans i bildens mitt hittas vår ensamma husbil.
Visa bilaga 200877
Nej, det var inte vi som gjorde spår i sanden.

Visa bilaga 200879
Vi drack en Mythos på den enkla Taverna Afrathía vid stranden Paralia Afrathía, 100 steg bakom husbilen. Visst hade de Amstel också men det försöker vi undvika i Grekland för att visa vår solidaritet. Efter att ha kollat strandduschen 10 steg framför husbilen, somnade vi sedan in till det ljuvliga skvalpljudet av de svagt inrullande vågorna.
:bye: Julian
Jag smälter. Nu är ressuget igång igen :)
 

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.423
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Kul att du får det intrycket! Men tyvärr!
Vi var på väg tidigt i våras (mars 2020) men blev stoppade av den stora pandemin som drog igång då. Vi vände!
Ända sedan dess har vi tvekat att ge oss ut igen. Så är det väl för de flesta av oss utlandsresenärer med husbil, vi vill men vet inte om vi vågar, det känns osäkert! Är men dessutom i riskgruppen, vilket vi är, blir det ännu tveksammare.
En tur till Öland och lite runt omkring i södra Sverige var allt vi själva hann med i år och nu ser det ut som pandemihotet blir värre och långvarig. Ett förlorat år, kanske två? Optimister som vi är, lär vi nog komma till Kreta med husbil igen, bara vi får ha hälsan. Så istället för att ta risker skriver jag färdigt på dokumentationen av förra Kretaresan (våren 2017) som kom av sig. Även resan 2018 - 2019 har jag inte skrivit mycket om så det finns text och bild nog för att underhålla dem som är roade av att läsa om husbilsresandet i Grekland. Så låtsas inte om datumet, behållningen är den samma oavsett tidpunkten!
:bye:Julian
 

Frank N

HBK Medlem
Inlägg
833
Kommun
Krokom
HBK-Nr
24176
Medlemskap
2024
Kul att du får det intrycket! Men tyvärr!
Vi var på väg tidigt i våras (mars 2020) men blev stoppade av den stora pandemin som drog igång då. Vi vände!
Ända sedan dess har vi tvekat att ge oss ut igen. Så är det väl för de flesta av oss utlandsresenärer med husbil, vi vill men vet inte om vi vågar, det känns osäkert! Är men dessutom i riskgruppen, vilket vi är, blir det ännu tveksammare.
En tur till Öland och lite runt omkring i södra Sverige var allt vi själva hann med i år och nu ser det ut som pandemihotet blir värre och långvarig. Ett förlorat år, kanske två? Optimister som vi är, lär vi nog komma till Kreta med husbil igen, bara vi får ha hälsan. Så istället för att ta risker skriver jag färdigt på dokumentationen av förra Kretaresan (våren 2017) som kom av sig. Även resan 2018 - 2019 har jag inte skrivit mycket om så det finns text och bild nog för att underhålla dem som är roade av att läsa om husbilsresandet i Grekland. Så låtsas inte om datumet, behållningen är den samma oavsett tidpunkten!
:bye:Julian
Då har du räddat min kvällsläsning denna vintern också
 

Eva o LO

HBK Medlem
Inlägg
56
Kommun
Växjö
HBK-Nr
20636
Medlemskap
2024
"Ringsholm på väg" håller sig också still här på farmen. Men planer på kommande resor smides. Som inlandsfolk dras vi till kuster. Vi har klarat av Västeuropas kust från Grenå- Brest-Sagres-Gibraltar upp till Camaque. Italien runt och Grekland 8inkl. Kreta) står på tur. Speciellt Agia Galini på södra sidan. Bara att vänta tills bättre tider kommer! Så jag får göra min läxa och läsa dina texter:))
 
Toppen