Koppla batteribanken optimalt | Sutars
Och intressant från sidan 19 och framåt:
http://www.sutars.com/wp-content/uploads/2016/10/Elguiden-2017.pdf
Nu är ju inte Skyllermarks någon batteritillverkare även om de får räknas till en auktoritet inom området. De ljuger inte, men rekommendationen är en teoretisk skrivbordsprodukt, är överdriven och bygger på förutsättningen att de två (eller flera) batterierna är identiska och på att det skulle vara bra att laddström eller strömuttag är exakt lika stora i de två (eller flera) batterierna. Inget av dessa förhållanden är speciellt viktiga. Man kan utan problem parallellkoppla batterier av samma typ men med olika kapacitet och i olika skick. Parallellkoppling fungerar så att varje batteri bidrar så att säga efter förmåga. Man skall dock inte använda ett dåligt batteri (som kan urladda de andra batterierna). Vid urladdning och laddning gäller följande samband:
Vid urladdning U = E - I x (Ri + Ry)
Vi laddning U = E + I x (Ri + Ry)
U är spänningen vid anslutningspunkten för förbrukningskablarna eller laddkablarna.
E är batteriets inre spänning
I är strömmen genom batteriet
Ri är batteriets inre motstånd
Ry är yttre motstånd i t ex polskor och hopkopplingskablar.
Vid parallellkoppling och belastning av två batterier, a och b, balanseras strömmen genom respektive batteri så att U blir lika för de båda batterierna.
Dvs Ua = Ea - Ia x (Ria + Rib) och Ub = Eb -Ib x (Rib + Ryb) samt Ua = Ub
Alltså Ea - Ia x (Ria + Rib) = Eb -Ib x (Rib + Ryb)
Om t ex batteri a är mer laddat än det andra och Ea är högre än Eb har det förmåga att ge mer ström tills Ea har sjunkit till samma nivå som Eb. Om t ex batteri b batteribanken skulle ha högre kapacitet än batteri a bör det ju dessutom ge mer ström, dvs Ib bör vara större än Ia för att hela banken skall utnyttjas optimalt, och omvänt vid laddning bör ochså Ib vara större än Ia. Detta balanserar batterierna själva genom att batteriets inre spänning följer laddningsgraden.
Resonemanget som Skyllermarks och andra driver, att Ia bör vara lika med Ib gäller alltså endast om batterierna är identiskt lika dvs att Ea = Eb, Ria = Rib, och Rya = Ryb.
Och även om så är fallet är det helt betydelselöst för batteriernas funktion.
ERIKPER