• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2025 kommer att hållas i Karlstad 29 Maj - 1 Juni.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2025
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2025.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.
    OBS! På förekommen anledning: Om du inte loggat in och är HBK-Medlem och inte betalt årsavgiften för 2025 så kan dina rabatter och förlängd reseförsäkring upphöra att gälla.

Led lampor hemma

Ludde Kuddsson

HBK Medlem
Inlägg
5.929
Kommun
Kungsbacka
HBK-Nr
1356
Medlemskap
2027
Sv: Led lampor hemma

Jag tvivlar verkligen på att de s.k. lågenergilamporna är milljövänligare än glödlampor. Lågenergilamporna innehåller miljöfarliga tungmetaller, och är ett problem ur åtevinningssynpunkt.
Om Ledlamporna vet jag inte, men man undrar ju vad de små lysplupparna är gjorda av...
Sen funderar man på vilka risker de som tillverkar lågenergilamporna utsätts för vad beträffar miljögifter, dom tillverkas ju ofta i fattiga länder...

/Ludde
 
F

F.d. 58547

Guest
Sv: Led lampor hemma

Här hemma eldar vi i en stooker typ pelletspanna och i den eldar vi spannmåls avrens typ raps, vete m.m.
Det verkar vara väldigt viktigt hur man blandar dessa spannmål för att det skall fungera och 1 timme om dagen tar det.
Jag är inte så insatt i det men värme får vi i alla fall-/susanne
Men där sparar vi massviws med pengar .
 
Senast redigerad av en moderator:
F

F.d. 17941

Guest
Sv: Led lampor hemma

Hasse !
Du blottar din okunskap ! vilkket är förståligt, okunskapen är utbredd , men genom den sista tidens media debatt börjar folk förstå vilken miljö bomb detta är !
En long lifes lampa " låg energi " är en urladdnings lampa liksom lysrör, dvs den drivs med driftdon, Ljuskällorna är fylda med kvicksilver pulver , När ! lampan startas ska pulvret värmas upp ( förångas ) . Därför "lyser " lampan svagt i början och ökar efter tiden med värme i ljusflöde , Lampans start tid kan ochså påverrkas av hur lamoan vetilleras, är lampan hårt ventilerad och temperaturen under tio grader tar det MYCKET lång tid tills lampan når full efekt, Dessutom har long lives lampan dåligt färgutbyte. Dessutonm innehåller den KVICKSILVER GAS. Krossas ( om du tappar ) den måste en omfattande sanering till. Om du vill kan du få ytterligare negativa synpunkter.
/ Lasse /
 
F

F.d. 3337

Guest
Sv: Led lampor hemma

Jag tvivlar verkligen på att de s.k. lågenergilamporna är milljövänligare än glödlampor. Lågenergilamporna innehåller miljöfarliga tungmetaller, och är ett problem ur åtevinningssynpunkt.
Om Ledlamporna vet jag inte, men man undrar ju vad de små lysplupparna är gjorda av...
Sen funderar man på vilka risker de som tillverkar lågenergilamporna utsätts för vad beträffar miljögifter, dom tillverkas ju ofta i fattiga länder...

Lågenergilampor är miljöovänligare att tillverka än en glödlampa men den lägre energiförbrukningen kompenserar det med råge, produktionen av el orskar mycket mer utsläpp av tungmetaller och andra skadliga ämnen än vad tillverkningen av lågenergilampor gör.

Det som är viktigt med alla ljuskällor är att se till att de återvinns, enklast, lämna in dom gamla lamporna eller lysrören där ni köper de nya.
Om butiken inte vill ta emot dom, byt butik, en ansvarsfull butik tar emot gamla ljuskäller och ser till att de hamnar på rätt ställe.

Philips tillverkar mycket av sina lampor i Polen, Osram i Tyskland men naturligtvis kommer massor från Kina och andra lågprisländer.

Hasse
 
F

F.d. 3337

Guest
Sv: Led lampor hemma

Kvicksilver i Lågenergilampan - vad gör jag om den går sönder?


Lågenergilampor och lysrör innehåller en liten mängd kvicksilver. Enligt Kemikalieinspektionen förväntas inga hälsorisker uppstå vid enstaka exponering, men givetvis bör man iaktta försiktighet om en lågenergilampa går sönder.
Om en varm lågenergilampa går sönder:
1 Stäng alla dörrar till rummet, öppna fönster och lämna rummet.
2 Lämna rummet i 20-30 minuter innan du går in.
3 Samla upp lampresterna med en kartongbit eller styvt papper.
4 Torka golvet och andra ytor i närheten av en trasiga lampan med en fuktig trasa.
(Notera! Dammsug inte golvet då dammsugaren kan finfördela och förånga kvicksilverdropparna som då sprids i luften)
5 Lägg lampresterna och trasan i en glasburk med lock.
6 Märk burken med texten ”kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”.
7 Lämna burken som miljöfarligt avfall på återvinningscentral.
Om en kall lågenergilampa går sönder:
1 Samla upp lampresterna med en kartongbit eller styvt papper.
2 Torka golvet och andra ytor i närheten av en trasiga lampan med en fuktig trasa.
(Notera! Dammsug inte golvet då dammsugaren kan finfördela och förånga kvicksilverdropparna som då sprids i luften)
3 Lägg lampresterna och trasan i en glasburk med lock.
4 Märk burken med texten ”kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”.
5 Lämna burken som miljöfarligt avfall på återvinningscentral.

Du behöver alltså inte lämna rummet om en kall lampa går sönder. Kvicksilvret är då i droppform och kommer rimligen att snabbt falla till golvet med de trasiga lampdelarna.
Kvicksilvret förångas när en lampa tänds och den får högre temperatur. Eftersom gasformigt kvicksilver lätt tas upp vid inandning finns rekommendationen för "varm lampa" ovan.
Läs mer på Kemikalieinspektionens hemsida, klicka här
(sidan öppnas i nytt fönster)


Varför då ha farligt kvicksilver i lamporna?

Lågenergilampor, och även lysrör, innehåller små mängder kvicksilver. Kvicksilvret är en förutsättning för att göra lågenergilampan så energieffektiv.
Även om kvicksilver är mycket farligt så kan man säga att lågenergilampor är bra för miljön eftersom miljöbelastningen till 90-95% sker via den energi som förbrukas under lampornas livstid. Över en lågenergilampas livscykel överstiger de minskade utsläppen av kvicksilver vid energiproduktionen den mängd kvicksilver en lågenergilampa maximalt får innehålla. Allt i lågenergilampan kan återanvändas/ återvinnas; glas, metall, elektronik och kvicksilver.


Totte!
Läs ovanstående som kommer från Elkedjans hemsida så ser du att trots kvicksilver är lysrörslampan bättre än glödlampan. Icka att förglömma en glödlampa innehåller även bly som också är ett miljögift.

Färgåtergivningen är bättre från en lysrörslampa än från exempelvis LED men det beror också på kvaliten på lampan du köper. Bra lysrörslampor har samma färgåtergivning som lysrör som väl är den dominerande ljuskällan idag.

Hasse
 

TeknikLasse

HBK Medlem
Inlägg
1.876
Kommun
Mora
HBK-Nr
3335
Medlemskap
2025
Sv: Led lampor hemma

Vi har i vår bostad installerat nytt vattenburet system kopplat till en ytjordvärmepump. Har sänkt elförbrukningen från 120.000kWh/år (direktverkande el) till under 50.000kWh/år (vet inte ännu riktigt var vi kommer att landa då det är första året med den anläggningen). Det gör man inte om med LED-lampor :)

Braskamin (eventuellt vattenmantlad) är på gång, men först ska skorstenen renoveras.

På östsidan saknar vi utomhusbelysning så jag tänkte sätta dit ett par 1 watts LEDlampor som led(!)-ljus. Räknade lite snabbt på det och kom fram till att det tar flera år att bara tjäna in en billig timer eller ljussensor och kommer därför troligen att ha dem tända dygnet runt...

Läste lite om vattenmantlade skorstenar, låter spännande!

Vad tror du?
 
F

F.d. 17941

Guest
Sv: Led lampor hemma

Hasse !

Vad glad jag blir , du hänger med .
Helt klart är det stor skillnad mellan varm och kall ljuskälla, Det är stor skillnad i pris mella glöd och lågenergi lampa , Bränntiden har dock förskönats avsevärt i informationen om lågernergi lampan, för att inte tala om färgåtergivningen, När det gäller lysrör och färg återgivning har du rätt , det finns lysrör som har MYCKET god färg återgivning , MEN vad kostar dom ???
Sedan har du hela start proceduren , start, och sedan vänta en bra stund innan du har vettigt ljusflöde. Avfalls hanteringen är rena katastrofen , hushållen slänger ljuskällan tillsammans med övriga sopor. Sedan har du dimensioneringen ,( storleken och här har den verklig betydelse ) lågenergi " lamporna " är oftast mycket större ( glaskolv ) , och klumpigare. För att inte tala om finger lamporna ( rör ) som dessutom ÄR " kross vänliga "
Nä tacka vet jag glödlampan som med sitt RA index har 100 , där finns ingen konkurrens dessutom får vi tillbaka 95 % värme , som vi väl behöver nu under den kalla vintern.
/ Lasse /
 
F

F.d. 50069

Guest
Sv: Led lampor hemma

Hujedamej.

ALLA lågerigilampoer skall bort................in med LED

På tal om återvinning!
Vad tror ni om att gräva ett stort bamsehål under huset och gjuta ett enormt betongrum sedan skall jag lägga in en massa rostfri rör i ett system som går in i en värmeväxlare till huset?

Vad skall jag med hålet till då?

Jo, där skall allt skit och annat elände ner!
Man har ju sett att det ryker om gödselhögar och det borde väl funka hemma också.................
Lukten vänjer man sig kanske med.........förhoppningsvis.

Fast skämt åsido, visst borde det funka med mer eftertanke än vad jag har återgett ovan i texten:msn_wink:.
 
Toppen