EU vill ha dina synpunkter på att köra 4,25 ton med B-kort

Tommy Dynér

HBK Redaktör
Inlägg
8.378
Kommun
Vannsätter - Altea
HBK-Nr
3853
Medlemskap
2021
63648261-83BC-4A3C-B497-B1C9CFDCB9C1.png

Det har sedan en tid tillbaka diskuterats nationellt och på EU-nivå om en översyn av körkortsdirektivet från 2006, bl.a. att höja viktgränsen till 4,25 ton med B-kort.

Våra bilar blir tyngre och nu med det ökade antalet elbilar med sina tunga batteripaket aktualiseras frågan ytterligare, samtidigt som den tekniska utvecklingen gett oss bättre och säkrare bilar. Därför har det höjts många röster för att höja totalvikten för B-behörighet till 4,25 ton.

Det har redan tidigare satts press på EU att ändra bestämmelserna ur ett miljöperspektiv. Det har då gällt transportbilar i stadsmiljö och målet om nollutsläpp. Därför kan alla EU-länder redan idag tillåta, att den som haft sitt B-körkort i minst två år att få köra en transportbil som drivs med el eller vätgasbil som väger upp till 4.25 ton.

Nu diskuterar man nästa steg, att göra en generell höjning från dagens 3,5 ton upp till 4,25 ton. Något som framförallt välkomnas av husbilsbranschen och oss som har mobil fritid som intresse. Vi vet hur knapp lastkapacitet är i en modern 3,5 tons husbil, som ibland redan balanserar på gränsen innan frugan och katten klivit ombord.

Nu kan du få göra din röst hörd eftersom EU lagt ut en enkät i frågan, där vi EU- medborgare får framföra våra egna synpunkter i frågan. Här finner du den: Initiative

Tommy
 
Toppen