Vår Swemester kan redan i år kompensera frånvaron av våra utländska gäster

Tommy Dynér

HBK Redaktör
Inlägg
8.379
Kommun
Vannsätter - Altea
HBK-Nr
3853
Medlemskap
2021
Ny prognos: Uteblivna utlandsresor kan lyfta svensk turism redan i år
Läser en färsk analys som Visit Sweden tagit del av från Oxford Economics, där ser utsikterna för svensk turism bättre ut än för bara ett par månader sedan. Och bättre än för andra länder i Europa.

Vi med husbilar är ett viktigt marknadssegment i den förväntade positiva utvecklingen för svensk turism den sommarsäsong som vi just står inför. Ja på gott och ont, men husbilen ger oss alternativen, vi väljer våra resmål enkelt och med kort varsel... det kallas frihet!

Många kommer att turista hemmavid

Anledningen till den nu mer positiva prognosen för Sveriges del är dels att Sverige har en relativt stor inhemsk turism som fortsatt finns kvar. Även när färre utländska besökare kommer hit.

Dels beror det även på att vi svenskar normalt sett är flitiga utlandsresenärer. Något vi inte kommer att vara i lika stor utsträckning i år. Många av oss kommer därför att turista på hemmaplan med våra husbilar även den här sommaren.

Även om vaccineringen rullar på, kommer de flesta av oss fortsatt avvakta med att boka en utlandsresa. På grund av farhågor om att redan krångliga reseregler i de olika länderna ska ändras, risk för stora kostnader för tester och karantän. Samt osäkerhet kring smittspridning, rädslan att fastna med husbilen utomlands och fortsatt osäkerhet om den egna ekonomin.

Sammantaget finns därför en möjlighet, enligt prognosen, att den inhemska, svenska turismen under år 2021 tillfälligt kan väga upp bortfallet från de utländska besökarna. Förra sommarens effekt på beläggningen hos svenska anläggningar var - 20% mot 2019 års beläggning.

Enligt Visit Swedens, egna temperaturmätning kring svenskars resande, som gjordes i maj i år, var det populäraste resmålet för svenskar i år: Sverige. Nästan 40 procent (37%) av respondenterna planerar en semester i Sverige den närmaste tiden. Samtidigt som 29% inte planerar någon semester med övernattning alls de närmaste 6 månaderna.

Husbilen, nyckeln till friheten
För oss med husbilar, som gillar den mobila formen av turism betyder det troligen flera svenska husbilar utefter vägarna. En ökad trängsel, fullbokade ställplatser och campingplatser i populära områden, främst i södra och västra delarna av Sverige.

Fördelen med husbilen är friheten, vi behöver inte åka och trängas. Sverige är långt och vissa områden fortsatt väldigt lugna, även i den absoluta högsäsongen. Till exempel södra Öland, som normalt har många utländska besökare var mycket glest belagdt förra sommaren när vi besökte Öland mitt i högsäsongen. Samma sak med Norrland som fortsatt bjuder på massor av smultronställen för fricamping och fina ställplatser och campingar med relativt låg beläggning på grund av att de normalt trogna norska gästerna, troligen inte kommer heller den här sommaren.

Samtidigt som den nya prognosen ser lovande ut så lever vi fortsatt i en pandemi och förutsättningarna kan ändras snabbt och strängare restriktioner kan återinföras som omkullkastar den positiva prognosen.

Nej nu skall vi se positivt, se framåt till en härlig sommar med husbilen i ett vackert Sommarsverige.

Kan vägas upp av ökad inhemsk turism

Sverige ligger på femte plats över europeiska länder med störst chans att återhämta turismens totalvolym genom inhemsk turism. Detta enligt Oxford Economics Tourism Economics.

För de allra flesta länder i Europa ser nettoantalet turister ut att bli negativt. Med andra ord: turismen tros år 2021 bli mindre än 2019. Men fem länder sticker ut i prognosen: Sverige, Finland, Tyskland, Polen och Rumänien.

För dessa länder är prognosen att de förlorade internationella gästnätterna på helåret 2021 skulle kunna vägas upp av ökad inhemsk turism. Ja till och med kunna nå över 2019-års nivå.

A688F46D-628E-4F69-9B71-C647DC086084.png
Källa: Visit Sweden - Oxford Economics Tourism Economics

Tommy
 
Senast ändrad:
Toppen