• Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Kommunernas skyldighet

Status
Stängd för vidare inlägg.

muskatten

HBK Medlem
Inlägg
6.184
Kommun
Malmö
HBK-Nr
6390
Medlemskap
2024
Sv: Kommunernas skyldighet

Då har jag tur.... för min husbil är registrerad som personbil klass 2.... men vi kanske skulle trycka på att få husbilar klassad som hushåll..... nä jag måste akta mig för att blanda äpplen med päronen.....

Kram Peter & Wovi

Enligt naturvårdsverket är det så (sidan 4) http://www.naturvardsverket.se/uplo...ing-definitionen-av-hushallsavfall-080116.pdf

Däremot är begreppet hushåll knutit till folkbokföringsadressen och eftersom det inte går o skriva sig på husbilen så faller detta.
 

Gunillas Kenth

HBK in Memoriam
Inlägg
13.484
Kommun
Hässleholm
Sv: Kommunernas skyldighet

Det är mycket lagtext som skall läsas igenom och för den intresserade så finns texterna på internet. Innebörden är dock solklar var man än läser.

Utdrag ur Naturvårdsverkets "Vägledning till definitionen av hushållsavfall" utan mina kommentarer:

"Latrin och toalettavfall från enskilda anläggningar är hushållsavfall."

En personlig fråga till er som inte vill att kommunen ska ta hand om ert avfall: Hur har ni tänkt lösa problemet på lagligt sätt?
 
T

Teddi

Guest
Sv: Kommunernas skyldighet

det locket som kenth visar måste ju vara bland det bästa,,man har ju sett skräckexempel,,
t.ex,böda hamn,,en öppen brunn med en skarv i mitten,,det luktar ju skit överallt,,ock ett bad intill,,

hyppelns nya station rekas detta lock till,,där ligger restaurangen alldeles bredvid,,ock vi tömmer ju inte liljekonvaljer precis,

likadant på fotö,,båda har kommunala ledningar som anslutning,

vägverkets funkar ju om man jobbar snabbt,,annars risk för ammoniak med yrsel så man kanske inte hittar ut,,:D
 

Jokin

HBK Medlem
Inlägg
1.166
Kommun
Borlänge
HBK-Nr
6254
Medlemskap
2024
Sv: Kommunernas skyldighet

Jag kan, efter att ha läst inläggen och länkarna, inte annat än att ge Kenth i huvudsak rätt. Avfallet från verksamhet i husbil, sopor grå- och svartvatten, måste likställas med hushållsavfall. Vad skulle det annars kunna vara måste man i så fall fråga sig. Kommunerna förefaller inte alltid vara intresserade att ta hand om avfallet, utan hänvisar ofta till campinganläggningar. Att som husbilsägare göra sig av med avfallet på campingen är naturligtvis lämpligt, när man står där. Avfall kan däremot uppstå under färd och parkering och då har campingägare inget ansvar att ta hand om avfall från husbilar, varför kommunen inte kan kräva detta. Campingar är alltså inga avfallsanläggningar utan tillhandahåller tjänster för sina gäster.

Om då kommunen inte skall ta hand om avfallet skall avfallsinnehavaren göra det själv. Hur skall det gå till? Det är ju då som avarterna uppstår, att avfallet töms eller lämnas i naturen eller på annat ställe, till men och skada för naturen, för människors hälsa och så vidare. Så egentligen sitter kommunerna där med "svarte petter". Syftet med aktuell lagstiftning är ju att värna om miljön på bästa sätt, så ju snabbare kommunerna tar sitt ansvar, desto bättre för miljön.

Johan K.
 

muskatten

HBK Medlem
Inlägg
6.184
Kommun
Malmö
HBK-Nr
6390
Medlemskap
2024
Sv: Kommunernas skyldighet

Om man läser vidare..... som man bör göra för att förstå lagar så står det bl.a....

Allt avfall från bostäder är inte hushållsavfall

Allt avfall som uppstår i bostäder är inte avfall från hushåll och därmed inte hus-hållsavfall. För att vara hushållsavfall ska avfallet komma från användande av bostaden för bostadsändamål. Om någon använder sin bostad för att driva en verk-samhet eller överhuvudtaget för annat än bostadsändamål så är avfallet från denna verksamhet inte regelmässigt hushållsavfall.
”…därmed jämförligt avfall från annan verksamhet”
Begreppet hushållsavfall omfattar förutom avfall från hushåll även därmed jämför-ligt avfall från andra verksamheter. I miljöbalkspropositionen1 förklaras betydelsen av detta på följande sätt:
Med avfall från annan verksamhet som är jämförligt med hushållsavfall menas avfall från industrier, affärsrörelser och annan likartad verksamhet som i renhållningssam-manhang är jämförligt med avfall som kommer från hushåll. Det är sådant avfall som uppkommer som en direkt följd av att människor oavsett ändamål eller verksamhet up-pehåller sig inom en lokal eller i en anläggning. Som exempel kan nämnas avfall från personalmatsalar, restaurangavfall och toalettavfall.
Av förarbetena framgår att hushållsavfall kan uppstå vid i stort sett alla typer av verksamheter (”industrier, affärsrörelser och annan likartad verksamhet”).
Miljööverdomstolen kommenterar vad som kan anses vara ”därmed jämförligt avfall” på följande sätt i domen gällande Sahlgrenska sjukhuset. ”Jämförligheten knyter an dels till avfallets härkomst (att det uppstår i lokaler mm där människor uppehåller sig) dels till uttrycket renhållningssammanhang. Av förarbetena till tidigare renhållningslagstiftning framgår att det närmast är nedskräpningsaspekten som därvid åsyftas (se bl.a. prop. 1978/79:205 s. 10 och 14). Avfall från annan verksamhet ska således från nu nämnd utgångspunkt räknas som hushållsavfall om det har potential att skräpa ner på samma sätt som avfall från hushåll har.”
Regeringen har i Naturvårdsverkets regleringsbrev för 2008 givit verket i upp-drag att ”göra en konsekvensbedömning av att begränsa definitionen av hushållsav-fall till avfall som uteslutande kommer från hushåll. I uppdraget ingår att se till vilka miljömässiga och hygieniska effekter som kan uppkomma samt att analysera vilka förändringar som kan följa av att flera aktörer får tillgång till marknaden. I uppdraget ingår vidare att göra en samhällsekonomisk bedömning såväl som en
bedömning för enskilda aktörer. Uppdraget ska redovisas senast den 31 maj 2008.”
1 Miljöbalkspropositionen 1997/98:45, del 2, s. 185.
2 Miljööverdomstolen, Svea hovrätt, dom 2006-12-18 i mål nr M 7670-05.
3
NATURVÅRDSVERKET VÄGLEDNING TILL DEFINITIONEN
AV HUSHÅLLSAVFALL
2008-01-16
Regeringen överväger att utifrån konsekvensbedömningen ändra definitionen så att endast avfall från hushåll omfattas. Naturvårdsverket anser därför att det inte är ändamålsenligt att vägleda närmare i frågan om vad som är därmed jämförligt av-fall från verksamheter.

Alltså skit från en husbil går inte in under hushållsavfall då husbilen inte räknas som bostad.... ta en (fritids)båt te.x de är ungf. som en husbil (fast tvärtom), där har regeringen skapat lagar som reglerar deras skit.... men mig veterligen så har de inte gjort detta för husbilar.....än
Sen kan man kanske tycka att husbilsskiten skall gå under avfall från annan verksamhet... där skriver man att det skall vara en lokal eller en anläggning.... Mig veterligen så är min husbil i lagens mening en bil/fordon.... och inte en lokal eller anläggning....:swoon:
Jag skriver inte detta för att bråka med nån av er..... utan detta är vad jag har lärt mig i hur man skall tolka lagar.... sen finns det ju lika många tolkningar som medlemmar i klubben.... därför skall man alltid läsa propositionen och författningen i ärendet om hur politikerna har tänkt i respektive lag.... men vem fan orkar läsa den skiten...:twitcy:

Kram Peter & Wovi
 
Senast ändrad:
F

F.d. 25203

Guest
Sv: Kommunernas skyldighet

latrinställ.jpg

Hur tänkte man här? Ska man bära in hela husbilen eller bussen dit?
Vi är många som inte har kassettoa. vi har en 100 liters tank istället.

Föredrar nog brunnslocken då.
Brunskrok är standard utrusning, gör det så mycket enklare.
 
Senast redigerad av en moderator:
F

F.d. 25203

Guest
Sv: Kommunernas skyldighet

Det är vansinnigt att man bygger ovanstående typ av latrintömning. Tanken i husbilen börjar bli full. man söker på nätet efter latrintömning för husbilar och får en lista på platser. man åker till första och den ser ut som ovanstående. man åker till nästa, men likadant. man åker till den tredje och nu börjar omvägen bli stor och hela dagen har snart gått, men samma skit system igen. Nu letar man upp en skogsväg problemet löst.

Men så ska det inte vara, man vill ju göra rätt för sig.

Det är inte bättre om man läser ställplats eller campingkataloger. Där står latrintömning, men inte vilken typ. det borde stå brunn eller latrinställ.

Borde man öppna en tråd där man listar tömningsplatser och typ?
Åtminstone vi med fasta tankar skulle uppskata detta väldigt.
 
Senast redigerad av en moderator:
I

Iveco 35

Guest
Sv: Kommunernas skyldighet

Det vi i kommungruppen försöker i möjligaste mån få till på tömmningsplatser är avloppslock och tömmningsvagn där kan man tömma oavsett vilken typ av tank man har.Kommungruppen.
 

muskatten

HBK Medlem
Inlägg
6.184
Kommun
Malmö
HBK-Nr
6390
Medlemskap
2024
Sv: Kommunernas skyldighet

Jag minns när jag och mina kära fd Marie hyrde en husbil med fast skittank.... vi var bl.a i Västervik.... och utanför campingen fanns en anläggning där man kunde tömma tanken..... så söndags morgon går vi väldigt tidigt upp, då bilen skall vara innan kl 12 i Kalmar..... och nytvättat.... Det var en härlig morgon solen hade precis gått upp och fåglarna söng så vackert... nästan alla sov fortfarande och vi skulle tömma skiten i anläggningen innan vi vände nosen neråt mot Blekinge....Jag hade ingen stor erfarenhet av tömningen.... utan visste att spaken var under toaletten..... och utloppet var under toan på bilens vänstra sida... Marie dirigerade mig rätt.... sen satte jag mig ner och drog i spaken.... inget hände.... så jag tog i hårdare.....och plötsligt flög jag baklänges :twitcy:.... smärtor kom direkt i ryggen och jag skrek högt.... STOPP STOPP ..... hör jag Marie skicka högt.... det tog lite tid för mig att komma upp.... Marie kommer in i bilen och skriker.... stäng snabbt..... jag reser mig sakta upp och går ut.... Marie är helt förtvivlad..... det första jag märker, var att den härliga doften av morgon gry.... hade ändrats.... det luktade skit.... Marie säger då att utloppet satt på andra sidan husbilen.... jag går bak för att se hur allvarligt det är..... kanske bara lite som kom utanför tänkte jag.... Så jag tittar ner i rännan där skiten skulle hamnat..... den var helt tom.... då tittar jag ut på gatan som löper parallellt.... då ser jag hur 100 tals "korva" flyter över hela vägbanan.... Paniken kommer snabbt ..... vi är så tidig att ingen har kommit hit än..... jag inser att det är omöjligt att fösa ihop all skit, sen var det motlut.... men jag ser en kort vattenslang för spolning av rännan. Nu inser jag att det bara finns en sak att göra....spola på med vatten så skiten flyter över på andra sidan av vägen.... Men med en kort slang så är det svårt att nå det mesta skit som ligger nu mitt på vägbana.... Vi gör så gott vi kunde då.... och hoppar snabbt in i husbilen, jag är säkert på att i rivstarten slet däcken rejält... vi kom 11.55 till Kalmar.... :swoon:
Nu har det gått en del år sen dess, så brottet är säkert preskriberat....

Vad vill jag nu säga med detta.... jo att viljan att göra rätt för sig finns..... men ibland så blir verkligheten en annan.....:twitcy:

Kram Peter & Wovi
 
Senast ändrad:

EPersson

HBK Medlem
Inlägg
1.576
Kommun
Eskilstuna
HBK-Nr
11890
Medlemskap
2024
Sv: Kommunernas skyldighet

Det är mycket lagtext som skall läsas igenom och för den intresserade så finns texterna på internet. Innebörden är dock solklar var man än läser.

Utdrag ur Naturvårdsverkets "Vägledning till definitionen av hushållsavfall" utan mina kommentarer:

"Latrin och toalettavfall från enskilda anläggningar är hushållsavfall."

En personlig fråga till er som inte vill att kommunen ska ta hand om ert avfall: Hur har ni tänkt lösa problemet på lagligt sätt?

Nu är du ju omöjligt vrång. :rolleyes:
Det finns väl INGEN i denna tråd som inte vill att kommunerna skall ta hand om avfallet.?
Vart har du fått det ifrån? Det sättet att föra en diskussion främjar ju knappast resultatet.


Min synpunkt gällde om lagen tvingar kommunen att ta hand om avfall från husbilar.
Gråvatten, svartvatten och hushållsoporna. Om man läser hela lagen blir det nog svårt att tvinga kommunen till detta. men min poäng är att om kommunerna tvingas skapa service har de också rätt att ta betalt för den. Om kommunerna kan informeras om nyttan med tjänsten kan den bli fri. Där i ligger min poäng, samförstånd med kommunerna och inte en krävande ton.
 

Knut

FD HBK Medlem
Inlägg
19.557
Kommun
Australien
HBK-Nr
994
Medlemskap
2022
Sv: Kommunernas skyldighet

Vi har et godt eksempel på dårlig gjennomføring av plikten til å ta i mot latrintømming fra busser og husbiler: Ullensaker kommune i Norge har åpnet et slik mottak på reningsanlegget ved Gardemoen - det er åpent 5 dager i uken 9 til 16 og de krever inn 250 NOK pr tømming. Men de tilfredtiller loven! Nå er det ikke mange mil nordover E6 til Nebbenes i Eidsvold kommune hvor det bak Shell på nordgående side er en gratis tømmestasjon som forsøkes å holdes i drift hele året - døgnet rundt. Vatnfyllingen må stenges når det blir for kaldt og det hender spyleslangen fryser, men selve kummen med sitt ståre galler fungerer.

Nebbenes ble annlagt av Vegvesenet i forbindelse med byggingen av denne delen av E6 - før ansvaret for slike faciliteter ble flyttet til kommunene.
 

Ludde Kuddsson

HBK Medlem
Inlägg
5.929
Kommun
Kungsbacka
HBK-Nr
1356
Medlemskap
2027
Sv: Kommunernas skyldighet

Hej Ludde
Er sommar i husbil har vart fantastisk hoppas jag! :)

Ang. A-brunnslock...
Kontakta din kommun, Kungsbacka!
Fråga dem hur de hanterar brunnslock märkta med A! Inget annat...

När jag tex. ringde Bollebygds kommun, var det ok att tömma
"svartvatten" i de brunnslock som var märkta med "A" om det inte ->>>
användes kem i toan, jag använder SOG= inget kem.

Ludde, det står A på dessa lock.. Om mänskliga faktorn påverkar vart dessa lock hamnar,
så är detta en process/ISO hantering i resp. kommun att hantera.

Jag följer de anvisningar resp. kommun ger mig, vilket jag är övertygad om att de allra flesta av oss gör.
Vänl. Magnus

Magnus, jag behöver inte kontakta Kungsbacka kommun, jag är anställd där och jobbar med VA dagligen....:) ...och eftersom jag öppnar ovan nämnda lock i princip varje dag kan jag vittna om att det definitivt inte är någon garanti för att det går spillvatten i en brunn märkt med A. Det finns en uppsjö med olika lock och betäckningar (betäckning kallas själva ringen av gjutjärn som locket ligger och som sitter på toppen av själva röret ner till brunnen), alla ser olika ut och de flesta nyare lock saknar dessutom ett A. Vid nyanläggning av VA så går man över till de betäckningarna vars lock kräver betydligt större specialverktyg för att få upp det. Man vill inte att allmänheten (t.ex. du och jag när vi är ute på semester med husbilen :)) ska ha möjlighet att öppna dessa lock. Man vet också att det finns de som nattetid tömmer sådant som man inte får lov att tömma i kommunens avloppssystem, sådant som man annars får betala dyrt för att lämna till destruktion. För inte så länge sedan hade vi ett sort utsläpp av spillolja i Kungsbckaån, som rinner genom stan. Man hittade inte den skyldige, men kom så småningom fram till att "någon" hade tömt detta i en vanlig dagvattenbrunn...:mad:

Dessutom innebär det alltid en risk att öppna ett lock (därmed har jag inte sagt att just du inte kan hantera detta ;)), dels kan man skada sig själv illa, klämma fingrar o.s.v., dels kan andra skada sig. När vi öppnar locken, om det så bara är för att mäta ner vilket tar en ynka minut, så måste vi spärra av. På ett ögonblicks verk kan en cyklist komma farandes och skada sig väldigt illa :eek:.

Jag tycker faktsikt att det är direkt oansvarigt av den eller de tjänstemän som uppmanade dig att själv öppna brunnslock för att tömma ditt avlopp. Märk väl, jag kritiserar inte dig utan den som uppmanade dig! :yes:

Du kan omöjligen vara 100% säker på att det är spillvatten i brunnen utan att ha tillgång till en karta över ledningsnätet:), detta är skrivet i all välmening till dig, och alla andra som kanske nappar på idén...;)

//Ludde
 

Esbjörn

HBK Ställplatsgrupp
Inlägg
4.659
Kommun
Osby
HBK-Nr
2497
Medlemskap
2024
Sv: Kommunernas skyldighet

Kommunens skyldighet. Nej, dom har ingen skyldighet! För ett par år sen tog jag kontakt med miljöchefen, som efter att läst på extra, konstaterade att kommunen inte är skyldig att tillhandahålla tömningsplatser.
Detta hindrar inte att vi båda var överens om att tömningsplatser behövs.
 

muskatten

HBK Medlem
Inlägg
6.184
Kommun
Malmö
HBK-Nr
6390
Medlemskap
2024
Sv: Kommunernas skyldighet

Så länge det inte finns en lag som tvingar kommunen att göra tömningsplatser så blir det svårt att få dem att göra detta.... vad jag förstår så finns det en arbetsgrupp här i klubben som jobbar för att kommunerna skall göra tömningsplatser.... Jag antar/hoppas verkligen att när gruppen insåg att det inte finns någon lag som tvingar kommunerna att göra tömningsplatser, att gruppen då skrev en motion till våra politiker..... det är nog där man bör börja.... så ser jag på det, men jag kan ju ha fel :twitcy:

Lycka till & Kram Peter & Wovi
 

Gunnar

HBK Hedersmedlem
Admin medlem
Inlägg
17.595
Kommun
Malmö
HBK-Nr
5
Medlemskap
2040
Sv: Kommunernas skyldighet

.................................
"svartvatten" i de brunnslock som var märkta med "A"...................

Det är nog en allmän missuppfattning att märkningen på brunnslocken betyder V = vatten och A = avlopp.

Men är i verkligheten en beteckning från vilket gjuteri brunnslocket kommer ifrån, t.ex Vadstena och Alvesta. :)
 

Mangan1

HBK Medlem
Inlägg
2.064
Kommun
Jönköping
HBK-Nr
1328
Medlemskap
2024
Sv: Kommunernas skyldighet

Även en "missuppfattning" kan bil ett riktmärke om den är konsekvent!
Du får väl ringa Bollebygd m.fl. kommuner och förära dem nedan info.. :wink:

OBS.
De A-lock jag öppnat, har vart klart tydliga gällande innehåll...
(Skall undersöka även V-lock när möjlighet ges)

Det är nog en allmän missuppfattning att märkningen på brunnslocken betyder V = vatten och A = avlopp.

Men är i verkligheten en beteckning från vilket gjuteri brunnslocket kommer ifrån, t.ex Vadstena och Alvesta. :)
 
I

Iveco 35

Guest
Sv: Kommunernas skyldighet

Vitsen med märkta lock är kanske att dom skall ligga på rätt brunn.
Dom jag har lyft på har faktiskt legat rätt.
Olle.:wink:
 

Knut

FD HBK Medlem
Inlägg
19.557
Kommun
Australien
HBK-Nr
994
Medlemskap
2022
Sv: Kommunernas skyldighet

I Norge er det helt klart, enten står det namnet på støperiet - som regel Furnes Jernstøperi (som ligger i Stange), eller så har kommunen fått støpt lokk med sitt merke og namn på - ingenting om hva som er i kummen.
 

Gunnar

HBK Hedersmedlem
Admin medlem
Inlägg
17.595
Kommun
Malmö
HBK-Nr
5
Medlemskap
2040
Sv: Kommunernas skyldighet

...............De A-lock jag öppnat, har vart klart tydliga gällande innehåll

Ja, ibland blir det "rätt"! :)

Har tre brunnar utanför min fastighet, alla med ett A i locket.

I ena fallet blir det rätt, men över de två andra ligger det ena över avstängningen för färskvattnet och den andra över dagvattenledning.

Finns ytterligaren en brunn som har ett K i locket över dagvattnet från taken.

Kan nämna att att jag tömmer husbilstoan i den "rätta" brunnen som är en inspektions/spolbrunn (litet lock). Kollade att det verkligen var avloppsledningen och fick tillstånd av kommunen att använda den för ändamålet. Det var vid detta tillfälle jag informerades om att bokstaven inte har något med brunnens innehåll att göra.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.
Toppen