• Missa inte vårt lotteri som pågår under juli månad.
    Det enda du behöver göra för att delta är att recensera och betygsätta en Husbilsplats.
    Läs mer här

Fehmarn Bält-tunneln

Lassej

HBK Webb
Admin medlem
Inlägg
6.524
Kommun
Kävlinge
HBK-Nr
9593
Medlemskap
2021
De belackare som tidigare trodde att byggstart under slutet av 2020-talet inte skulle förverkligas har fått tji: Under torsdagen meddelade den danska regeringen att byggnationen inleds – på riktigt. Med start 1 januari 2021 inleds anläggningsarbetet med cementfabrik för tunneldelarna samt tunnelportalen på den danska sidan samt arbetsbostäder och administrationslokaler. Sedan rasslar det på: Två år senare förväntas cementfabriken kunna påbörja produktionen av de massiva tunneldelarna, med nedsänkning av de första delarna under 2024. Ny förväntad invigning är under 2029.

Källa Kvällsposten 25 April
 
Senast ändrad:

Robert-110

HBK styrelse suppleant
Admin medlem
Inlägg
9.103
Kommun
Göteborg
HBK-Nr
110
Medlemskap
2022
Ett citat från denna webbsida.

– Förmodligen blir också cementfabriken den största i världen. Den ska vara färdig om ungefär två år och tillverka tunnelelement i ungefär två år. Sedan ska vi riva fabriken och arbetshamnen och skapa ett vackert naturområde.
 

Golfbil

HBK Medlem
Inlägg
305
Kommun
Kalmar
HBK-Nr
28667
Medlemskap
2023
Förmodligen så kommer
Tunnelelementen tillverkas av betong, som fömodligen blandas på plats. Men cementen tillverkas nog i en dedicerad anläggning som t.ex. den i Slite.

/Ingvar
En del därifrån, men med tanks på priset så gissar jag på att det mesta kommer att komma från Klaipeda. Finns även alternativ i Brunsbuttel.
 

Michael Johansson

HBK Medlem
Inlägg
7.149
Kommun
Nybro
HBK-Nr
663
Medlemskap
2021
Och hur ska man kunna blanda betong i erforderliga mängder om man inte först bygger en cementfrabrik?

Pålle

Cement brukar tillverkas där råmaterialet finns och cementfabriker finns redan på flera platser. Det går åt betydligt mera transportresurser för att flytta råmaterialet till annan plats och där tillverka cement för att sedan transportera detta till betongfabriken. En cementfabrik är dessutom betydligt större och mer komplicerad än en betongfabrik och producerar därför cement till åtskilliga betongfabriker.

Eftersom det inledande inlägget i denna tråd refererar till en tidningskälla är det troligt att det är en journalist som ligger bakom artikeln och journalister brukar inte vara så nogräknade med detaljer som till exempel att skilja på cement och betong.
 

Knut

HBK Webb
Admin medlem
Inlägg
19.297
Kommun
Australien
HBK-Nr
994
Medlemskap
2022
Det er mange måter å lage vanntett betong på, tilsettingsmiddler og blandingsforholdene mellom de forskjellige kornstørrelsen i sanden og mengden med cement, eventuellt med flyveaske som fyllstoff. Det viktigste er uansett at det ikke blir sprekker i betongen. Allerede i romertiden kunne de kunsten med vanntett betong.
 

Johan&Marie

HBK Medlem
Inlägg
226
Kommun
Mjölby
HBK-Nr
25563
Medlemskap
2021
Idag är det mycket kemi i betongtillverkning dessutom är det skillnad på olika typer av cement. Det är inte bara vatten ballast och cement.
 

Hymer

HBK Medlem
Inlägg
781
Kommun
Lessebo
HBK-Nr
43
Medlemskap
2021
Kom att tänka på att jag för ett stort antal år sedan läste en artikel av den då asienbaserade journalisten Staffan Heimersson, som inte kunde förstå varför vi svenskar nödvändigtvis måste envisas med att ta landvägen över Danmark när vi ska till Tyskland. Jag vill minnas att det var så länge sedan att funderingarna kring en kommande Öresundsbro var på tapeten. Han menade att om det nu var huvudsakligen svenskar som eftersträvade en landvägsförbindelse till Tyskland, varför då inte bygga en bro mellan Skåne och Tyskland. En sak, menade han, som skulle varit självklar i det område han då uppehöll sig i, vill minnas att han då var stationerad i Singapore. Argumenten han framförde var ett förhållandevis grunt vattendjup och bottenförhållanden som på intet sätt skulle erbjuda några byggnadsmässiga problem. Skulle vara intressant och se en ekonomisk kalkyl över ett sådant bygge gentemot kombinationen Öresundsbron och den nu planerade tunneln. Även om, det förstår även jag, kostnaderna för byggandet av Öresundsbron idag omöjliggör ett annat alternativ än tunnel.

Själv förespråkar jag varken det ena eller det andra (väljer alltid färjealternativet vid våra årliga resor), men, som sagt, det skulle vara intressant om någon kunde skaka fram en ekonomisk jämförelse mellan projekten. Kanske med en kompletterande bro mellan Helsingborg och Helsingör.
 

J Peter

FD HBK Medlem
Inlägg
188
Kommun
Helsingborg
HBK-Nr
19600
Medlemskap
2021
Det var roligt att få en uppdatering om planerna för tunneln och att det förefaller som att den verkligen blir av. Det ska bli intressant att följa hur det framskrider. Det byggtekniska med betong fixar de nog...

/ J Peter
 
Senast ändrad:

Dethleffskvalite

HBK Medlem
Inlägg
3.235
Kommun
Lomma
HBK-Nr
1035
Medlemskap
2021
Trist att man är så gammal, men kan bli trevligt för efterkommande generationer. Jag tar mig till Lunds station tar tåget där och är i Hamburg på cirka 3 timmar. Eller så fortsätter till Berlin och är där på under 5 timmar. Under resan så kan jag sitta och läsa och äta och dricka i en restaurangvagn.
 
Toppen