thumbnail_IMG_3684.jpg

Lysekils representanter Margareta Govik, Michael Johansson och Husbilsklubbens Ordförande Leif Edström

Under lördagen, i samband med Husbilsklubben.se´s årsmöte i Mariestad presenterade klubbens Ordförande Leif Edström resultatet av omröstningen om de 5 nominerade kommunerna, en omröstning som pågått under våren bland Husbilsklubben.se´s 15.000 medlemmar.

Det är sjätte året i rad, som Husbilsklubben.se´s medlemmar röstat fram vinnaren i den prestigefyllda utnämningen Sveriges Husbilsvänligaste kommun.

Det är bara att gratulera årets vinnare, Lysekil!

Leif Edström berättar att Lysekil på flera sätt visat att vi är välkomna gäster i kommunen.

Genom konkreta anpassningar har man skapat bra förutsättningar för oss som kommer med husbil, att besöka Lysekil. Man har förstått att vi är viktiga besökare, inte minst för den lokala ekonomin.

Företrädarna för Lysekil har insett att vi är en ny och starkt växande grupp mobila resenärer, som även besöker Lysekil utanför den absoluta högsäsongen. En grupp besökare som förlänger turistsäsongen.

Man har noterat att vi inte riktigt passar in i den traditionella bilden av campingturisten och har sökt finna lösningar som tilltalar oss och våra behov.

Lysekil är ett föredöme, som uppmärksammats av klubbens medlemmar, vi hoppas i framtiden få se flera svenska kommuner ta efter Lysekils satsningar på en av de starkast växande segmenten inom besöksnäringen, den moderna mobila husbilsbesökaren, säger Leif Edström.

Lysekils kommuns representanter, Margareta Govik och Michael Johansson, tackar för den fina utmärkelsen. Det gäller för oss alla i Lysekil att inte slå oss till ro, utan att fortsätta att utveckla Husbilsturismen i Lysekil ytterligare. Vi har fortsatt en en stor utvecklingspotential.

PIC00008 (2).jpg

Fotograf Jessica Karlsson

Efter samtal med Elisabeth Törnblom, Turistinformatör vid Lysekils kommun, verkar vårt pris ha motiverat ytterligare satsningar på husbilsbesökarna redan inför den kommande sommarsäsongen.

Elisabeths spontana reaktion när hon fick höra om priset, var ”Så oerhört roligt att vi vinner priset Sveriges Husbilsvänligaste Kommun - vilken bra start på sommarsäsongen!”

Elisabet berättade entusiastiskt vidare om de nya satsningarna, som skall göra Lysekil ännu attraktivare för husbilsresenärerna:
  • Nyheter för i år för våra husbilsbesökare är en ny serviceinrättning (dusch och toalett) i anslutning till ställplatsen i Valbodalen, varav en allmän tillgänglighetspassad toalett som är öppen året runt. Området i Valbodalen i stort kommer även att snyggas till innan sommarsäsongen drar igång.

  • Vid Lysekils Marina (privat verksamhet) har rekreationsområdet kring café och restaurang, utökats med bland annat en äventyrsgolfbana och i sommar kommer turbåten Rania att ha sin natthamn vid ställplatsen. Det kommer alltså att vara möjligt för besökarna där att ta Rania in till Lysekil på morgonen, och följa med båten tillbaka under eftermiddagen. Ytterligare en turbåt planerar att göra strandhugg vid den här ställplatsen.

  • Samarbetet mellan kommunen och de privata aktörerna på marknaden för husbilsresenärer är mycket god, och som exempel kommer InfoPoints att etableras under sommaren hos privata besöksnäringsföretag i nära samarbete med kommunens turistinformation. En InfoPoint är en plats där besökare kan få hjälp med tips och information om vad som finns att se och göra i kommunen.

  • Statistiskt sett ser vi att camping, dit husbilsresenärerna räknas uppskattningsvis 25 % (enligt rapport från Turistrådet Västsverige) har ökat det senaste året. Stämmer trenderna kommer utvecklingen att fortsätta i den riktningen.

  • Vad som gör Lysekil till en bra destination för husbilsbesökare, förutom ovannämnda tillgänglighet på aktiviteter och övrigt utbud i form av shopping och caféer/restauranger året runt, är det strategiska läget. Det är enkelt att ta sig till kommunen via E6 och väg 162 alternativt med vägfärjan över Gullmarsleden. Väl på plats går det alldeles sedan att göra dagsutflykter med kollektivtrafiken både inom kommunen och till närliggande kustsamhällen. Vill man besöka Skaftö, kan man nyttja Västtrafiks passagerarfärja som går mellan södra hamnen i Lysekil och Fiskebäckskil, och det finns även fina vandrings- och cykelleder att upptäcka runt om i hela kommunen.

  • Sommaren 2019 bjuder på massor av aktiviteter och upplevelser! Bland de större evenemangen kan nämnas Nordisk skutträff 27- 30 juni, midsommarcruising 22 juni, Gyllene Tider i Pinneviken 17 juli, VM-seglingen Lysekil Women’s Match 5 - 9 augusti samt Skaftö Open i Fiskebäckskil 13 juni, som ingår i den kvinnliga europagolftouren på Skaftö. Dessutom de populära musikevenemangen ”Måndagsklubben” i Havsbadsparken varje måndag, samt Allsång i Stadsparken varje onsdag. Läs mer på www.vastsverige.com/lysekil/evenemang. Vi vill också slå ett särskilt slag för att man kan handla ekologiskt och direkt från gård på flera håll runt om i kommunen. På Röe Gård i Brastad, ca 1,5 mil utanför centralorten hittar man dessutom ett mysigt café/restaurang samt en liten presentbod.

  • Lysekil är särskilt populärt bland klättrare, dykare och paddlare, och i år erbjuder Havsbadsområdet – där man även hittar anrika kallbadhuset som nyttjas för havsbad året runt – en alldeles ny servicebyggnad i anslutning till gästhamnen. Här finns även en relativt ny dyk- och kajakhamn, samt en snorkelled.

  • 5 juli är det återinvigning av Havets Hus, som sedan i höstas varit stängt för renovering och utbyggnad. Detta ser vi mycket fram emot!

  • Väljer man att stå på ställplats utanför centrala delarna, kommer dagligen en gratis shuttlebuss att trafikera från infartsparkeringen vid Dalskogen/Gullmarsbadens camping.

  • Sammanfattningsvis kan man konstatera att den vision och destinationsstrategi som Lysekil påbörjat arbetet med, med målet att Lysekil 2030, ska vara en attraktiv kommun att både bo i och besöka året runt, även kommer att inkludera utveckling av ett fortsatt gott värdskap för våra husbilsbesökare. Du kan läsa mer om Destinationsstrategi Lysekil 2030 här
"Med det sagt, kan vi konstatera att priset 2019 gått till en kommun som välförtjänt fått priset för sina konkreta insatser. Hoppas att det skapar motivation hos medarbetarna i kommunen, att vi husbilsbesökare tacksamt noterat deras insatser och arbete för vår trevnad. Tack Lysekil," avslutar Leif Edström

thumbnail_Ställplatser%20Lysekils%20Marina%20solnedgång%20_%20fotograf%20Malin%20Lindell.jpg

Solnedgång vid Lysekils Marina
Fotograf Malin Lindell