• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Båttoaletter och husbilsattityder

Status
Stängd för vidare inlägg.
F

F.d. 13883

Guest
Det är beklämmande att läsa den okunskap om båtlivet som vissa medlemmar
har.Vi har seglat i 40 år och under alla dessa år har vi enbart använt toaletten
ytterst sparsamt. Har der funnits toalett i land har vi alltid använt den och våran
septiktank på 30.lt. har vi kanske tömt 2 gångar på öppet vatten pr.säsong, och vi
var mycket aktiva seglare. För seglare i våran bekantskapskrets var situationen troligen den samma. Det finns en mycket livlig debatt inom båtvärlden om sanningen i dessa påstående som sprids av tidningarna och som man som båtägare inte känner igen. Lika stora rubriker som att var och varannan husbil utsättas för rån.
Nu sedan 3månader tillbaka är vi husbilsägare och vi använder samma toalettpolici
som för, även om toan i en husbil är vida överlägsen en båttoa.
Under denna tid som vi har varit ute har vi sett en som tömde sin toa i en urinoar
någon på en handicap toa, någon på vanlig toa. och sopar som ställdes bredvid fulla kärl.
På en underbar, mycket frekventerad, badplats parkering i Skärhamn ställde sig en husbil bredvid oss med gråvattentanken öppen. Då jag upplyste honom om detta fick jag svaret att det bara var gråvatten. Är du säker på att alle som passerar fattar detta frågade jag honom, svaret blev, om det stör dig kan jag stänga. Vi stod 8 husbilar över natten på denna mycket fina plats och innan en annan husbil, som stod mitt på parkeringen, lämnade parkeringen tömde han sin gråvattentank. Det var fullt med bilar som letade parkering som så detta och stämningen blev mycket hätsk och glåpord och långa fingret var framme.
I Åhus parkerade vi i stan vid åkajen och fick plats utan att någon del av bilen gick ut över vägbanan( bilen är 5.90m ) efter någon timma kom 3 husbilar och ställde sig, alla stod minst en meter ute i vägbanan vilket kommenterades af folk som gick förbi med prat om förbud.
När det rör sig om båtlivet känner vi oss inte som några noviser men när det rör sig om husbilslivet börjar vi att undra på om vi gör och har valt rätt. Vi husbilsägare har tydligen ögonen på oss och efter den lilla tid vi har varit ute undrar man, om inte detta är befogat. Vi tror inte att alla husbilsägare är klantskaller, men dom, förhopningsvis få, som finns förstör otroligt mycket för andra, eller anses detta som rätt beteende. Precis som med båten söker vi friheten och att ge oss ut på äventyr och vi vill inte betraktas som paria av våran omgivning.
Till dessa medlemmar som gärna vill parkera i båthamnarna men inte vet mycket om båtlivet vill vi bara säga
Kasta inte skit när du själv bor i glashus.
:mad:
Före detta ”fina seglare”
 
Senast redigerad av en moderator:
F

F.d. 53012

Guest
Sv: Båttoaletter och husbilarattituder

Mycket bra skrivet, håller med men vet inget om båtfolk eftersom jag aldrig träffar dessa. Men finner efter 20 års husbilsåkande att man inte är lika välkommen som för 10 år sedan då expantionen kom inom denna branch och det beror säkerligen på alla nytillkomna som inte far särskilt milt fram vid rastställena, men mest beror det på enligt min mening att folk är jävligt avundssjuka på bekvämligheten som vi har och dom saknar och sen gör det inte det bättre som en person sade till mig att bilarna blir bara större och större och liknar rullande bordeller fast det bara bor 2 personer i dom om dom inte kommer i från Europa där man tränger ihop sig hela familjen. Detta förekommer sällan utan här är det pensionärer i integrerade bilar med långbädd som är i majoritet och aldrig några barn vad jag sett under detta år på ett antal ställplatser. Vad det beträffar båtar så har dom åkt i gräddfil länge nog tycker jag och borde bidra med skatt på något sätt då kanske det skulle bli lite transperantare vem som äger kryssaren.
 
F

F.d. 13883

Guest
Sv: Båttoaletter och husbilarattituder

Det är klart att har man inte deltagit i båtägarnas värld kan man kanske som du tycka att de åker gräddfil. Men lite fakta kanske kan vara på sin plats.
Vi husbilsägare betalar fordonskatt och drivmedelskatt som ska gå till hela vårat vägsystem samt miljöåtgärdar.
Båtägare betalar samma drivmedelsskatt det rör sig om många millioner till statskassan och ut av dessa pengar går en bråkdel tillbaka till båtlivet. Det behövs inte asfalt vägar och 4 filiga motorvägar på havet och hamnavgift måste man betala i alla hamnar och utan båtar ute i skärgården skulle många samhällen dö ut. Man släckar fyrer och tar bort sjömärken och utgår från att vi ska klara allt själva. Genom åren är det många politiker, speciellt från inre Nordland, som har försökt att få en skatt på båtar igenom, men det spräcker på att man måste ge något tillbaka, och båtarna är en bra mjölkkossa för staten. Jag tror att vi ska vara glada att det inte finns någon lyxskatt på båtar för då är det nog inte långt till lyxskatt på husbilar.

Cglaut
 
Senast redigerad av en moderator:

Ludde Kuddsson

HBK Medlem
Inlägg
5.929
Kommun
Kungsbacka
HBK-Nr
1356
Medlemskap
2027
Sv: Båttoaletter och husbilarattituder

Jag vill flika in med ett inlägg i denna disskussion. Jag vill verkligen poängtera att jag är inte ute efter att döma någon eller dra alla över en kam, men min erfarenhet när det gäller båtägare här på västkusten är tyvärr att många, märk väl inte alla, men många av dom har ett mycket dåligt beteende.
Och av båtägarna kan jag direkt utesluta segelbåtarna. Av dom har jag i princip 99% positiv erfarenhet när det gäller beteende. Min erfarenhet grundar sig på följande:

Jag har paddlat havskajak i 25 år, mest på västkusten, men även Norge och Grönland. Jag paddlar gärna utomskärs, då kajaken är en mycket säker farkost och inte alls så rank som många tror. En öppen eka är betydligt farligare att vistas i i dåligt väder än en kajak.
Den verkligt stora faran när man paddlar kajak är inte havet eller vädret utan - just det, snabbgående motorbåtar.
Jag har varit nära många gånger att bli rammad av dessa motormonster till flytetyg. Trots att jag, då jag paddlar inomskärs, är oerhört försiktig, paddlar nära land, väntar när jag ska passera en farled, har självlysande kläder på mig samt en liten mast med flagga. Jag har gjort allt vad som står i min makt att göra för att undvika att bli påkörd.
Ändå har det varit en hårsmån från att hända en olycka många gånger...
Problemet beror på att många av dessa människor som införskaffat sig sådana här båtar inte kan visa hänsyn till andra på sjön. Man vräker på med höga hastigheter, sniker nära land i hög fart, kör för nära trots att det inte alls är nödvändigt, och river upp enorma svallvågor, så man måste gira kajaken vinkelrätt mot svallet för att inte välta.
När dom sedan klivit i land på någon ö, plockas det fram mat. När dom sedan åkt därifrån ligger det kvar flaskor, burkar, engångsgrillar och diverse...
Hur gör då dessa människor med sitt toalettavfall??
Ja, jag kan ju bara gissa, och med tanke på att de inte vare sig visar respekt eller tar hänsyn till andra och naturen, så är det väl inte så svårt att räkna ut hur dom gör...upp till var och en att dra sin egen slutsats...
Sen kan jag inte förstå varför man ska köra så vansinnigt fort? Trivs dom inte på sjön eller?
Min positiva erfarenhet av båtägarna är då däremot segelbåtarna. För det första så vinkar nästa alla till mig, sen kör dom alltid försiktigt när dom kommer ikapp/möter mig i kajaken. Trots att de då har betydligt svårare för att manövrera sina farkoster än vad en motorbåt har, så tar dom hänsyn! Segel går före motor heter det, men som jag ser det så verkar segel visa betydligt mer hänsyn än motor...
Ofta när man gått iland på någon ö, så kommer seglarna gärna fram o snackar o ställer frågor, många är sugna på att skaffa kajak, det är en naturnära upplevelse precis som segling.
Den värsta tiden att befinna sig på sjön är juli. Då undviker jag att paddla kajak, då är det väldigt många motorbåtsägare ute på havet och kör...
Maj-juni samt mitten på augusti - september är däremot helt perfekt att vara ute och paddla. Nästan inga båtar, mest seglare och yrkestrafik = säkrare för en kajak att vara ute på sjön!
Men visst finns det skötsamma motorbåtsägare också! Men det verkar som att ju dyrare båt man har, desto mindre visar man hänsyn och respekt till andra på sjön...
Sen har jag också sett dumdristiga kajakpaddlare, men det är ytterst sällan, och av ren självbevarelsedrift, så håller de flesta sig nära land o.s.v.

Hoppas ingen tar illa upp, det är inte alls menat så, utan jag vill bara lämna min syn och erfarenhet av båtägarna, och att jag tror att en hel del av en viss kategori dumpar sitt toalettavfall i havet...

Av människor jag mött genom livet har jag konstaterat att ett dåligt beteende som t.ex. brist på empati, respektlöshet gentemot andra, egoism och avundsjuka m.m. betyder att man totalt struntar i vad sitt eget beteende genererar för kommande generationer...

/Annette
Scan-070.jpg
Maken Egon, Diskobukten Grönland i juli 1998
 

Ludde Kuddsson

HBK Medlem
Inlägg
5.929
Kommun
Kungsbacka
HBK-Nr
1356
Medlemskap
2027
Sv: Båttoaletter och husbilarattituder

Av människor jag mött genom livet har jag konstaterat att ett dåligt beteende som t.ex. brist på empati, respektlöshet gentemot andra, egoism och avundsjuka m.m. betyder att man totalt struntar i vad sitt eget beteende genererar för kommande generationer...

/Annette

Förmodar att det också är denna kategori husbilsåkare som dumpar sitt toalettavfall samt gråvatten på platser man inte ska tömma sånt...
/Annette
 
F

F.d. 8479

Guest
Sv: Båttoaletter och husbilarattituder

Jag vill flika in med ett inlägg i denna disskussion. Jag vill verkligen poängtera att jag är inte ute efter att döma någon eller dra alla över en kam, men min erfarenhet när det gäller båtägare här på västkusten är tyvärr att många, märk väl inte alla, men många av dom har ett mycket dåligt beteende.
Och av båtägarna kan jag direkt utesluta segelbåtarna. Av dom har jag i princip 99% positiv erfarenhet när det gäller beteende. Min erfarenhet grundar sig på följande:

Jag har paddlat havskajak i 25 år, mest på västkusten...............
...................................
/Annette
........................
Maken Egon, Diskobukten Grönland i juli 1998
(Edit: citatet nedkortat - HBK Web.)

Jag har märkt att det är samma personer som alltid på något vis råkar ligga kloss an i bakluckan när man är ute & kör bil, när man försöker hinna köra om en lastbil eller husbil som kör i 90 på 110 väg.
Man tittar i backspegeln blinkar går ut i vänsterfilen & påbörjar omkörningen, inte en bil akterut så långt ögat når, men när man hunnit halvägs förbi en 24 meter lång långtradare har man en BMW, PORCE eller annat fartvidunder bakom sig där man endast kan se vindrutan, eftersom den ligger så nära att fronten försvinner under backspegelns siktområde.
Numera har jag gått in för att i sådana fall blinka höger sakta farten & återgå till utgångsläget akter om långtradaren.
Det är precis samma som gäller på havet, om man färdas i en utprickad farled kommer dessa fartdårar som använder segelbåtar, kajaker & prickar som rundningsmärken i sin slalomåkning. Därför seglade jag oftast vid sidan av utprickade farleder för att få lite lugn & ro (på tal om ro, för den som paddlar kan man ju hålla sig ännu längre från fartdårarnas E6 utefter västkusten) problemet är som du säger man måste ju då & då korsa E6an. men på havet finns ju inga fredade övergångar.
Regeln är vad jag minns att motordriven båt väjer för seglare, för roddbåt eller paddlare väjer alla.
När jag körde långtradare & buss gällde regeln STÖRST går FÖRST.
Men nu har Landshövdingen på Gotland bekräftat vad jag länge misstänkt RIKAST går FÖRST.
Det är säkert samma hänsynslösa personer man möter på havet, på vägen & de skyddade strandnära kusterna. Har man bara lyckats fylla sina konton på banken har man säkert råd med både BMW till vardags PORSE på helgen en 50 fots motoryacht med dubbla V8or på semestern & eller en Ford Coachman med 7,3 liters V8 på 400 hk. om det skulle vara för tufft på havet.
Det konstiga är att min granne som är brevbärare talade om att de som har de största villorna & dyraste bilarna får de högsta bostadsbidragen, så nu nar jag skaffat en skylt till bakrutan:
0-TAXERARE håll Er till HÖGERfilen
På havet borde väl devisen vara: Om du färdas i farledens huvudriktning: GRÖNApinnar är Centernsymboler Håll till HÖGER om dessa. Om du färdas mot farledens huvudriktning RÖDA pinnar är Socialistsymboler Håll tillHÖGER om dessa, för att det skall gå dig väl i FAR(O)leden.
 

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.423
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Sv: Båttoaletter och husbilsattityder

Tack Annette för ditt underbara inlägg! Så många sanningar! (i mitt tycke!) Du ser klart!:D
Hälsningar
Julian
 
Senast ändrad:
B

Boxer

Guest
Sv: Båttoaletter och husbilarattituder

Men nu har Landshövdingen på Gotland bekräftat vad jag länge misstänkt RIKAST går FÖRST.


Jag råkar ha både en BMW och en Husbil. Husbilen är betydligt dyrare än BMWn. Så i mångas ögon är det nog du Sven E och vi andra husbilsägare som anses vara den rika personen som tar sej rätten att göra som han vill.
Detta innebär att vi har ögonen på oss och sköter vi oss inte så kan vi inte vänta oss någon större förståelser från allmänheten.
 
Senast redigerad av en moderator:

lillian och reidar

HBK Medlem
Inlägg
831
Kommun
Stenungsund
HBK-Nr
2179
Medlemskap
2024
Sv: Båttoaletter och husbilsattityder

Bra att frågan om tömmningar kommer upp i dagsljuset med handen på hjärtat frågan är riktad oss alla.
Var tömmer du ditt:music-icon: gråvatten om du fricampar förslag?
Eller rättare sagt hur gör du själv som svarar.
Toa kan du tömma hemma om du måste eller på anvisade tömmningsplatser men bilen är svårare att tömma i toan.
2179
Drutten
 
F

F.d. 13883

Guest
Sv: Båttoaletter och husbilarattituder

Tanken med mitt inlägg var väl knappast att det skulle bli en debatt om kajaker
motorbåtars beteende på sjön, bilars framfart på vägen och dylikt. Här generaliseras och tros så det står härligt till och det är väl inte fel att debattera, om man på detta sätt kan komma fram till större förståelse och finna sakliga och vettiga lösningar.
Under rubriken Inredningstips och frågan om soppkorg blev svaret på denna fråga från några medlemmar, att man skulle göra som båtägarna slänga allt överbord dom är tydligen hur svinaktiga som helst och anser sig vara ”finare folk” än husbilsfolk.
Som husbil och båtmänniska kände jag att dessa påhopp inte fick bli obesvarade därav mitt
inlägg.
Det pratas ofta om lyxiga båtar och som före detta båtägare har jag aldrig haft det så lyxigt och bekvämt i någon båt som jag nu har det i min husbil, men så kostade också husbilen dubbelt så mycket som min senaste båt.
Till Anette i sin kajak vill jag bara säga att det är mycket svårt ibland att se en kajak på havet. När det går lite sjö och man har motljus kan det bli problem även om man bara seglar i 5-6 knop.

Kontentan av denna debatt måste väl vara att husbils och båtägare har inget att vinna på att hacka på varan. Vi färdas på olika sätt med våran bostad och vi vill resa och uppleva sakar njuta av livet och göra rätt för oss.
Vi har båda problem med klantskallar på sjö och land och det är väl dom som förstör för oss andra som vi ska ta itu med. Jag skulle uppmana till mera civilkurage från alla när man ser någon som fördärvar för oss alla.

Cglaut
 
Senast redigerad av en moderator:

Michael Johansson

HBK Webb
Admin medlem
Inlägg
8.256
Kommun
Nybro
HBK-Nr
663
Medlemskap
2024
Sv: Båttoaletter och husbilsattityder

Det mest anmärkningsvärda, om än något utanför husbilslivet, är att debatten om båttoaletter fortfarande pågår.

När vi hade båt, en motorbåt, byggde jag om toaletten och installerade en rostfri tank. Denna tömdes via en pump i havet men var förberedd för att kunna tömmas i land. Problemet var bara att det inte fanns några tömningsstationer, än mindre någon standard för hur själva kopplingsanordningen skulle se ut. Därför blev det bara en pluggad slang från tankens botten i väntan på att en tömningsstandard skulle utvecklas.

Detta var för ca tolv år sedan och fortfarande tycks det vara problem. På sjön tycks det dock gå åt rätt håll, Björlanda Kile i Göteborg har fått en tömningsstation, men på land sker det motsatta.

Här har det funnits tömningsmöjligheter men dessa verkar försvinna. Vägverkets rastplats Bjäresjö på infarten till Ystad byggdes till exempel om i vintras/våras och då togs latrintömningen bort! Denna hade tidigare funnits , visserligen bara öppen under sommarhalvåret, men nu är den helt borttagen. Jag tycker att detta rimmar dåligt med de skattehöjningar vi hade för en tid sedan som till stor del riktade sig mot husbilar. Skatten höjdes och servicen minskar alltså.
 

Ludde Kuddsson

HBK Medlem
Inlägg
5.929
Kommun
Kungsbacka
HBK-Nr
1356
Medlemskap
2027
Sv: Båttoaletter och husbilarattituder

Tanken med mitt inlägg var väl knappast att det skulle bli en debatt om kajaker motorbåtars beteende på sjön, bilars framfart på vägen och dylikt...... nedkortat citat

Cglaut

Syftet med mitt inlägg var bara att jag ville delge mina erfarenheter av en viss kategori båtägare, och att debatten i media samt den kommande lagstiftningen om dumpning av toalettavfall i havet från fritidsbåtar ändå har en grund, men att du och många andra omsorgsfulla båtägare inte gör så betvivlar jag defintivt inte!
Trots allt så har ju regeringen gett Transportstyrelsen ett uppdrag i samråd med Naturvårdsverket och Sjöfartsverket utreda förutsättningarna för att införa ett förbud mot denna dumpning.
Detta har en del medlemmar precis som du skriver tagit upp i några trådar, men att de inte har någon grund för sina påståenden som du skriver i ditt första inlägg " Det finns en mycket livlig debatt inom båtvärlden om sanningen i dessa påstående som sprids av tidningarna och som man som båtägare inte känner igen. " håller jag inte riktigt med om.
Men att generalisera alla båtägare och som någon medlem skrev, att "man ska göra som båtägarna och slänga allt överbord" är givetvis ett påstående jag abslolut inte ställer mig bakom.

Sen är det ju som Michael också skriver, ett stort antal fritidsbåtar som inte har någon möjlighet att tömma tanken vid en tömningsstation p.g.a. konstruktionen i båten. Vissa har kanske gjort som han och byggt om, men på många båtar är det kanske inte ens möjligt att göra någon ombyggnad.

Sen kan jag ju också tycka att debatten varit något ensidig och att utredningen endast berör fritidsbåtarna anser jag vara helt fel, hur mycket släpper t.ex. yrkestrafiken ut? Last och fraktfartygen måste säkerligen betala för att pumpa ut avlopp i hamn, hur många släpper istället ut i havet? Detta sker ju dessutom året runt, till skillnad från fritidsbåtarna, där utsläppen i första han lär vara koncentrerade runt sommarmånaderna.
Allt skräp som flyter iland utefter kusten är med största sannolikhet inte från fritidsbåtarna. Tittar man på skräpet är det ofta utländsk text på förpackningarna. Om det är sopor från fartygen eller om det är sopor som dumpas från land vet jag inte, men jag vet att många länder inte alls är så "renliga" som vi är här i Sverige.
När vi var på Grönland (som tillhör Danmark) för tio år sedan, blev vi chockade över hur de hanterade sina sopor. Allt osorterat inklusive miljöfarligt avfall (bilbatterier, kemikalier m.m.) dumpades med sopbilen från en klippa direkt ner i havet...

Jag vill slutligen bara säga att mitt inlägg inte hade för avsikt att spåra ut och handla om annat än vad syftet med ditt inlägg var från början, men jag tycker att det alltid är bättre att förklara vad man grundat sina synpunkter på än att bara slänga ut några få fraser om vad man tycker.

/Annette
 

V-backen

FD HBK Medlem
Inlägg
1.880
Kommun
Stockholm
HBK-Nr
2987
Medlemskap
2021
Sv: Båttoaletter och husbilsattityder

Hej Knud,
du tar upp den högst intressanta frågan om våra attityder till båtfolket och olika beteenden som tydligen är vanligt förekommande bland husbilsåkarna.
Min förhoppning är att vi husbilsåkare på sikt ska lyckas något bättre med att ta hand om vårt spillvatten än vad båtfolket har har lyckats med genom åren.
En förutsättning är självklart att det finns tömningsställen i den omfattning som mer än väl täcker behovet.
Även om seglarna prisas lite extra så kan kanske jag nyansera den bilden en aning.
För några år sedan hade en kompis en relativt stor segelbåt (Maxi 95) som vi då och då var ute med flera dagar i sträck. Den var utrustad med både kök och toa.
I båtklubben där segelbåten vanligen låg förtöjd fanns inga som helst tömningsmöjligheter. Vårt enda sätt att tömma spillvattentanken var att på så djupt vatten som möjligt med en handpump tömma spillvattentanken. Det blev en en hel del eftersom vi oftast var flera personer ombord. Och det pågick under många år och pågår säkert än idag.
Det finns rätt många stora segelbåter och fortfarande otroligt få tömningsmöjligheter på annat sätt.
Det innebär inte att jag för den delen har en dålig attityd till båtfolket. Alternativen för båtfolket har tyvärr saknats. Känner mig fortfarande som en riktig sjöman eftersom jag vet vad båtlivet innebär genom att ha tjänstgjort på stora fartyg under flera år.
V-backen :)
 
F

F.d. 13883

Guest
Sv: Båttoaletter och husbilarattituder

En sista liten slutkommentar i emnet
Det ska nu bli en utredning än en gång om båtutsläppen.
Många har tyckt och tänkt och utalat sig i denna fråga genom åren.Varför det inte har hänt något kanske beror på att visse experter ser problemet som, att svälja mygg och sila elefanter, och att utsläppen knappast är mätbara och det finns mycket störra problem att ta tag i . Vilket gör att man som båtmänniska inte fattar vad som är sanning.
Precic som Michael hade jag på min senaste båt uttag på däck för att kunna tömma septiktanken dock finns det knappast någon hamn som kan ta emot det avfallet.
Jag tror inte att tömning på öppet hav är boven utan det är de idioter som nära land och badplatser tömmer sina tankar, det gör även mig flyförbannat, lika förbannat skulle jag bli om jag så en husbil tömma sin tank i ett vattendrag.

Cglaut
 
Senast redigerad av en moderator:

röris

HBK Medlem
Inlägg
403
Kommun
Sölvesborg
HBK-Nr
1076
Medlemskap
2024
Sv: Båttoaletter och husbilsattityder

Hej

Jag måste bara få göra ett inlägg angående båttoaletter.
Var för några veckor sedan på kryssning mellan Köpenhamn och Oslo och det var 1800 personer ombord vi hade öven blivit lovade visning av maskinrummet och där fick vi även se hur man tog omhand toalett vattnet. Jo efter att ha passerat en lagringstank så pumpade man det rakt ut i sjön. Så att snacka om vad fritidsbåtarna gör av sitt toavatten är ju bara löjligt.
 

FredrikL

HBK Medlem
Inlägg
185
Kommun
Stockholm
HBK-Nr
361
Medlemskap
2024
Sv: Båttoaletter och husbilsattityder

Ok! 1800 pers ombord på EN båt, går säkert fler båtar i dessa trakter, men.....
Hur många fritidsbåtar är det på G hela tiden i närkustområden???? 25.000. ? fler?
Varje dag under hela sommaren, Skitmycket folk som inte är lika präktiga och duktiga som vi! Tillsammans måste vi alla dra vårt lilla strå till dynghögen och tömma tankar där vi VET att det tas omhand på en BRA sätt. Och bara för att nån annan gör det så är det inte ok att jag gör det!
Oj, lite het i huvet nu!
Töm skiten där den ska tömmas och lev med ett gott samvete så sover du bättre, när du har sovit gott så kör du bättre!!! allt har en mening! :spinny:Fredrik
 
F

F.d. 1846

Guest
Sv: Båttoaletter och husbilsattityder

Hej !
vi är mycket ute med vår husbil. vi har en hacketoalett, alltså en toa med septitank. vi upplever att det är ganska svårt att tömma tanken, om man inte kan tänka sig att åka in på en camping och tömma. Det är ju inte alltid vi är ute och reser och stannar till på en camping, utan vi är ganska mycket ute och kör ganska långa sträckor utomlands. Besöker vänner och bekanta.
Hörde eller om vi läste om att i Danmark, till exempel, finns det mackar som har tömning för just vår sort av toa.
Är det någon som vet var utefter de stora vägarna man kan svänga in på tex en mack och tömma ?

TACK
Margareta
:music-icon::spinny::santa1::mh4::music-icon:
 

Knut

FD HBK Medlem
Inlägg
19.559
Kommun
Australien
HBK-Nr
994
Medlemskap
2022
Sv: Båttoaletter och husbilsattityder

De fleste danske rasteplasser langs motorveier har tømmepunkt i bakken for grått og svart vatn. De fleste stellplatzer i Tyskland har også slike muligheter, samme gjelder Frankrike og Italia. I Sverige og delvis i Norge er det mer problematisk, men er det hull i bakken for tømming så er det for begge deler.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.
Toppen