• Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2025.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

DIABETES

F

F.d. 53198

Guest
Sv: DIABETES

Men orsaken till diabetes fanns att finna i bukspottkörteln och det var inte trevligt så det kan vara idé att kolla upp lite noggrannare. Det tog ett år innan läkaren hittade orsaken och då var det inte bara i bukspottkörteln.
Det finns två huvudtyper av diabetes samt ett par mindre vanliga "blandformer".

Diabetes typ 2 (åldersdiabetes) utgör 80-85% av alla och beror främst på att kroppens muskelceller inte längre tar upp och förbrukar blodsockret på ett effektivt sätt. Däremot är fettcellernas förmåga att reagera på insulinsignaler god. Detta leder till att 4/5 av alla som diagnosticeras som dt2 är överviktiga och feta.

Diabetes typ 1 (ungdomsdiabetes) finns hos 10-15% av diabetiker och är en nedsatt förmåga hos bukspottkörtelns betaceller att producera tillräckligt av det anabola och styrande hormonet insulin. Resultatet blir att dessa diabetiker hastigt blir smala, dricker kopiöst och kraftlösa strax innan diagnosen.

Illa behandlad diabetes typ 2 leder med tiden (1-10 år) till en mängd komplikationer som brukar sammanfattas i beteckningen "naturalförloppet". Obehandlad diabetes typ 1 leder på mycket kort tid till allvarliga hälsoskador som kan vara livshotande (diabetisk ketoacidos). Av och till händer det att diabetiker typ 1 hamnar i fyllecell då poliserna inte klarar att se skillnaden mellan en som smullit av pga alkohol och en medvetslös diabetiker med insulinkänning.

Med vänliga hälsningar / Erik Edlund / MatFrisk Blogg
 
F

F.d. 53198

Guest
Sv: DIABETES

De facto verkar ju LCHF vara bra för diabetiker som kan minska sitt insulinintag och i många fall helt kunna avstå från detta

Förhöjt insulin, oavsett om det kommer utifrån eller från kroppens egen produktion, dirigerar bort blodsockret från blodet på olika sätt. Den del som hamnar i fettväven skapar ingen mättnad, när blodsockernivån sjunker blir man sugen att äta mer. Den som ofta faller för denna känsla äter gärna lite för mycket och blir med tiden överviktig/fet.

Eftersom LCHF-are äter mindre mängder av blodsockerhöjande mat håller insulinet sig på en lägre nivå och man slipper det snabbt återkommande suget efter mer att äta.

Observera att ingen "ren" diabetiker typ 1 helt kan avstå från insulin. Dess viktigaste verkan i kroppen är nämligen att reglera produktionen av ett "fettförbrännande" hormon som heter glukagon. Om den styrningen förloras kommer sanslösa mängder energi att frisättas i blodet bland annat i form av flerfaldigt förhöjda mängder blodsocker. Resultatet blir en livshotande diabetisk ketoacidos, en slags metabol härdsmälta.

Beskrivningen ovan är på intet sätt fullständig.

Med vänliga hälsningar / Erik Edlund / MatFrisk Blogg
 
F

F.d. 53198

Guest
Sv: DIABETES

Ska grönsaker undvikas av diabetiker? Diabetesproblematiken är jag inte insatt i! Vad ska en överviktig diabetiker äta för att gå ner i vikt! Fett låter inte så vettigt i sammanhanget!

Jappe
Nja, det är inte så du skall tolka det jag skrev. Om du söker i olika tabeller över näringsinnehåll kommer du att finna att grönsaker är mest bara vatten. Om du vill äta ditt dagliga energibehov (OBS, inte näringsbehov) av gurka så måste du äta bortåt 18 kilo, alternativt 15 kilo tomater.

Jag skulle inte tro att du under en längre tid vare sig vill, orkar eller har råd att äta så mycket ovanjordsgrönsaker att det ger problem.

Vad du skall undvika är allt som kan höja blodsockret inklusive potatis, pasta, ris, frukt (annat än i godis-mängder), juice och annan läsk, godis, bröd inklusive -fullkorns och alla former av mjölprodukter.

  • Råvaror som är "vita" eller löser sig i vatten är mindre bra.
  • Sånt som kunnat förflytta sig av egen kraft i naturen är i allmänhet bra.

Som en tumregel kommer den som stadigt går ner 1 kilo i veckan att använda 1000 kcal/dag från de egna fettlagren utöver det man äter. Mådde du bra under din viktnedgång så berodde det till stor del på att din kropp använde fett som bränsle istället för att skapa ny fettväv av kolhydrater.

Med vänliga hälsningar / Erik Edlund / MatFrisk Blogg
 
F

F.d. 52908

Guest
Sv: DIABETES

Har just haft en måltid på kött och blomkålsmos ( istället för potatismos ) som var väldigt gott kolhydratfattigt, samt vanlig sallad. Tror att detta är bra för att hålla ner blodsockernivån.
/Sören
 
F

F.d. 53198

Guest
Sv: DIABETES

min diabetessköterska sa att kolhydrater=socker och det ska man ju låta bli.
Det är ett vanligt påstående, men överförenklat och därmed fel.

Alla kolhydrater av näringsmässig betydelse för människan består av en eller flera av tre monosackariderna (enkla sockerarter) glukos, fruktos och galaktos. Alla tre byggs av samma atomer och har samma kemiska sammansättning (C6H12O6) men varierande uppbyggnad. Det senare ger dem olika funktion i kroppen.

Vanligt vitt socker, sackaros, byggs en molekyl glukos och en molekyl fruktos. Sötman kommer till allra största delen från fruktosen.

Honung består också till ungefär lika delar glukos och fruktos, men en stor del av fruktosen är i fri form och därför känns honungen betydligt sötare än vitt socker.

Potatis byggs till största delen av stärkelse som i sin tur är långa kedjor av glukosmolekyler. Dels smakar glukos inte särskilt sött och eftersom det enzym som börjar bryta ner stärkelsen i munnen bara kan jobba i ändarna av stärkelsekedjorna så hinner man inte känna nämnvärd sötsmak. Den som vill kan testa att tugga länge på en brödbit, då märker man att även stärkelse ger en viss sötsmak.

Socker = kolhydrat stämmer men det omvända är överförenklat.

Med vänliga hälsningar / Erik Edlund / MatFrisk Blogg
 

StJeP

HBK Medlem
Inlägg
810
Kommun
Helsingborg
HBK-Nr
590
Medlemskap
2025
Sv: DIABETES

Beträffande kolhydrater i grönsaker, så är det generellt färre kolhydrater i ovanjords grönsaker. Majs är dock ett undantag - innehåller mycket kolhydrater och rättika ett annat - innehåller få kolhydrater.
Rättika kan man förkoka och göra gratäng av. Mumsigt! /Jeanette (som också äter enligt LCHF men ej lyckats gå ner i vikt. Alla blodvärden är dock perfekta!)
 
H

hianders

Guest
Sv: DIABETES

Betr recept mm så finns det tidigare trådar om LCHF. Sök på LCHF.

Vore kul med inspirerande recept under rätt tråd med LCHF, LCHQ eller GI.

Ha en trevlig kväll.

fru hianders/Inger
:yes:
 
F

F.d. 52943

Guest
Sv: DIABETES

Jag fick diagnosen diabetes typ 2 för drygt 5 år sedan. Började då att äta GI kost, dvs minskade på "snabba" kolhydrater" som socker, vitt ris, potatis, vitt bröd och liknande.

Den kosten gjorde att jag klarat mig utan läkemedel sedan dess, och gick ner ca 8 kg. HBA1c-värdet är nu helt normalt - till och med i undre delen av normalintervallet numera.

Är på intet sätt fanatisk. Äter allt som bjuds när vi är bortbjudna, och avstår inte från nypotatisen när det är säsong, men avstår från övriga kolhydratrika saker till vardags. Ska jag äta bröd blir det bröd med förhållandevis lågt kolhydratinnehåll. Fast jag äter inte bröd till vardags. Unnar mig en liten bit 70% choklad till kaffet varje dag, liksom ett par glas vin till maten.

För drygt 2 år sedan gled jag över lite åt LCHF-hållet. Trivs utmärkt med det. Lättare att laga riktigt god festmat om man tillåter sig smör, grädde, majonäs och liknande. Har gått upp 3kg av de 8kg jag gick ner initialt, men har nu stabil vikt.

Äter ägg, coleslaw och en skiva kassler till frukost. Coleslaw, sallad och en pannbiff eller ett kycklinglår till lunch. Varierad middag med mycket fisk, kött, kyckling och grönsaker. Lite frukt till dessert. Nötter som mellanmål om jag blir sugen.
 
Senast redigerad av en moderator:
F

F.d. 29781

Guest
Sv: DIABETES

Instämmer! När jag började med LCHF, minskade jag mitt nattinsulin från 40 enheter ned till 6 på en vecka. I princip avhåller jag mej från kolhydrater, allt med vete, ris och pasta, men inte hysteriskt.
Dessutom har jag gått ner tre kilo i vikt, vilket kan vara svårare när man är diabetiker. Lycka till!
 
F

F.d. 53198

Guest
Sv: DIABETES

När jag började med LCHF, minskade jag mitt nattinsulin från 40 enheter ned till 6 på en vecka. ... Dessutom har jag gått ner tre kilo i vikt, vilket kan vara svårare när man är diabetiker. Lycka till!
Det framgår inte om du är "etta" eller "tvåa", även om jag tror på det senare.

Insulin är ett anabolt hormon ("byggande") som är dopingklassat av Wada, den internationella antidopingorganisationen. Har man en högre insulinhalt än behövligt i kroppen kommer en hel del av blodsockret att omsättas till fettsyror och lagras i fettväven.

Den diabetiker som genom ett förnuftigt ätande lyckas hålla ner den totala insulinmängden* i kroppen har inga stora problem att uppnå en normal vikt.

Tyvärr är det vanligt att skylla övervikt/fetma som orsak till diabetes. Detta kommer sig antagligen av att läkare som nydiagnosticerar diabetiker typ 2 ser att 80% av fallen är just överviktiga/feta. Min tro är att förloppet hellre skall beskrivas såhär:

  1. Av någon anledning klarar kroppens muskler inte av att använda blodsockret i samma utsträckning som tidigare.
  2. Förhöjt blodsocker stimulerar bukspottkörteln att producera mer insulin.
  3. Musklernas förmåga att använda blodsocker som energiråvara ökar ändå inte tillräckligt vilket däremot fettcellerna klarar.
  4. Under en tid (storleksordningen upp till några år) orkar fettväven hålla blodsockeröverskottet på acceptabla nivåer, men någonstans finns en gräns och diabetesen blommar ut.

Min åsikt är att fettvävens förmåga att hålla blodsockret under hyfsad kontroll faktiskt skyddar mot och skjuter upp diabetesdiagnosen. Den som på ett eller annat sätt lyckas förbruka fettväven (= gå ner i vikt) ökar säkerhetsmarginalen och kan till och med eliminera diabetesrisken helt.

Träning utan att äta mer mat är en metod. "Svältbantning" ("ät mindre, skit mer") är en annan. Men för oss är LCHF betydligt mer tilltalande. Vi kan äta det godaste på bordet, är tillräckligt mätt mest hela dagen vilket gör att vi inte ens tänker på mat. Våra matkostnader har gått ner 20%, det går snabbare att handla och eftersom matvarorna är hållbarare så kan vi handla mer sällan.

Med vänliga hälsningar / Erik Edlund / MatFrisk Blogg

*) Det har för just denna sak inte så stor betydelse om insulinet kommer från kroppens egenproduktion eller via injektioner, det är summan som har betydelse.
 
F

F.d. 17941

Guest
Sv: DIABETES

Jag fick Diabetes när jag var 36 år. Nu fyller jag 72 år i sommar , väger aldeles för mycket.
Jag har testat , viktväktarnas metoder i flera omgångar och förra året deltog jag i en behandling på övervikts enheten på Huddinge sjukhus. Behandlingen har varat i ett år , med regelbundna besök , och där i mellan provtagningar för att se om vi följde det avtal som man måste skriva under för att få delta i kursen/behandlingen. Behandlingen har varit indelad i olika sektioner , kost , motion, medisin, med hemläxor. Behandlingen startar våldsamt med att vi deltagare ska leva på 5-8 pulver påsar varje dag i 6 veckor , absolut inget extra närings tillskott är tillåtet. Tuft ! Varje påse ger ca 100 kalorier , för min del blev det 5 påsar = 500 al/dag . Efter 6 veckor går man upp i kalori intag till 800 kal/dag , hela vägen hit gick jag ner 25 kilo. Mitt mål var 40 kilo. Efter nästa gräns som var 1200 kal/dag började saker och ting hända . JAG BÖRJAR GÅ UPP I VIKT , inga beräkningar stämmer längre , läkarna förstår ingen ting. Fördelen med bantningen hittills är -25 kg bort, så även med blodtrycks medisin nästan ingen insulin , bara en tablett för gickt kvar , men vikthöjning , läkarna berömmer mig för viktnedgången MEN jag vill inte öka i vikt igen jag vill nå mitt mål på 40 kg. Men läkarna vill ha mig på ,minst 15-16 hundra kal/dag , och då går jag upp i vikt !! , nu står alla ( 6 ) läkare och diabetes sköterskor och ser ut som fågelholkar och kan inte förstå varför jag går upp i vikt. Några säger : varje människokropp är inviduell , några generella regler finns inte ! Jag har fört dagbok över mat intag , vägt varje liten bit av födan på brevvåg omvandlat vikt till kalorier . bokfört varje dag , motionerat varje dag ( har hund ) , jag söker förklaring....
En av deltagarna i behandlingen använde sig av metoden med mycket fett , resultatet blev extremt höga kollesterål värden , med kraftig medisinering som påföljd
Och vist går det att leva på 800 kalorier om dagen men då får man räkna med andra svåra påkommor , nästan som pest eller kolera
Lasse
 
F

F.d. 53198

Guest
Sv: DIABETES

Behandlingen startar våldsamt med att vi deltagare ska leva på 5-8 pulver påsar varje dag i 6 veckor , absolut inget extra närings tillskott är tillåtet. Tuft ! Varje påse ger ca 100 kalorier , för min del blev det 5 påsar = 500 al/dag . Efter 6 veckor går man upp i kalori intag till 800 kal/dag , hela vägen hit gick jag ner 25 kilo.
Jag tolkar det så att under 6 veckor gick du ner 25 kilo, stämmer det?

Baserat på "typiska" viktnedgångar så utgjordes 2 kilo av muskelglykogen löst i vatten och kanske 3 kilo protein från muskler du tappade. Resten kommer från 20 kilo fettväv där varje kilo bidrar med cirka 7500 kcal.

Fördelat på 6 veckor = 42 dagar betyder det drygt 3500 kcal som kommer från din egen fettväv varje dag. Till detta skall du lägga energin från det pulver du åt, 500-800 kcal, sammanlagt 4000 - 4300 kcal/dag. Så det var inte lite energi din kropp använde.

Det riktigt spännande kommer när man börjar fundera över hur stor andel av denna energi som kommer från naturligt animaliskt fett. Av en total mängd energi av 4000 - 4300 kcal per dag kommer 3500 därifrån, motsvarande ungefär 390 gram rent fett.

Räknat som andel av hela mängden så förbrukade du under denna viktnedgång allra minst 81 - 87% av energin från fett, alldeles säkert inte långt från det den deltagare som använde "mycket fett" förbrukade.

Istället för att i detta sammanhang ge mig på en diskussion om "kolesterol", medicinindustrins gigantiska kassako, så föreslår jag att du googlar på Uffe Ravnskov kolesterolmyt

Fortsättning följer om en annan del av din berättelse.

Med vänliga hälsningar / Erik Edlund / MatFrisk Blogg
 
F

F.d. 53198

Guest
Sv: DIABETES

Efter nästa gräns som var 1200 kal/dag började saker och ting hända . JAG BÖRJAR GÅ UPP I VIKT , inga beräkningar stämmer längre , läkarna förstår ingen ting.
Med tiden upptäcker kroppen att det kommer in mindre mängd mat via limpsaxen än den är van vid och ställer in sig på sparlåga, den slösar mindre än tidigare och utnyttjar varje gnutta långt bättre än förr. Om detta sker under någon årstid som inte är varm så känner du dig troligen frusen. Kroppen spar energi bland annat genom att minska det varma blodflödet ut till huden. Troligen känner du dig dessutom rätt avslagen och rör dig mindre med ytterligare minskad energiförbrukning som följd.

Normalt är musklerna en stor energiförbrukare även i vila och när de krymper i storlek för att anpassa sig till de nya snåla förhållandena så minskar energiförbrukningen permanent.

Nettoeffekten kan då bli att till och med så små mängder energi som 1200 kcal gör att du går upp i vikt. Kom ihåg att när du stagnerar i viktnedgången så tas inte längre några nettomängder energi från fettväven, allt tas från maten.

... nu står alla ( 6 ) läkare och diabetes sköterskor och ser ut som fågelholkar och kan inte förstå varför jag går upp i vikt.
Det beror på att de räknar på fel parameter, kalorierna. Ändra strategi, undvik födoämnen som ökar mängden av det anabola (byggande) hormonet insulin istället. Väg gärna mängden mat även i fortsättningen om det känns bra för att ha koll, men det är mängden kolhydrater du skall minska så långt det bara går.

Med vänliga hälsningar / Erik Edlund / MatFrisk Blogg
 
F

F.d. 17941

Guest
Sv: DIABETES

Först Jappe !
Bl.a. yrsel !
Sedan Eric & Iva
Tack för en bra information , den löser ändå inte mitt fall.
Nu påstår HS att ett nytt " verktyg " finns , som ska bäras av patienten under ett dygn , där man kan mäta den exakta kaloriförbrukningen , för dn enskilde patienten. Därefter göra ett motions och kostprogram , en inviduell bedömning. Ett antal prover har tagits , alla ligger inom rimliga värden inkl kolesterol värdena för min del !
 
F

F.d. 53198

Guest
Sv: DIABETES

Några säger : varje människokropp är inviduell , några generella regler finns inte !
Något lite ligger det i påståendet, men inte mycket.

Väldigt många experiment och studier som sedan resulterar i braskande kvällstidningslarm görs på råttor, möss och andra djur. Min hypotes är att det inte finns ett enda av dessa försöksdjur som är mera lik dig som människa än vilken annan människa som helst.

Med vänliga hälsningar / Erik Edlund / MatFrisk Blogg
 
F

F.d. 53198

Guest
Sv: DIABETES

Därefter göra ett motions och kostprogram , en inviduell bedömning.
Det skulle vara mycket intressant att ta del av vad har att säga i kostprogrammet, det är där framgång eller misslyckande grundläggs.

Om du inte vill skriva om det här kan du maila till mig på erik(dot)matfrisk(at)gmail.com

Med vänliga hälsningar / Erik Edlund / MatFrisk Blogg
 
F

F.d. 17941

Guest
Sv: DIABETES

Ursäkta mig , men vad skulle du kunna tillföra mig , som inte Huddinge sjukhus klar av , med alla de resurser som stårtill buds för dem , jag menar inget elakt , vad jag förstår har även läkare en hel del olika uppfattningar om behandlings sätt , en del går stick i stäv, det sorgliga i det hela är att patienten står mitt i emellan , man tappar förtroendet , när den ene läkaren ger det rådet och den andra läkaren säger att den första läkaren har helt fel , ibland känns det som om JAG är försöks djuret,
Än en gång , jag är tacksam för alla råd , men det finns en gräns för hur mycket man tål , det är inte så " kul " att springa till sjukhuset dag efter dag , jobba stenhårt på att gå ner i vikt , utan att se ett resultat.
En fråga så här lite sent på lördagen ? Om en kropp har ett kalori behov på 1800 kal/dag och jag tillför 1500 kal/dag så har jag ett underskott på 300 kal, för att kroppen ska fungera behöver jag 1800 var tar då kroppen den energin ifrån ?? Jo från lagrad energi i form av fett eller ?Om kroppen levererar de här 300 kalorierna stadigt dag efter dag , borde då inte en viktminsknig komma som brev på posten , eller slarvar kroppen med utdelningen ?

Ha en trevlig kväll uppe i Umeå , är älva öppen ?
Mvh
Lasse
 
F

F.d. 53198

Guest
Sv: DIABETES

Ursäkta mig , men vad skulle du kunna tillföra mig , som inte Huddinge sjukhus klar av , med alla de resurser som stårtill buds för dem , ...
Tja, inte vet jag? Kanske lite misstänksamhet till om deras metoder verkligen är de enda tänkbara?

...men det finns en gräns för hur mycket man tål , det är inte så " kul " att springa till sjukhuset dag efter dag , jobba stenhårt på att gå ner i vikt , utan att se ett resultat.
Förstår jag fuller väl, jag skulle också bli f*d om deras råd inget duger till. Tro inte för en sekund att det är din kropp som dj*vlas, den följer naturens lagar.

En fråga så här lite sent på lördagen ? Om en kropp har ett kalori behov på 1800 kal/dag och jag tillför 1500 kal/dag så har jag ett underskott på 300 kal, för att kroppen ska fungera behöver jag 1800 var tar då kroppen den energin ifrån ?? Jo från lagrad energi i form av fett eller ?Om kroppen levererar de här 300 kalorierna stadigt dag efter dag , borde då inte en viktminsknig komma som brev på posten , eller slarvar kroppen med utdelningen ?
Det var det jag skrev om här. Den sänker utgifterna genom att dra in på sådant som kan avvaras. Sker det många gånger och under lång tid så tar det tid att återställa "normal" ämnesomsättning igen. Kallas jojobantning, ett uttryck som åtminstone de flesta kvinnor känner till.

Älven är öppen mellan broarna. Hur det ser ut upp- och nerströms vet jag inget om.

Med vänliga hälsningar / Erik Edlund / MatFrisk Blogg
 
Toppen