Den 1 juli hoppas EU ha vaccinpassen på plats för att göra resandet enklare

Toyota

HBK Intresserad
Inlägg
220
Kommun
Osby
Jag läser gärna det du skriver och Jankros inlägg med.
Det jag retar mig på är inte era inlägg utan de många människor i Sverige som mer eller mindre struntar i förmaningar o riktlinjer för att få ner smittan! ! Det är väldigt många tyvärr. Det jag ifrågasätter är ditt resonemang kring att...''' sätta allt i sitt perspektiv '''' utifrån vilket perspektiv? ? Rökning leder säkert på sikt till onödiga dödsfall.. Övervikt ..självmord. Men då är det ju jätteviktigt att man gör allt för att motarbeta o sänka dessa onödiga dödsfall i förtid. Corona leder också till onödiga förtida dödsfall. Då måste vi försöka minska smittspridningen... o
Kirsholm håller säkert med mig om detta. Så återigen.. vad är det du ska.. sätta i perspektiv ? Ja alla kommer att dö till slut så din siffra på 1 procent är rimlig. Men vi vill väl att så många som möjligt ska få ett så långt o så bra liv som möjligt? Vad är det då du ''sätter in i ett perspektiv ''? Antalet döda i arbetsplatsolyckor verkar ligga runt 40..50 varje år. En total katastrof för de drabbade. Alla anser nog att dessa siffror ska sänkas ? De är för höga. Hur sätter man dessa siffror..i sitt perspektiv ? Självmord..totalkatastrof...måste förhindras på alla sätt.... sätta in de siffrorna..' i sitt perspektiv ' ( men vilka siffror utgick du ifrån i inlägg 92 kring självmord? ) Effekterna av rökning går ju att komma åt med minskat rökande.. o övervikt också även om det är jobbigt.
Så det jag reagerar på är..sätta in i sitt perspektiv? Utan att ange varför, syfte o hur.
Kring dödstal av eller med Corona.. Eller utan corona? Jag tror fortfarande att Adam Alsing hade levt idag?! Oberoende av om det var av eller med covid! Visst skulle han kunna drabbas av cancer eller en bilolycka.? Fortsätt att sätta in i sitt sammanhang eller fundera kring...av.. med... det hjälper inte Adam Alsing.. han hade haft mest nytta av att ingen hade smittat honom. Det är det vi ska lägga kraften på..att minska smittspridningen.
 

Tommy Dynér

HBK Redaktör
Inlägg
8.379
Kommun
Vannsätter - Altea
HBK-Nr
3853
Medlemskap
2021
Senaste nytt från Bryssel:
EU’s medlemsländer och Parlamentet är nu överens om det gemensamma vaccinationspassen.
Det skriver EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides på Twitter.
”Ett viktigt steg mot omstarten av den fria rörligheten så säkert som möjligt”, skriver hon på Twitter.

Vaccinationspasset skall vara på plats till 1 juli och vad jag förstår får man det redan efter 1:a vaccinationen.

Tommy
 
Senast ändrad:

Tommy Dynér

HBK Redaktör
Inlägg
8.379
Kommun
Vannsätter - Altea
HBK-Nr
3853
Medlemskap
2021
Mera detaljerad information från EU-parlamentet om det digitala covidintyget för EU, som kommer att återupprätta den fria rörligheten inom unionen, i takt med att medlemsländerna börjar avskaffa restriktionerna i hela Europa.


Tommy
 

Knut

HBK Webb
Admin medlem
Inlägg
19.231
Kommun
Australien
HBK-Nr
994
Medlemskap
2022
Covid virusene er i slekt med forkjølelse viruset og et hvor en ikke kan regne med livslang immunitet om en har vært syk. Den eneste beskyttelse er et effektivt immunforsvar som kjenner igjen viruset og angriper dette. En får sykdoms symptomer under dette angrepet, men ikke like syk som uten trimmet immunforsvar.

Kopper og polio er virus sykdommer hvor en fra vaksine får veldig lang immunitet. Hadde selv polio som barn og fikk senere to fulle runder med polio - det var nesten ikke spor av antikropper etter selve sykdommen. Siste kontroll for 20 år siden viste antikropper fra vaksinene på 1960 tallet.

Influensa virusene har en immunitet mot de varianter en har hatt eller er vaksinert mot, men effekten avtar når årene går så en kan bli syk igjen av samme viruset flere ganger. Halveringstid for immunitet ser ut til å være noe over ett år. En bør ta årets vaksine for å redusere risiko for å bli alvorlig syk.

Det er så langt ikke publisert noen halveringstid for immunitet for Covid ved sykdom og ved de forskjellige vaksine varianter - her benyttes det vaksineteknikk som en begynte å utvikle under SARS epidemien tidlig på 2000 tallet. Det ble den gangen slått fast at en måtte finne et alternativt tilsvekket eller drept virus for denne klassen av virus da de ikke dannet antikropper som virket mer enn noen uker eller i beste fall måneder. mRNA og proteiner er de to teknikkene som en kom frem til at hadde lengre virkning enn selve viruset. Hvor lang tid hver av tre immunforsvar signaturene holder seg vet vi ikke i dag. mRNA er den som er raskest å tilpasse til nye varianter, men den som er mest krevende å masseprodusere og distribuere.
 

Tommy Dynér

HBK Redaktör
Inlägg
8.379
Kommun
Vannsätter - Altea
HBK-Nr
3853
Medlemskap
2021
Sådärja, då var även det formella beslutet taget i EU-parlamentet

EU-parlamentet har idag röstat igenom förslaget om att införa vaccinpass i unionen, rapporterar DN. Omröstningen slutade med 546 ja-röster, 93 nej-röster och 51 nedlagda röster.
Handlingen ska användas för resor mellan EU-länder och kommer att utfärdas av nationella myndigheter. I passen ska det framgå om personen har vaccinerats mot covid-19 och om personen haft sjukdomen.
”Intyget får dock inte bli ett krav för att kunna röra sig fritt och är inte någon resehandling”‚ skriver EU-parlamentet i ett pressmeddelande.
Intyget börjar gälla i Sverige den 1 juli och kommer att användas under ett år framöver.

Tommy

Här är information om hur vi rent praktiskt skall gå till väga för att få det efterlängtade passet.

Så skaffar du passet​

I Sverige ansvarar E-hälsomyndigheten för att utfärda det gröna passet eller det gröna intyget som det också kallas. Alla regioner ansvarar själva för att rapportera in vaccinationer till det nationella vaccinationsregistret (NVR). Med hjälp av e-legitimation kan du beställa ett utdrag ur NVR och ladda ner det till din telefon eller skriva ut och ha på papper.

I dagsläget finns det ingen lösning för dig som inte har någon e-legitimation, men myndigheten arbetar för att lösa problemet.

Gröna passet ska visas upp i samband med id-kontroll vid inresa till ett land. Passet kommer att ha en QR-kod. Koderna kommer finnas sparade i ett EU-gemensamt register och kontrolleras för äkthet mot registret.

Det är oklart om barn kommer att behöva ett eget grönt pass, E-hälsomyndigheten råder alla som vill resa att kolla upp vilka regler som gäller för barn i varje respektive land. Det går att göra på UD:s hemsida. Men generellt vaccineras barn inte i dagsläget och kommer då inte kunna få något vaccinationsbevis.
Källa: E-hälsomyndigheten
 

Olof G

HBK Medlem
Inlägg
3.423
Kommun
Knivsta
HBK-Nr
12581
Medlemskap
2021
OBS,bara för du har intyget nedladdat efter 1Juli innebär det inte med automatik att det är fritt fram att resa,varje enskilt EU land kan kräva ytterligare tester eller karantän vid behov,så det gäller att läsa på ordentligt innan man ger sig iväg.
 
Toppen