MPPT Litium

skalman52

HBK Webb
Admin medlem
Inlägg
1.323
Kommun
Täby
HBK-Nr
25289
Medlemskap
2020
Det enkla svaret är: ja.

Bly och Litiumbatterier jobbar med olika laddspänningar och olika laddcykler. Förutom det måste det finnas något sätt, ofta i MPPT:n att hindra laddning när batteritemperaturen går under noll för Litium. Litium tål inte laddning vid minustemperaturer.

Många regulatorer går att ställa om för det ena eller det andra. Om så är fallet med din kan jag inte säga. Det borde stå i manualen. Laddspänning på 14.1 V som det står i data för din regulator är däremot helt ok för litium (men lite lågt för bly), men hur laddcykeln ser ut är svårt att säga.

MVH
Hans
 

Kaehne4363

HBK Medlem
Inlägg
1.254
Kommun
Danmark
HBK-Nr
11694
Medlemskap
2021
I denne brochure: Laden ...

står der på side 18 at den passer til "lead-acid" og "lead-gel", og dermed ikke til LiFePo4

Vigtigt er at den ladestrøm som MPPT giver ikke overstiger maksimumværdien for LiFePo4 batteriet.
Din MPPT give 14,1V som maksimum.
 

Knut

HBK Webb
Admin medlem
Inlägg
18.650
Kommun
Australien
HBK-Nr
994
Medlemskap
2022
De 14,1V er ikke problemet, selv om den er litt lav for et LFP batteri. Det som er feil er hva som skjer når batteriet er fullt, og for enkelte ladere som gir pulser med høyere spenning enn 14,4V. Ved fullt batteri skal lading avsluttes og ikke gjennopptas før batteriet er under 90% fullt. LFP skal for å holde lades med fast spenning i området 14 til 14,4 volt og lading avsluttes når ladestrømmen kommer under en grense som jeg ikke husker formelen for - den regnes ut i fra kapasiteten i Ah som betegnes som C. Men om ladestopp skal skje ved 0,01C eller om det var lavere husker jeg ikke.

Jeg valgte i sin tid å beholde min IVT solar regulator når jeg oppgraderte til LFP selv om den ikke var optimal så var det heller ikke lett den gangen å finne en som fungerte bedre - det er nå mange år siden jeg gjorde den oppgraderingen. I dag ville jeg byttet ut regulatoren.
 

hgpuke

HBK Medlem
Inlägg
335
Kommun
Linköping
HBK-Nr
657
Medlemskap
2020
En annan aspekt är att laddaren (i detta fall solcellsregulatorn) inte laddar LFP-batteriet optimalt. Ett LFP batteri kan ta emot samma stora ström från att det är nästan urladdat tills dess att det är fullt. Det kan inte ett Bly-syrabatteri, och därför anpassar laddarna sig efter det. Det betyder att om laddaren tror att du har ett bly-syrabatteri när du i själva verket har ett LFP-batteri, så kommer det att ta längre tid att ladda upp det än om du hade en laddare med ett program som passar LFP-batterier.
 

Wizard

HBK Medlem
Inlägg
4.399
Kommun
Mark
HBK-Nr
5342
Medlemskap
2021
Att ett blybatteri laddas långsammare i slutfasen beror på att dess inre motstånd ökar. Detta påverkar inte litium batterier.
 
Toppen