Husbilsklubben i pressen

Kristian676

HBK Medlem
Inlägg
1.146
Kommun
Falköping
HBK-Nr
16927
Medlemskap
2021
Vet av egen erfarenhet att satsningar på turism i kommunerna, upplevs på sina håll som provocerande hos vissa politiker och kommuninvånare, som ser det som att kasta bort skattepengar på utombys gäster.

Ser en insändare i Mariestads Tidning, som har synpunkter på kommunens satsningar på oss som besöker stan i våra husbilar.

”Vårt kommunalråd slår sig för bröstet över att man asfalterat hamnen och gjort den till en parkering för överlastade husbilar. Samtidigt rasar skolan i den årliga rankingen.

Det märks vilka prioriteringar som görs och vad som är viktigt. Uppenbarligen inte barn och unga.

Att kommunen dessutom struntat i vilka restriktioner och råd som ges gällande Covid19 när man samlas med Tillväxt Mariestad, visar än mer vilken inkonsekvens som sker.

Att man låtsas som det regnar när kommuninvånare ifrågasätter kostnader för skolor är inte någon bra egenskap.

Satsa på rätt saker! Skola, vård och billigt boende! Det efterfrågas av oss som bor här och som faktiskt inte bryr oss om några husbilar i hamnen.”

I gårdagens nummer av Mariestads Tidningen svarade kommunstyrelsens ordförande Moderaten Johan Abrahamsson på insändaren i form av en debattartikel:

Där vi kan läsa att satsningen inte kommit på plats utan politisk strid i kommunen och att vårt pris varit en bekräftelse på att satsningen varit rätt.

Det här visar att vårt pris är viktigt för att öka förståelsen för våra fritidsaktiviteter, priset ger möjligheter att förbättra vår image som närande besökare i kommunerna.

Däremot tror jag det är dags att titta över hur vi utser den Husbilsvänligaste Kommunen.

Tommy
Den här artikeln kanske kan ge något uppslag:
 

Los Suecos

HBK Redaktör
Inlägg
7.409
Kommun
Vannsätter - Altea
HBK-Nr
3853
Medlemskap
2021
Den här artikeln kanske kan ge något uppslag:
Det där med en lista med Husbilsvänliga orter, tycker jag är en utmärkt idé för Husbilsklubben att arbeta vidare med. Sätta upp vissa grundkriterier precis som i exemplet. Kanske kan indelas i antal stjärnor, där de med t.ex. 5 ⭐ och högsta nivån inte bara har gratis ställplatser på torget, utan Kommunstyrelsens Ordförande kommer och hälsar oss välkomna och tar samtidigt en selfie med oss.... :msn_embarrassed:

I Spanien har La PACA. Plataforma Autocaravanas Autónoma, en paraplyorganisation för spanska husbilsägare, gått ett steg längre. Här har man både den Positiva listan på platser där vi är välkomna, men det finns även en lista på orter man bör undvika eftersom kommunen aktivt motarbetat husbilarna.

Tommy
 

Knut

HBK Webb
Admin medlem
Inlägg
18.658
Kommun
Australien
HBK-Nr
994
Medlemskap
2022
Ja Tommy, jeg kom i sin tid med forslag om dette - lenge før klubben innførte prisen. Var i noen år medlem i CMCA som vedlikeholder listen i Australia. Tror HBK var for liten den gangen, men mer klar for dette nå. CMCA sin web CMCA - Home kart over Australia med avmerking av de forskjellige type husblvennlige steder - om det er by, destinassjon eller annet. RV Friendly Map

CMCA har medlemsregler som krever at en har eller disponerer en RV (husbil eller fifth wheeler, muligens campingvogn). De har og et annet initiativ som går på Leave no trace som en kan knyttes til om en har en RV som har alle faciliteter som kreves for å kunne ta med seg avfallet ut igjen fra camp sites som ikke har avfallbehandling.
 
Toppen