Det funkar faktiskt!
Trodde aldrig att det skulle gå att tillverka knäck i micron - men det gjorde det - otroligt, man har alltid sett den där knäckgrytan i flera timmar (nåja) på spisen tidigare!
Uppdraget jag fick gick ut på att jag nu snabbt och lätt skulle sköta knäcktillverkningen i år med hjälp av micron, det skulle bara ta några minuter så det borde jag ju klara tyckte chefskocken.
Närmade mig problemet försiktigt genom att gå till vårt universitet här i Umeå och se vad de hade att säga om saken:
http://school.chem.umu.se/Experiment/106
Jodå, de berättade om karamellisering och Maillardreaktion och varför knäcken är så farlig för tänderna.
Rustad med denna kunskap tillsammans med påminnelsen om kulprovet blandades 1 dl strösocker, 1 dl farinsocker, 2 dl mörk sirap och 2,5 dl grädde ihop i en ganska stor och hög glasskål och sattes i micron. Varför ska man förresten följa recept så slaviskt, lite konstnärlig frihet måste väl tillåtas?
Ha, 7-8 minuter var en grov underskattning, efter 10 minuter flöt knäcksmeten ut som en mjölkaktig lösning i vattenglaset - inte klart än alltså!
Den långa tiden i micron kan kanske bero på att gumman skummar av grädden från mjölken vi köper hos bonden i byn, det är 6% mjölk hans kossor ger, inga dåliga grejor.
Efter 15 minuter, 1/2 tsk bakpulver, 1,5 dl hackad mandel och ett snabbt kulprov ligger nu mot alla odds plåten med knäck ute i verandan för kylning och en provsmakning av chefskocken gav godkänt resultat!
Receptet tänker jag inte avslöja för chefskocken, CocaCola avslöjar inte heller sitt recept!
Knäck på er!
Trodde aldrig att det skulle gå att tillverka knäck i micron - men det gjorde det - otroligt, man har alltid sett den där knäckgrytan i flera timmar (nåja) på spisen tidigare!
Uppdraget jag fick gick ut på att jag nu snabbt och lätt skulle sköta knäcktillverkningen i år med hjälp av micron, det skulle bara ta några minuter så det borde jag ju klara tyckte chefskocken.
Närmade mig problemet försiktigt genom att gå till vårt universitet här i Umeå och se vad de hade att säga om saken:
http://school.chem.umu.se/Experiment/106
Jodå, de berättade om karamellisering och Maillardreaktion och varför knäcken är så farlig för tänderna.
Rustad med denna kunskap tillsammans med påminnelsen om kulprovet blandades 1 dl strösocker, 1 dl farinsocker, 2 dl mörk sirap och 2,5 dl grädde ihop i en ganska stor och hög glasskål och sattes i micron. Varför ska man förresten följa recept så slaviskt, lite konstnärlig frihet måste väl tillåtas?
Ha, 7-8 minuter var en grov underskattning, efter 10 minuter flöt knäcksmeten ut som en mjölkaktig lösning i vattenglaset - inte klart än alltså!
Den långa tiden i micron kan kanske bero på att gumman skummar av grädden från mjölken vi köper hos bonden i byn, det är 6% mjölk hans kossor ger, inga dåliga grejor.
Efter 15 minuter, 1/2 tsk bakpulver, 1,5 dl hackad mandel och ett snabbt kulprov ligger nu mot alla odds plåten med knäck ute i verandan för kylning och en provsmakning av chefskocken gav godkänt resultat!
Receptet tänker jag inte avslöja för chefskocken, CocaCola avslöjar inte heller sitt recept!
Knäck på er!