Gluten farligare än jag trodde.
GLUTEN ORSAKAR LÄCKANDE TARM HOS ALLA
https://www.halsasomlivsstil.com/ingen-manniska-kan-bryta-ner-gluten-del-2/
Dr. Alessio Fasano har med sin forskning påvisat att gluten, vare sig du lider av celiaki eller ej, orsakar läckande tarm hos alla. Läckande tarm är när bindningarna mellan cellerna som finns på insidan av tarmen börjar släppa igenom osmälta matpartiklar (makromolekyler).
I blodet ska det endast finnas nedbruten mat i form av vitaminer, mineraler, aminosyror, fettsyror och så vidare. Om tarmen börjar läcka och det helt plötsligt finns en bit grönsak eller kött i blodet som inte är totalt nedbruten kommer immunförsvaret att börja attackera den främmande partikeln vilket i sin tur kommer resultera i inflammation och kan leda till matkänslighet och slutligen autoimmuna sjukdomar enligt Dr. Fasano.
När tarmen läcker kan immunförsvaret komma att mista en icke nedbruten bit mat för egen vävnad i kroppen. Vad som händer då är att immunförsvaret kommer att attackera den icke fullständigt nedbrutna maten i blodet men även kroppens egen vävnad till exempel sköldkörteln, levern eller hjärnan .Dr O’Bryan berättar att det är kritiskt att sluta tillföra gluten som orsakar hål i tarmväggen och stimulerar immunförsvaret samtidigt som det är viktigt att stoppa inflammationen eftersom den startar en dominoeffekt av oxidativ stress vilket skadar cellerna i kroppen.
Effekten av oxidativ stress ökar exponentiellt och det är därför kritiskt att stoppa inflammationen genom att äta bra mat. Mat är antingen inflammatorisk eller anti-inflammatorisk, det finns inget mellanting enligt Dr O’Bryan. Personer som har problem med IBS, Chrons eller andra inflammatoriska tarmsjukdomar har ofta visat sig ha problem med gluten och har visat förbättring när gluten utesluts ur kosten.
Det bildas nya celler i tarmen var 3-7 dag vilket betyder att tarmen kan läka väldigt fort förutsatt att inget nytt gluten tillförs och att det finns tillräckligt med byggstenar för att reparera skadan. Det räcker med väldigt lite gluten för att orsaka skador på tarmväggen, mängder på ner mot 1 mg gluten hindrar tarmen från att läka och varje gång gluten kommer in i tarmen uppstår nya hål i tarmväggen.
För att läka tarmen krävs det att du helt undviker gluten.
Om du äter gluten kommer immunförsvaret att agera, antikropparna som bildas kommer vara kvar i blodomloppet i 3-6 månader efter det att du senast åt gluten. Vad detta betyder är att om du lider av en autoimmun sjukdom så kan immunförsvaret vara aktivt och attackera din egen vävnad i upp till 6 månader trots att du slutat äta gluten. Det fungerar därför inte att äta gluten någon gång då och då eftersom immunförsvaret fortfarande är aktivt långt efter att du senast åt gluten.
Avslutande ord
Som du kunnat läsa i detta inlägg så har vi gått igenom vad som händer när gluten kommer in i kroppen och vad som händer i tarmarna. Ingen människa kan bryta ner gluten så även om du inte lider av glutenintolerans kommer livsmedel innehållande gluten att göra hål i tarmväggen vilket skapar en respons från immunförsvaret. Om icke nedbruten mat tar sig in i tarmen tillräckligt många gånger kommer det orsaka allt från matkänsligheter till autoimmuna sjukdomar där kroppen börjar bryta ner den egna vävnaden.
Det sägs ta cirka 17 år innan ny information når din lokala läkare vilket är anledningen till varför de problem som gluten ställer till med inte är allmän kunskap inom sjukvården. Det är därför långt ifrån garanterat att du kommer få den hjälp du behöver eller ens de nödvändiga tester som behövs för att upptäcka glutenkänslighet.
Problem med gluten kan visa sig på många olika sätt, det kan vara allt från ledvärk, exem, huvudvärk till magsmärtor, allergier och mycket mer. Problem med gluten visar sig var än din svaga länk är.