F
F.d. 52943
Guest
Lättlagat och fantastiskt gott. Behövs bara stekpanna och en gryta. Utmärkt festmat i husbilen - även om förlagan kallades husmanskost av Leif Mannerström när han publicerade receptet i GP (fritt ur minnet - f´låt Leif)
Utskuren kotlettrad
Västerbottenost
Rotsaker
75 g smör
(GI alternativ: blomkål och lite vispgrädde)
2 dl äppelcider
2 dl vispgrädde
Bladpersilja
Lingon, socker, kanel och konjak
(alt. råröd lingonsylt)
Salt och peppar
Koka tärningar av rotsaker (potatis, palsternackor, rotselleri, purjolök) tills de är mjuka. Häll av kokvattnet. Mixa med 50-100g smör till en puré (GI fantasten gör en blomkkålspuré med lite grädde i stället). Salta.
"Rulla ut" (skär på samma sätt som man svarvar ut faner från en stock) en utskuren och renputsad kotlettrad så tunt det går och banka till 2 mm tjocka skivor - samma teknik som Bonath beskriver i sina grillbitar - fast tunnare.
Salta och peppra. Skär centimetertjocka stavar av västerbottenost - ca 3 cm långa. Rulla in dem i rulladerna (vik in gavlarna innan du rullar så att osten inte rinner ut). Börja steka med skarven ner så dom inte öppnar sig. Steks runt om i ca 10 minuter.
Lägg undan rulladerna och vispa ur pannan med äppelcider och koka ihop till hälften. Tillsätt grädde, salt och peppar. Koka någon minut. Lägg i rulladerna och låt dem bli genomvarma. Hacka rikligt med bladpersilja över.
Servera med rårörda lingon. Konnässören rör färska/frysta lingon med socker, ett uns kanel och någon centiliter konjak.

Utskuren kotlettrad
Västerbottenost
Rotsaker
75 g smör
(GI alternativ: blomkål och lite vispgrädde)
2 dl äppelcider
2 dl vispgrädde
Bladpersilja
Lingon, socker, kanel och konjak
(alt. råröd lingonsylt)
Salt och peppar
Koka tärningar av rotsaker (potatis, palsternackor, rotselleri, purjolök) tills de är mjuka. Häll av kokvattnet. Mixa med 50-100g smör till en puré (GI fantasten gör en blomkkålspuré med lite grädde i stället). Salta.
"Rulla ut" (skär på samma sätt som man svarvar ut faner från en stock) en utskuren och renputsad kotlettrad så tunt det går och banka till 2 mm tjocka skivor - samma teknik som Bonath beskriver i sina grillbitar - fast tunnare.
Salta och peppra. Skär centimetertjocka stavar av västerbottenost - ca 3 cm långa. Rulla in dem i rulladerna (vik in gavlarna innan du rullar så att osten inte rinner ut). Börja steka med skarven ner så dom inte öppnar sig. Steks runt om i ca 10 minuter.
Lägg undan rulladerna och vispa ur pannan med äppelcider och koka ihop till hälften. Tillsätt grädde, salt och peppar. Koka någon minut. Lägg i rulladerna och låt dem bli genomvarma. Hacka rikligt med bladpersilja över.
Servera med rårörda lingon. Konnässören rör färska/frysta lingon med socker, ett uns kanel och någon centiliter konjak.

Senast redigerad av en moderator: