• Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2025.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

I spår av Jappes LCHF redovisning...

Status
Stängd för vidare inlägg.

Marianne & Ranko

HBK Medlem
Inlägg
5.241
Kommun
Göteborg
HBK-Nr
12537
Medlemskap
2025
Det räckte med bara 2 dagar utan bröd för att hamna -1,2 kg på vågen. Min tanke är att ge LCHF en chans och följa i den gamle "LCHF-räven's", Jappes spår, så får det bära eller brista!

Tanken med den här tråden är att den ska bidra med redovisning av våra egna hälso-och-vikt-förändringar, som bygger på egna matrecept för att slippa bl.a. diabetes 2 och andra åkommor i vår "mogna" ålder. Själv kommer jag (vi) att följa Jappes rekomendationer så gott det bara går!

2 dagars måltrider dominerades av:
- ägg & proteiner (frukost), inget bröd, potatis eller ris
- fisk & spenat (lunch/middag/kvällsmat), inget bröd, potatis eller ris

...forts. följer...
 
F

F.d. 24550

Guest
Sv: I spår av Jappes LCHF redovisning...

Har provat diverse dieter och det är oftast lätt att bli av med några kilon. Det som är svårt är att hålla diet i längden. Förr eller senare tröttnar man på den ensidiga kosten. Då kommer kilona tillbaka. Har insett att enda sättet är att äta.varierat och med måtta.Man kan undvika socker och snabba kolhydrater, det är ganska effektivt.
 

Jappe

HBK in Memoriam
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Sv: I spår av Jappes LCHF redovisning...

Pasta, ris och potatis kan man leva utan; inga problem alls egentligen! Men bröd! Då blir det andra bullar. Jag har provat en mängd LCHF-varianter men ännu inte hittat något som kan ersätta "riktigt" bröd. Ett tag la jag pålägget i salladsblad vilket fungerade ganska bra.

Lycka till!

Jappe
 

Jappe

HBK in Memoriam
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Sv: I spår av Jappes LCHF redovisning...

ICA:s proteinbröd kostar 24 kr och förpackningen innehåller 4 (!) tunna brödskivor. Jag ske kolla om jag kan köpa Eiweissbrot i Tyskland på postorder.

Jappe
 

Conny & Ingmari

HBK Medlem
Inlägg
510
Kommun
Mönsterås
HBK-Nr
11119
Medlemskap
2025
Sv: I spår av Jappes LCHF redovisning...

Om man som min bättre hälft är glutenintolerant är det svårt att hitta något ätligt men hon rekommenderar bovetebullar och bovetelimpa. Bovete är en örtväxt.
Att undvika socker minskar dessutom risken för cancer enligt många som menar att cancerceller behöver socker mer än andra celler.

Helt klart går jag ner i vikt när jag låter bli sockersöta kakor och bullar. Fast det är lite svårt ibland...
Men LCHF är en bra väg!
 

Jappe

HBK in Memoriam
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Sv: I spår av Jappes LCHF redovisning...

Väldigt enkelt uttryckt!

Ju mer bukfett du har desto större är risken för hjärtinfarkt, stroke och diabetes m.m. Kolhydrater (socker) är mästare på att skapa dessa sjukdomar hos människan. Djuren i naturen slipper dessa sjukdomar men många av våra husdjur är utsatta för industrifoder med tvivelaktigt innehåll. Läs alltid innehållsförteckningarna!

Läs första inlägget i LCHF-tråden om du ännu inte är övertygad:
http://www.husbilsklubben.se/forums/posts/467729

Jappe

Psst! I över fem år har jag hållit på med detta. Snart orkar jag inte längre! :D:D:D
 
Senast ändrad:

Marianne & Ranko

HBK Medlem
Inlägg
5.241
Kommun
Göteborg
HBK-Nr
12537
Medlemskap
2025
Sv: I spår av Jappes LCHF redovisning...

Köpte idag ICA's proteinbröd, tack Viola & Roland, smakade helt OK. Det här brödet ska jag lära mig att baka själv, måste testa även boväte, vart annars lägga den grovmald leverpastej på om inte någon form av "bröd". Tror inte det skulle funka så bra med ett (panik)-salladsblad, hehe...

En lördag (som idag) passade utmärkt för nyfångade havskräftor levererade av Vrångö fiskaren, hemmagjord aioli från Lidl's Grekiska yoghurt och några skivor lagrad hårdost. Ett (hmm) glas kylskåpskall torr chardonnay från Dr Henry Lindeman, anno 2016 öppnar upp smaklökarna och välkomnar havsbriset från väldoftande havskräftor. Aldrig mer sötvattenskräftor. Köpte nyligen ett paket ganska dyra sådana där stjärtarna var pyttesmå och smakade rent ut sagt dynga.

Hinner inte bifoga bilden på "kalaset", det kommer senare, men fint var det... Börjar verkligen trivas mer och mer med LCHF eftersom jag ser det som en utmaning som kräver lite tankearbete och förberedelser. Plötslig har maten klättrat upp några pinnar på stegen och börjat dominera vardagsbeslut, med all rätta. Nu får det bli slut med slentrianmåltider som går av bara farten, det gäller att lura farorna för att behålla hälsan framöver. Om 47 tuffa år i arbetslivet inte har knäckt mig till döds, då ska inte matproducenter (med min goda min) göra det heller.

Jappe, ge inte upp, 5 år kan betraktas som ganska lång tid, men om du lyckas rädda en och annan matsyndare, då har ditt arbete verkligen lönat sig...
 

Håkan o Britt

HBK Medlem
Inlägg
1.527
Kommun
Tjörn
HBK-Nr
3489
Medlemskap
2024
Sv: I spår av Jappes LCHF redovisning...

Jag läste jappes inlägg om LCHF ,vi börjaderi februari min fru o jag .har gått ner 15kg känner mig piggare slipper blod socker fall,och blir sällan hungrig .frugan bakar LCHF bröd .frukost blir 2st ägg en bröd skiva med ost o skinka. Frusna bär hallon o blåbär o turkisk yoghurt. Jag klarar mig ca 3-4 timmar, lunch ägg o bacon, middag panbiffar med halomi, det finns jätte mycket bra recept som man kan söka på kostdoktorn,eller LCHF böcker på bibban,mvh håkan o britt PS Tack jappe
 
Senast ändrad:

Marianne & Ranko

HBK Medlem
Inlägg
5.241
Kommun
Göteborg
HBK-Nr
12537
Medlemskap
2025
Sv: I spår av Jappes LCHF redovisning...

...frugan bakar LCHF bröd .frukost blir 2st ägg en bröd skiva med ost o skinka... Tack jappe
Så tänker jag också BoH, Marianne hakar på och hjälper till så gott hon kan för köksregionens tillagningsdel är inte hennes starkaste grej. Bättre och snyggare assistent däremot får man leta efter :yes:

Köpte igår Bjäre kyckling (har redan testat "Reko" och en annan, Fransk-importerad). Bjäre kyckling är uppföd utan antibiotika & GMO-fri majs så får vi se hur det ligger med muskel-spänst, vattenhalt. Den steks utan några kryddor alls, bara lite salt.

Nappade på texten "Respekt för kycklingen" och "Respekt för konsumenten" vilket kommer att visa sig i praktiken om ca 45 minuter. Marianne ville även ha potatis, morötter & palsternacka så nu får det bli 2 mindre plåtar med varsin 1/2 Rowan Ranger (låter som USA cowboysar-gränspolis). Hennes halva i ugnen doftar helt underbart, men enligt LCHF så gäller INGA kolhydrater som växer under mark! Nu är det bara 25 minuter kvar... Countdown...

Imorgon är det vägning & "fram med bevis"...
 
Senast ändrad:

Håkan o Britt

HBK Medlem
Inlägg
1.527
Kommun
Tjörn
HBK-Nr
3489
Medlemskap
2024
Sv: I spår av Jappes LCHF redovisning...

Vax bönor äter jag som potatis (pommes )och beasås till det mästa .får nog dra ner på vitlök. Håkan
 

Jappe

HBK in Memoriam
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Sv: I spår av Jappes LCHF redovisning...

Fransmännen (inte alla) äter haricots verts i stället för potäter.

Jappe
 

Marianne & Ranko

HBK Medlem
Inlägg
5.241
Kommun
Göteborg
HBK-Nr
12537
Medlemskap
2025
Sv: I spår av Jappes LCHF redovisning...

Yes, imorgon blir det smörstekta haricots verts (brytbönor) med färska tomater (helst fasta, svarta) & finhackad vitlök. Här vill vi ha diabetes-2 och vampyrfritt "och så är det med det".

Kycklingen var superb, helt klart värd 99:-/kg (OBS! tillfälligt sänkt pris från 119:-/kg i saluhallen)! Bröstfilé har en tendens att lätt bli torr så jag undrar om jag inte ska lägga lite citron nästa gång, så brukar jag göra när jag grillar kyckling i vanliga fall. Trodde att ugnen skulle "behålla" fuktigheten, men den verkar ha försvunnit när jag vände på kycklingbitarna.

Ha nu en trevlig vecka var än du är, och snart är det helg igen!

images.jpeg
Källa: Internet
 

Klaus & Loui

HBK Medlem
Inlägg
345
Kommun
Oxelösund
HBK-Nr
11525
Medlemskap
2025
Sv: I spår av Jappes LCHF redovisning...

Yes, imorgon blir det smörstekta haricots verts (brytbönor) med färska tomater (helst fasta, svarta) & finhackad vitlök. Här vill vi ha diabetes-2 och vampyrfritt "och så är det med det".

Kycklingen var superb, helt klart värd 99:-/kg (OBS! tillfälligt sänkt pris från 119:-/kg i saluhallen)! Bröstfilé har en tendens att lätt bli torr så jag undrar om jag inte ska lägga lite citron nästa gång, så brukar jag göra när jag grillar kyckling i vanliga fall. Trodde att ugnen skulle "behålla" fuktigheten, men den verkar ha försvunnit när jag vände på kycklingbitarna.

Ha nu en trevlig vecka var än du är, och snart är det helg igen!

Visa bilaga 128600
Källa: Internet
Ett tips:tillaga kycklingen i en "Römertopf", saftig och inte torrt utan tillsatt fett.
Klaus
 

Marianne & Ranko

HBK Medlem
Inlägg
5.241
Kommun
Göteborg
HBK-Nr
12537
Medlemskap
2025
Sv: I spår av Jappes LCHF redovisning...

"Römertopf" låter inte fel, bara det blir en fin skorpa på kycklingen där den verkliga smaken sitter. Skillnad mellan LCHF (ät animaliskt fett) och Viktväktarna (ät lite av varje, men inte skinn på kycklingen) är att LCHF tilltalar mer mina smaklökar. Jag tror att smaken sitter i fettet och älskar därmed knaprigt kycklinghölje.

Allt verkar inte vara frid & fröjd med LCHF heller. Köpte torrt vitt vin till havskräftorna i fredags, vilket naturligtvis har tagit slut på lördag och nu får jag vänta till nästa fredag. Man måste vara principfast med vissa saker, speciellt sådana som kostar knappt något på sydligaste breddgrader samtidigt som man inte behöver "ratta" dagen efter. Ställde mig på vågen nu på morgonen och upptäckte att INGEN viktförändring har skett sen förra vägningen. Felet ligger antingen i vinet eller kycklingskinnet? ...eller i kombinationen fett & "procenten".

Återstår att vara försiktig med fettintaget under veckan, promenera så mycket det bara går och sedan göra en ny vägning på fredag morgon. Hörs igen med en uppföljning om knappt en vecka och tills dess: håll dig i "skinnet", var än du befinner dig ; )
 

Klaus & Loui

HBK Medlem
Inlägg
345
Kommun
Oxelösund
HBK-Nr
11525
Medlemskap
2025
Sv: I spår av Jappes LCHF redovisning...

Ang. Römertopf: Ju mindre vätska man tillsätter desto knaprigare skinn får man. Men det blir aldrig lika krispigt som tex chips.
Ett annat tips (recept):
Helstekt Fläskkarré med ben i Römertopf:
salt, peppar, kumminpulver, pressad vitlök
gnid in fläsket med salt, peppar, kummin och vitlöken
ställ kallt under natten
tillaga i Römertopf dagen efter. Tillsätt lite vätska (vatten eller köttbuljong).
Gör sås av skyn
Till detta passar wokgrönsaker perfekt
Klaus :yes:
 

Jappe

HBK in Memoriam
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Sv: I spår av Jappes LCHF redovisning...

För femtio år sedan lagade vi ofta mat i Römertopf, inte bara kyckling. Det var vid den tiden som fettskräcken började komma igång på allvar och många sökte fettsnåla alternativ.

Hur som helst så blev resultatet bra om man hanterade grytan på rätt sätt. Väldigt saftigt och gott men kanske inte särskilt krispigt.

Jappe
 
Status
Stängd för vidare inlägg.
Toppen