• Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Egen tråd för Majonnäs

H

hianders

Guest
Lyfter frågan om Majonnäs fr Jappe´s tråd till en egen.

Inspirerande att läsa recepten om att göra majonnäs själv. Skall def prova detta.

Tog fram Findus Äkta Majonnäs och läste vad som ingår:

Rapsolja, vatten, äggula 4,5%, senapsfrö, ättika, socker, salt, vitpepparextrakt, förtjockningsmedel (E401, E412, E417), cayennepeppar, konserveringsmedel (E211), vegetabilisk olja och färgämne (betakaroten).

Man kan ju fråga sig om allt detta behövs i en majonnäs, Äkta sådan dessutom.

fru hianders/Inger
 
F

F.d. 53078

Guest
Sv: Egen tråd för Majonnäs

Det verkar inte som en äkta majonäs med rapsolja och cayenpeppar mm.

Att mat inneháller en massa E är pá gott och ont en del E är helt ofarliga som Paprikapulver som används b.l.a till chips som färg. Förtjockningsmedel som är maispulver tvättat med alcohol.
Men det finns Ex E som används i Europa till att färja mjölken röd till barn, men b.l.a i Irak sá är den förbjuden för att den är farlig.

EUR-Lex - Enkel sökning

EUR-Lex - Enkel sökning
 

Knut

FD HBK Medlem
Inlägg
19.557
Kommun
Australien
HBK-Nr
994
Medlemskap
2022
Sv: Egen tråd för Majonnäs

Har de siste 20 år laget all majones vi bruker selv, tar 5 minutter og en har full kontroll på smaken og konsistens. Holdbarheten blir ikke like lang som den E-stinne kjøpevarianen.

1 egg (gule og hvite) - en kan og bruke endast gule.
1 matskje ättik (hvilken type etter smak)
1 matskje sitronsaft
1 teskje sännap
litt salt
litt peppar
matolja (raps, oliven, solsikke, soya også etter smak og ønske)

Ha allt utenom oljen i et beger eller glass og sett i gang mikseren (bruker selv helst en Bamix stavmikser) og hell olje i en tynn stråle til majonesen har den konsistens en ønsker. (Med rett skive på Bamix kan jeg klare det hele på 2 - 3 minutter.)

For de som sverger til lettmajones så kan en erstatte en del av oljen med vatn.

Ønsker en mer syrlighet så øker en ättik og sitron. Sänap, salt og peppar justeres etter personlig smak.

Min første batch med majo var noe større - hadde kjøkentjeneste en dag i lumpen og knekte 20 egg, 1 dl eddik, saften fra 4 sitroner, ett glass slots sennep, noen matskjeer salt og pepper og noen liter olje i en stor mikser. Det tok en halv time før vi lagde italiensk salat av det hele.
 
Toppen