Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
Medlemskapet gäller för kalenderåret 2025.
Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.
OBS! På förekommen anledning: Om du inte loggat in och är HBK-Medlem och inte betalt årsavgiften för 2025 så kan dina rabatter och förlängd reseförsäkring upphöra att gälla.
Detta är nog en missuppfattning av någon. Jag har precis monterat 4 st Michelin Agilis Camping som är ett CP-däck & rekommenderas till just husbilar. Har du möjlighet att lägga in en länk till detta test eller scanna in det & publicera det i denna tråd?
Här är ett utdrag från Michelin's hemsida.
Husbilar:
Husbilar kräver speciella däck som är anpassade efter hur de används.
2003 ändrade ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation) både standarden och sina rekommendationer avseende däck för husbilar och lyder nu :
”Däck av CP-typ har konstruerats för att klara den ökade belastning som husbilar ger upphov till”, och: ”det rekommenderas starkt att husbilar uteslutande utrustas med CP-däck”. Vid däckbyte rekommenderar Michelin starkt att man monterar CP-däck på fordon som från början är homologerade och utrustade med CP-däck.
Belastningen på däcket får under inga omständigheter överskrida den maximala gränsen, med andra ord måste belastningsindexet respekteras.
ETRTO skriver vidare, att om man använder CP-däck på bakaxeln (singelaxel), måste dessa pumpas upp till ett tryck på 5,5 bar istället för det normala trycket på t.ex. 4,75 bar.
l MICHELIN:s CP-märkta däck är därför specialkonstruerade för att köras med ett däcktryck på 5,5 bar (550 kPa). Detta förhöjda tryck förbättrar väghållningen och minskar rullmotståndet för de utmanande körnings- och bruksförhållanden som husbilar utsätts för, speciellt när det gäller belastningen (sporadiska statiska/dynamiska överbelastningar som hör till denna typ av fordon, stort överhäng bak, obalanserad belastning, hög tyngdpunkt p.g.a. högt placerad vikt) och att fordonet ibland står oanvänt under långa perioder.
Om man monterar däck som inte är konstruerade för användande av denna typ, kan detta leda till:
- dåliga vägegenskaper (rullning, lutning, girning, problem med att hålla spåret i en kurva...)
- förtida nedslitning av däckskomponenter, som t.ex. hjässan, vilket kan leda till snabb tryckförlust i däcket.
Bennie
---------------------------------------------------------------------Hej. Läste i senaste Husbilen test att de CP-däck som finns på marknaden
inte är godkända i Sverige och Norge. Någon som vet något om detta?
ZIGGE
Detta är reklam från Michelin, och får tas med en nypa salt.
Det viktiga vid belastning är lastindexet som står märkt på däcket.
Gör man en jämförelse på dimensionen 215/70-15 på t.ex Däck @ dackonline.se: Billiga däck till personbilar, 4x4 och Transporter
Så finner man 3st CP-däck
Där Pirelli får bästa betyg, och Michelin och Continental delar 2-platsen
---------------------------------------------------------------------
På vinterdäcket tillsammans med M+S märkningen skall det finnas ytterligare en märkning med en snöflinga/alptopp om det skall vara godkänt som vinterdäck här hemma.
Visa bilaga 99194
M.v.h. JANKRO.
Det finns en broschyr från Transportstyrelsen som bl.a talar om snöflinga/alptopp.
"Med likvärdig utrustning menas bland annat snökedjor, slirskydd och vissa
grovmönstrade däck. Grovmönstrade däck med vintermönster som är märkta med M+S eller däck märkta med symbolen alptopp/snöflinga (3PMSF) bör betraktas som vinterdäck.
Broschyren i sin helhet som bilaga.
Bennie