Ett riktigt bra höftskott, Jan! Ja, bilden tog jag i höstas, i samband med det 24:e årsfirandet av Nationalälvdagen, i den s k halstringsbodan i Kukkolaforsen. Den nyhåvade siken halstras på en täljd svärdformad pinne som sticks in och upp, via ett snitt vid stjärtfenan på vänster sida, längs fiskens ryggrad och upp i huvudet så att hela ryggraden är stabiliserad under halstringen. Som Ni ser på bilden är fisksidorna snittade och fisken lagas till av strålningsvärmen. Först den ena sidan och sedan den andra. Fisken är ej rensad på annat än gallblåsan som plockas ut via ett litet snitt innan halstringen. Det gör att den tillagade fisken behåller sin saftighet under hela tillagningsprocessen och den är ej heller saltad innan tillagning då saltet drar ur vätska ur fisken. Efter halstringen doppas fiskarna i en mättad saltlake vilken bidrar till en lagom sälta i hela fisken. Folk som äter den halstrade siken för första gången hamnar nästan i ett slags religiöst tillstånd av njutning och belåtenhet. Mer information om Kukkolaforsen hittar ni på,
www.kukkolaforsen.se.
Lamnar nu över spåret till Dig, Jan!
//Kjell