• Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Gomorron Sverige NU - Bacon i SVT 1

H

hianders

Guest
Just nu pratar kocken Paul Svensson om recept med bacon. Intressant!

Inger
 
H

hianders

Guest
Sv: Gomorron Sverige NU - Bacon i SVT 1

Just nu är det sport men han kommer tillbaka, Paul S. Bl a sade han att bacon skall vara rökt och inte helst bara ha rökarom. Han tyckte det amerikanska baconet var bäst, 50% fett och 50% kött men det var svårt att få tag på!

Inger
 

Jappe

HBK in Memoriam
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Sv: Gomorron Sverige NU - Bacon i SVT 1

Vi stekte just Tulips bacon och den nya keramikpannan med vit beläggning blev svartbrun av någon sorts bränd gegga som kommer ur baconfläsket när man steker det. Efter vad jag har läst så är det socker som tillsätts vid beredningen för att att dölja vissa mycket obehagliga smaker som beror på medicinering och vanvård av av grisarna! Den grymma stressande behandling inför slakten som djuren utsätts för påverkar också fläskets kvalitet. Scan är inte bättre i det avseendet!

Vi kommer att prova ett lokalt ekoslakteris produkter i fortsättningen. Dyrare blir det säkert men å andra sidan säljer de ingen skit som de stora livsmedelsföretagen gör idag!

Arg Jappe

PS. Vart tog det lättrimmade stekfläsket vägen? Idag finns bara hårdsaltat fläsk sönderskuret i tjocka skivor! Det verkar som om dagens konsumenter accepterar vad som helst! Produkterna blir ju sämre hela tiden och få tycks reagera på detta. Kulturskymningen när det gäller maten idag är närmast grotesk!
 
Senast ändrad:
H

hianders

Guest
Sv: Gomorron Sverige NU - Bacon i SVT 1

Håller med Jappe om att det är synd att fabrikanterna manipulerar bacon vid tillverkningen. Jag visste inte att man kan köpa bacon i hela bitar, vi skall kolla det. Är det sidfläsk kanske?

Tittade på Coops bacon (har vi i frysen just nu) och det innehåller Sidfläsk 94%, vatten, salt, antioxidationsmedel E 301, konseveringsmedel E 250, rökarom. Rökt. Kan väl vara en liten del rökarom för att förstärka det rökta. Produkten är tillverkad i Polen, gör vi inte bacon i Sverige?

Inger
 

Esbjörn

HBK Ställplatsgrupp
Inlägg
4.659
Kommun
Osby
HBK-Nr
2497
Medlemskap
2024
Sv: Gomorron Sverige NU - Bacon i SVT 1

Sidfläsk 94%, vatten, salt. Och sen röker vi den! Varför ska dom skicka med resten av kemikalierna? Det behövdes aldrig förr
 

Stig

HBK Medlem
Inlägg
1.708
Kommun
Varberg
HBK-Nr
12151
Medlemskap
2024
Sv: Gomorron Sverige NU - Bacon i SVT 1

Hej
Vi köper bara kött från ett litet lokalt slakteri som endast säljer ekologiskt kött.
Det är mycket stor skillnad på köttkvalitén beroende på hur grisen är uppfödd.

Vid "fabriksuppfödning" är det snabb tillväxt som gäller med stillastående djur.
Vid ekologisk uppfödning skall grisen ha möjlighet till utevistelse, de är då ofta ute och bökar.
De växer naturligtvis långsammare men får en helt annan sammansättning på muskelmassan som tydligt märks när köttet tillagas.

Tyvärr har många konsumenter idag tappat kunskapen om hur kött (och mycket annat) egentligens skall vara. Det efterfrågas bara låga priser utan någon tanke på hur köttet framställs eller vad det innehåller.

/Stig
 

Cecilia & Kennet

HBK Medlem
Inlägg
240
Kommun
Hylte
HBK-Nr
1263
Medlemskap
2024
Sv: Gomorron Sverige NU - Bacon i SVT 1

Här trodde man att Tulips bacon var ok. men det lät inte ok det du skriver Jappe. Usch!! Då fortsätter jakten på det perfekta baconet.....
Tips emottages =)

/Cecilia
 
F

F.d. 7996

Guest
Sv: Gomorron Sverige NU - Bacon i SVT 1

Bacon gott men fett,kanske Vildsvinsbacon är magrare?
 

Jappe

HBK in Memoriam
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Sv: Gomorron Sverige NU - Bacon i SVT 1

Nu har jag skickat två mail till Tulip. I det första mailet frågar jag vad det är för brunsvart gegga som kommer ur fläsket när man steker det!

Det andra mailet ser ut så här: Hej! på baconpaketen står det att produkten är rökt (röget). Lite längre ner står det att eftersom det är en rå produkt så ska den genomstekas. Min självklara fråga blir då givetvis: Hur kan baconet vara rått om det är rökt! Mycket nyfiken på ert svar!
Mvh

Jappe
 

Calle Bonath

FD HBK Medlem
Inlägg
3.568
Kommun
Mark
HBK-Nr
1259
Medlemskap
2023
Sv: Gomorron Sverige NU - Bacon i SVT 1

avseendet!


Arg Jappe

PS. Vart tog det lättrimmade stekfläsket vägen? Idag finns bara hårdsaltat fläsk sönderskuret i tjocka skivor! Det verkar som om dagens konsumenter accepterar vad som helst! Produkterna blir ju sämre hela tiden och få tycks reagera på detta. Kulturskymningen när det gäller maten idag är närmast grotesk!

Finns på Lidl. Ordinariepris 47:-/kg men dom säljer ofta för 39:-
Calle
 

Stig

HBK Medlem
Inlägg
1.708
Kommun
Varberg
HBK-Nr
12151
Medlemskap
2024
Sv: Gomorron Sverige NU - Bacon i SVT 1

Hej
Om baconet är rökt så är det stor skillnad på om det är varm eller kallrökt. Varmrökning är mer att betrakta som en tillagningsmetod där hållbarheten bara är några dagar.
Kallrökning kan däremot betraktas som en konserveringsmetod där köttet håller i flera månader.

Om det inte är utmärkt vilket det är, så kan man utgå ifrån att det är varmrökt. Kallrökt blir dyrare eftersom det tar mycket längre tid att genomföra.

/Stig
 

Jappe

HBK in Memoriam
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Sv: Gomorron Sverige NU - Bacon i SVT 1

Så här skev en matbloggare redan 2008. Mycket välskrivet!
Är texten liten så klicka på den!

gitto.JPG
 
F

F.d. 55557

Guest
Sv: Gomorron Sverige NU - Bacon i SVT 1

Hej

Om man vill vara säker på vad man äter så finns det bara ett sätt ,köp ett lokalt produserat kött.Finns många bra Gårdbutiker och bönder som säljer köttlådor av både Gris,lamm och nöt.Vi är själva bönder och vet hur det fungerar,kommer sälja köttlådor med lamm framöver.Har köttet åkt runt hela europa vet man aldrig när det blandas in en o annan Häst eller Åsna i det hela.Vi skulle aldrig äta dessa färdigrätter.
Hälsningar Svenne o Bibban
 

PatricS

HBK Medlem
Inlägg
1.296
Kommun
Umeå
HBK-Nr
2899
Medlemskap
2024
Sv: Gomorron Sverige NU - Bacon i SVT 1

För några år sedan var vi några i älgjaktlaget som födde upp gris.
Grisen gick fritt ute och åt mycket varierande kost eftersom en bekant jobbade på ett grossistföretag för matvaror och fick ta varor med (nästan) utgånget datum.
Ojojoj va gott det luktade när man stekte köttet/fläsket!! :)

Sen har vi ett bra rökeri i närheten:
Vindelns Rökeri AB
 
Toppen