Sv: AC Reparation och inköp av verktyg
Tack för din syn på saken.. Och tack för systemuppbyggnads informationen (jag orkade inte själv skriva allt det
Men jag är inne på att R290 och R600 (isobutan och propan) är en optimal blandning. Särskilt ur säkerhetssynpunkt, då R134a är mycket mer giftig för människan än propan blandningen. Ett läckande ac system som sitter kombinerat med en värmekälla luktar inte utan medför hjärtsopp utan förvarning. Således finns det fördelar och risker med samtliga system. En annan fördel är att ett system som rymmer 700 gram R134a endast kräver 300 gram HR12. således är det mycket lite gas i förhållande mot övriga system.
Om man tittar lite på Australien så har man där en blandning av isobutan och propan, vilket uppenbarligen fungerar mycket bra i bilar. Dessutom ökar verkningsgraden i systemet, dock har man en glide på ca 6 grader.
läs gärna mer på
HyChill Refrigerants - Manufacturers of Hydrocarbon Refrigeration Gases, HC's, HR12, ER12 - CFCs, HFCs, HCFCs, hydroflurocarbons, R12, R22/502, R290, R600a, and R134a Replacements
Själv har jag inte arbetat med så små system tidigare som i bilar, utan med system mellan 20 - 140 Kg gas.. Men principerna i kylprocessen är ju densamma. Jag har nu inhandlat manometerställ och vaccumpump och insett att jag inte behöver fylla mitt system just nu, då det var gas och tryck i systemt. Dock är det strypventilen som kärvar, så på sikt kommer jag få tömma systemet och byta den. då blir det HR12!
Även om jag är certifierad kyltekniker får jag inte handla gas.. företagen vill endast handla med företag och ej privatpersoner. Min tidigare arbetsplats har bara 45 Kg:s flaskor och är lite svåra att komma åt..
Det här med farliga råd kan man ju alltid fundera på, självklart så är det upp till var och en vad de gör. Här berättar jag bara hur jag tänker, och hur en del andra gör. Men att jag skulle vilja påstå att det ligger mycket politik bakom vilka gaser som är ok, och mycket skrämsel propaganda. Hur skulle man annars lyckas behålla monopolet på en direkt giftg gas i kylsystemen i våra bilar?
Kommentarer som "att leka med" eller att påstå att undertecknad skulle ljuga vid tillbud avstår jag från att kommentera, då den barnsliga nivån ej lämpar sig här.
Ha en bra dag
Freddy
Hej Freddy!
Förr kunde man fylla AC:en med Iceon 69 (har jag för mig att det hette) som var en blandning av olika gaser, bla propan. Nu mera är det dock helt förbjudet att fylla en bils AC med någon form av brandfarlig gas. Att du skulle dö av en läcka då du har 134 i AC-:en är nog en aning överdrivet. Att du skulle få hjärtstopp kan hända om du har en öppen låga då gasen läcker ut. Jag har aldrig hört talas om att förångaren (lågtryckssidan) skulle läcka i en bil, och det är ju den del som sitter inne i bilen. Däremot är det vanligt kompressorn läcker i packningen eller att kondensorn gått läck. Inget av detta sitter väl inne i din bil hoppas jag

. Nu vet jag inte om företaget du jobbar på har brandfarliga/explosiva köldmedia i sina anläggningar, men om så är fallet bör du ju veta om vilka säkerhetsföreskrifter som gäller och inte fundera över att använda blandningen som du skriver om, 300g räcker för att det skall bli en rejäl smäll. Du kan tryggt köra med 134a i stället (har för mig att 134a har används i inhalatorer för astma...).
Det är inte politik som styr att vi inte får använda de kölmedia som du beskriver, utan det handlar om uteslutande om säkerhet.
Det är väl ok att skriva vad du tänker att göra, men det kan ju få andra att tro att det är helt ok att göra som du beskriver, och vet man inte om vilka risker det medför så kan det ju hända en olycka. Tror nog inte du skulle tycka det vara så trevligt om någon råkade ut för en olycka pga av att dom följt ditt exempel. Det är nog bara med välmening som folk kommenterar detta inlägg.
Litet utdrag om kölmedia:
"FC (R290) Propan är ett miljövänligt köldmedium som tillsammans med RC270 (Cyklopropan), R600 (Isobutan) och ingår i grupp 3, R717 (Ammoniak) grupp 2 är de köldmedier som inte påverkar ozon skiktet då dessa är så kallade naturliga medier, däremot påverkar dessa på växthuseffekten.
Vid installation av FC- system måste tillstånd ansökas hos den kommunala byggnadsnämnden. Mer information finns i SÄIFS 1997:3.
Alla CFC/HCFC/HFC- köldmedier i allmänt bruk är i princip:
•
obrännbara och icke explosiva
•
låg giftighetsgrad
•
icke korroderade under normala förhållanden
Dessa egenskaper har produkterna under normala korrekta användningsförhållanden.
Om köldmedium läcker ut från köldmediesystemet sker detta i regel i form av gas.
CFC/HCFC/HFC- köldmedier luktar endast vid mycket höga koncentrationer och kan därför vara svåra att "upptäcka". Gasen är tyngre än luft och samlas då lätt utefter golvet.
Om köldmediegasen utsätts för öppen låga eller mycket heta ytor, över c:a 300ºC, inträffar en termisk sönderdelning. Vid denna sönderdelning bildas bland annat giftiga och sura gaser, vilka är irriterande, bla för ögonen och automatiskt varnar för sin förekomst.
Utläckande medium i form av vätska (vilket kan ske vid stora läckage , typ rörbrott eller liknande) kan vålla frysskador om vätskan kommer i kontakt med huden.!
Mvh Rickard