• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Ställplatsutvecklingen

Bennsan

FD HBK Medlem
Inlägg
5.740
Kommun
Vänersborg
HBK-Nr
12368
Medlemskap
2021
Sv: Ställplatsutvecklingen

"De vill stå på de bästa platserna och de är inte priskänsliga heller." Inte så konstigt att det är höga avgifter på många campingar. Jag skulle tro att väldigt många husbilsägare som ligger på campingar är yngre som är "nya i gamet", kanske har dom haft husvagn tidigare & inte känner till möjligheterna med ställplatser & fricamping. En del har väl barn som kräver att det finns aktiviteter. För mej tycks det dyrt att köpa en HB för att köra till en camping & tycker att en husvagn är ett lika bra men billigare alternativ.

Bennie
 

rollet

HBK Medlem
Inlägg
119
Kommun
Oskarshamn
HBK-Nr
10860
Medlemskap
2024
Sv: Ställplatsutvecklingen

Jag är nu en av dem som inte kräver så mycket av en ställplats, men att betala 150:- för att stå på en grusplan vid en hamn, där man vintertid lägger upp båtar med en promenad på flera hundra meter till toalett tycker jag inte är okay. Råkade ut för det för några dagar sedan, var då sent på dagen och trött efter att jag kört rätt långt och inte orkade leta efter något bättre. Vi kom hem efter att vi åkt runt i Tyskland några veckor. Där finns det sedan många år en annan syn på husbilister, ställplatser finns det gott om, ofta centrumnära har ännu ej betalat över 10 euro någonstans, men visst det finns många som är dyrare. Men inte som vi råkat ut för, vi har ett snitt på 8 euro under denna resa 3 veckor och 17 nätter på ställplats. El har jag själv så det har jag inte någon uppfattning om vad det kostade men har funnits på alla platser, Vatten brukar kosta 1 euro för 90 liter, toatömning likaså. Det tycker jag är en rimlig kostnad för de behov vi har för det är främst en övernattning som vi behöver på en någorlunda trygg plats, och en chans att träffa likasinnade för att kunna få lite samvaro och så brukar det vara där man får bästa resetipsen.
 

Montreal

HBK Medlem
Inlägg
11.765
Kommun
Alingsås
HBK-Nr
707
Medlemskap
2025
Sv: Ställplatsutvecklingen

Nu är jag kanske lite OT, men har stött på problemet att kunna stanna till en liten stund emellanåt.

Var för ett par veckor sedan på en liten runda i Bohuslän. Vädret var sådär, och industrisemestern hade inte börjat så det var ganska rymligt. Åkte ut till Mollösund på Orust i akt och mening att bara strosa rund på kajen en stund. Inte för att vi hade de stora spenderbyxorna på oss, men alltid brukar det finnas några småbutiker sommartid som kan väcka intresse. Hittade en rad med parkeringsplatser alldeles vid kajkanten där det bara stod en bil i ena änden. Jättebra. Där kunde vi ställa oss längsmed och ta några lediga platser under en timmas tid.

Trodde vi ja! Över P-skylten fanns en skylt som klart talade om att några husbilar var inte tänkbara där inte. Nej mycket bättre med tomma P-platser och likaledes tomma butiker.

Nåväl, alldeles utanför orten fanns en större parkering med något hundratal platser. Där kanske vi kunde ställa oss - friska ben har vi och att gå några hundra meter bekymrar oss inte.
Jo jo. Kanske fanns 10 bilar i ett hörn av parkeringen samt en lastbil som tagit en del i besittning, i övrigt tomt. Men då fick vi se något för oss helt nytt! Vid varje parkeringsrad var en P-skylt uppsatt med tilläggstexten "Personbil klass 1".

Är inte helt övertygad om att "personbil klass 1" finns som begrepp i trafikjuridiken så man undrar vad som är syftet.
Bytte bil i våras men om vi inte gjort det hade vi kunnat parkera där eftersom den gamla bilen bara vägde 3500 kg, men var av ungefär samma storlek som den nuvarande något tyngre.

Stannade ett par km från Mollösund för medhavt förmiddagskaffe på grusad plats där det redan stod några husbilar. Sedan körde vi vidare och stannade inte innan vi lämnat Orust kommun. 8 )

Jag skulle nog vilja påstå att p-förbudet för husbilar vi kajen i Mollösund är befogat. Jag har sett hur det stått flera husbilar i rad längs kajen, vilket gör att villaägarna på andra sidan gatan bara ser en vit vägg genom sina fönster.
De flesta av de begränsningar vi nu upplever beror på "kollegors" oförmåga att sätta sig in i andra människors situation och tänkande, och att visa hänsyn.
Innan ni stannar/parkerar, se er omkring och fundera på om möjligen en tre meter hög och sex till tio meter lång vit vägg skulle vara acceptabel där ni bor, eller skulle ni kanske bli irriterade. En husbil är ingen personbil (även om vissa envist hävdar det) utan kräver ett helt annat hänsynstagande under användning.
Parkeringsplatser är också inget annat än parkeringsplatser, om man får plats inom rutan är det o.k. men rutan bredvid är inte avsedd för den personliga bekvämligheten med stolar o.d. Om bilen inte passar in i p-rutan är det bara att åka vidare. Alla som agerar på det här sättet har del i att vi nu ser massor av förbud överallt, vi ser smultronställe efter smultronställe försvinna, tyvärr troligtvis p.g.a. brist på hänsyn till de som bor på platserna vi vill besöka.
 
Senast ändrad:

kaj.p

HBK Medlem
Inlägg
2.377
Kommun
Varberg
HBK-Nr
7379
Medlemskap
2029
Sv: Ställplatsutvecklingen

Med tanke på hur antalet husbilar ökar så är det ju rätt naturligt att antalet sätt att använda sin husbil på ökar därefter.
Antalet husbilar verkar ju också öka flerfalt många gånger mer och fortare än de möjliga platserna att ställa den på gör. När sedan trycket på befinliga platser är så stort ökar trycket på att kunna förboka. Vilket I sin tur påverkar prissättningen uppåt. Rätt tryggt för en uthyrare att veta nästa månads beläggning.
För egen del avskyr jag att behöva snurra runt och leta efter en plats när jag inte vill köra längre. Har heller inte alltid lust att sluta köra vid lunchtid enbart för att chansen är större att få en plats. Nä då betalar jag hellre vad det kostar, även om det är en campingplats.
 

Esbjörn

HBK Ställplatsgrupp
Inlägg
4.657
Kommun
Osby
HBK-Nr
2497
Medlemskap
2024
Sv: Ställplatsutvecklingen

Det finns alltid en nattparkering, om man uppför sig ordentligt.
Fast man kan ju fundera över om det inte skulle behövas "körkort" för husbilsägare, beteendet är minst sagt bedrövligt ibland (då menar jag inte framförandet av fordonet).
 

surtecruisers

FD HBK Medlem
Inlägg
2.016
Kommun
Kungälv
HBK-Nr
4687
Medlemskap
2022
Sv: Ställplatsutvecklingen

hej ! hur länge till tror du att du får gratis vatten på bensinmack etc ? kan du inte ta det hemma ? hur många har solcellspaket på taket för flera tusen ? beträffande vägverkets tömningsplatser så är de på väg att försvinna ? man kan ju undra varför ? kan du inte tömma skiten hemma ? nej för du vill inte ta in skiten men allt ska vara gratis ? tyvärr så har ni nog förstört för er själva ! sen har ni mage att klaga att det börjar bli för dyrt ! ! ! :mad:
 

Wizard

HBK Medlem
Inlägg
4.950
Kommun
Mark
HBK-Nr
5342
Medlemskap
2024
Sv: Ställplatsutvecklingen

1) Tankar 180 liter gott vatten hemma från djupborrad brunn. Räcker lääääänge.
2) En solcell.
3) Kanske p g a asfaltsläggare och tiggare?
4) Jag tömmer hemma i 3-kammarbrunnen om jag inte kör förbi en tömningsstation.
5) Vad har jag förstört för mig själv???
6) Jag betalar gärna om jag får något för pengarna.

Man skall nog inte generalisera.
:mad:
 

Kinnekulle

HBK Medlem (P)
Inlägg
1.229
Kommun
Götene
HBK-Nr
17207
Medlemskap
2024
Sv: Ställplatsutvecklingen

Det är väl så att alla varianter är efterfrågade. De som kommer till vår Ställplats vill ha service. När vi själva är ute och åker står vi gärna utan service ett par nätter för att sen betala för service någon natt. Jag är ganska övertygad om att inget är fel utan bara bra att det finns valmöjligheter.
 

knarrevik

FD HBK Medlem
Inlägg
17.776
Kommun
Lysekil
HBK-Nr
3172
Medlemskap
2022
Sv: Ställplatsutvecklingen

Numera är det mest ställplatser med el som gäller eftersom elcyklarnas batterier måste laddas varje natt om man inte vill slita ut kroppen.

Undrar om solceller skulle klara 2x1,8A?
 

Göran Hellman

HBK Medlem
Inlägg
1.117
Kommun
Falköping
HBK-Nr
4774
Medlemskap
2025
Sv: Ställplatsutvecklingen

Hoppas att detta inte är en urspårning, men jag tycker våra ställplatser blir fulla allt för tidigt på dagen. Kommer man vid lite sen eftermiddag så finns inga platser kvar. Det är ingen bra utveckling, eller också måste det till flera ställplatser. Hälsningar Göran Hellman
 
F

F.d. 52943

Guest
Sv: Ställplatsutvecklingen

Samma utveckling som på sjön.
I slutet på 70-talet var vi med vår Vega ett normalstort ekipage, och det fanns massor av naturhamnar längs västkusten, det var bara att välja och ytterst sällan fullbelagt.
8 år senare var vi nästan alltid minst och ville man ha plats i populära naturhamnar fick man vara där tidig eftermiddag.
Vi har upplevt samma utveckling med husbilen. Efter 8 år är vi återigen minst (bortsett från plåtistrenden), och skall man få plats på de bästa ställena får man vara ute i tid.
Tiderna ändras, det blir fler och fler husbilar. Det är bara att gilla läget och arbeta för fler ställplatser. Vi tänker inte ge upp.
 

Montreal

HBK Medlem
Inlägg
11.765
Kommun
Alingsås
HBK-Nr
707
Medlemskap
2025
Sv: Ställplatsutvecklingen

Man får göra som en del gjort på sjön, köpt mindre båt så att man kommer till sina egna smultronställen, där de stora inte kommer in? :)
 

Lars o Annica

HBK Medlem
Inlägg
759
Kommun
Jönköping
HBK-Nr
8996
Medlemskap
2024
Sv: Ställplatsutvecklingen

Numera är det mest ställplatser med el som gäller eftersom elcyklarnas batterier måste laddas varje natt om man inte vill slita ut kroppen.

Undrar om solceller skulle klara 2x1,8A?

Cyklar man 6 mil omdagen varje dag så behöver man ladda var natt. Jag laddar vid behov med en liten inverter på 300 watt och solcellerna fyller på det jag lånar.

Lars
 

Kabekatten

FD HBK Medlem
Inlägg
157
Kommun
Södertälje
HBK-Nr
19503
Medlemskap
2022
Sv: Ställplatsutvecklingen

Så trevligt att läsa om nattparkeringar!
Jag har allt med mig. SOG-toa är en självklarhet. Solpaneler samma sak.
Jag behöver bara nattparkering på en lugn plats. På dagarna parkerar jag bland personbilarna - givetvis.
Jag har inget behov av ställplatser á lá camping. Skulle jag behöva, så betalar jag förstås kostnaden.
Men vi är olika, så jag respekterar dom som betalar i onödan

Man betalar inte i onödan. Man betalar för att man vill stå där om man så önskar.
Tycker det är ett tarvligt språk när man bara uttrycker sitt egna sätt att utöva sin fritid på.
Själv står vi gärna gratis om den situationen ges möjlighet, men betalar en slant om vi hamnar på sådan plats och tycker det känns trevligt att stanna där.
Det finns som sagt en gråskala i vårt husbilsliv.

Lev gott och njut av livet, det är för kort för att plågas med onödiga problem!
 
Toppen