Sv: Förslag på nyårssupé
Förrätt: Sparrissoppa. Enkel, kan förberedas i förväg.
Huvudrätt: Parmesanpanerade kyklinglårfiléer med örtsås och ris. Kan beredas i förväg.
Efterrätt: Hemgjord glass med varma hjortron. Kan göras i förväg.
Sparrissoppan:
Använd färsk sparris. Skär av någon centimeter av stjälkarna längst ner. Dela stjälkarna i tre delar. Lägg i kokande saltat vatten. Kokas lagom mjuka. Häll av det mesta av spadet, spara lite att mixa i. Ta ifrån toppskotten.
Mixa resten med stavmixer till en slät smet. Späd med grädde. Ta en hönsbuljongtärning i. Koka upp och späd ytterligare med grädde till lagom konsistens. Kan kylas och värmas innan servering. Vid servering, töm upp på djupa tallrikar, dekorera med toppskotten. En tunn skiva avocado och en liten klick creme fraiche gör det extra festligt.
Kycklingen:
Köp kycklinglårfilé (saftigare än kycklingbröstfilé) Kronfågel brukar ha sånt.
Blanda ca 1/3 vetemjöl och 2/3 riven parmesanost, en nypa salt och lite vitpeppar. Vänd filéerna runt om i blandningen. Bryn dom i stekpanna runt om tills de fått fin färg. Lägg upp på ett ugnsfast fat. Detta kan förberedas innan.
Sätt in filéerna i varm ugn, ca 175°, stek dom tills de är genomstekta, ca 30 minuter.
Såsen kan också förberedas innan och värmas innan servering:
Ta 3 dl vatten + 1 kycklingbuljongtärning. Koka upp. Töm i 3 dl creme fraiche och 1 dl grädde. Pressa i lite lime, ca 1 tsk. Salta om det behövs ytterligare. Ta ca 1/2 del hackad färsk dragon (går bra med torkad, ca 2 msk), 1/2 dl hackad persilja (alt 2 msk torkad) och 1/2 dl körvel (2 msk torkad)
Efterrätt:
Glass som är hemgjord finns massvis med recept på, detta gillar jag
Pernillas Värld | Frisk hemmagjord limeglass serverad med färska jordgubbar men istället för jordgubbar har jag serverat varm hjortronsås till. Har man inga hemplockade kan man köpa ett paket frysta och göra sås av.