• Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Upplandskubb

H

hianders

Guest
Här kommer så receptet på Upplandskubben. Ett annat recept kommer snart. Man kan koka i vattenbad på spisen också, så gjorde min mamma.

Jag har flera varianter men prova denna. Jag använder beredare för att göra degen i men det går givetvis manuellt också. Till gräddningen behövs en form med lock. Jag använder en gammal pepparkaksburk (raka väggar) i aluminium (21cm i diameter, 16 cm hög) med lock som jag sätter in i ugnen i en långpanna med vatten (vattenbad) - OBS! locket skall vara på. Ca 175-180 grader i ca 3,5 timmar. Fyll på vatten vartefter tiden går.

Formen skall smörjas och sen har man på vetemjöl så att det täcker när man snurrar burken, skaka ur överflödet.

100 gr jäst (för bröddegar, ej söta degar)
6 dl vatten
2,5 dl sirap

Värm vattnet till ca 37 grader (fingervarmt) - ev med sirapen, smula ner jästen och blanda.

13,5 dl fint rågmjöl ( man kan också ha lite grovt rågmjöl med)
6 dl vetemjöl
1,5 tsk salt

Först skall degen jäsa i bakformen (assistenten) till dubbel storlek. Bearbeta den sedan på bakbordet. Degen skall sen jäsa i formen ca 3-4 timmar (dubbel storlek) och gräddas sen i ugnen 175-180 grader i 3,5 - 4 timmar. Man får prova sig fram. Jag gör ibland en och en halv sats.

Lycka till!!

PS Jag använde senast jäst för söta degar och det fungerade bra! DS
 
H

hianders

Guest
Sv: Upplandskubb

Alternativ till Upplandskubben.
--------------------
En treliters rostfri gryta/kastrull med lock.

75 gr jäst
4 1/2 dl fingervarmt vatten
1,5 dl mörk sirap
1,5 tsk salt
10,5 dl rågsikt el rågmjöl
4,5 dl vetemjöl

Smula sönder jästen och blanda med vattnet. Tillsätt sirap, salt och mjöl. Arbeta till en fast deg, knåda sen med lite mjöl och forma till en fast bulle.

Smörj grytan med fett (även insidan av locket) och lägg ner Bullen med släta sidan ner. Sätt på locket och låt jäsa i 30 minuter. Sätt sedan grytan på gallret i ugnen längst ner. Ugnen skall vara 200 grader och gräddningen tar 1 tim 30 minuter.

Stjälp upp brödet och låt kallna under bakduk. Skär det sedan i fyra trekanter.
 
H

hianders

Guest
Sv: Upplandskubb

Tack såå mycket Irene o Kjell! Skall forska lite mer kring denna klubb.

God Jul
Inger o Hasse
 
F

F.d. 55616

Guest
Sv: Upplandskubb

>Tack för fina recept, ska bli kul att prova
icon7.gif
icon7.gif
icon7.gif
 

Iréne och Kjelle

HBK Medlem
Inlägg
521
Kommun
Sävsjö
HBK-Nr
1305
Medlemskap
2024
Sv: Upplandskubb

Tack såå mycket Irene o Kjell! Skall forska lite mer kring denna klubb.

God Jul
Inger o Hasse

Nu har jag bakat upplandskubb två gånger. Har följt receptet från
Recept - My website
Båda omgångarna blev bra, den första tog jag 50/50 ljus och mörk sirap, andra gången bara mörk och minskade till 300gr sirap, kortade även ner koktiden till 3 timmar 45 minuter från 4 timmar, gjorde ingen skillnad på resultatet.
Jag fick tag på en 3 liters kockums kanna på tradera för bara 19kr :)
Kokade i en 7 liters pasta gryta från ikea.
Så följ receptet så blir det gott bröd, det väger 1.75 till 1.8 kg färdigt.
Kjelle
 

Bilagor

  • Degen.jpg
    Degen.jpg
    97,8 KB · Visningar: 1
  • Degen i mjölkspann.jpg
    Degen i mjölkspann.jpg
    114,2 KB · Visningar: 1
  • Kokning.jpg
    Kokning.jpg
    94,1 KB · Visningar: 1
  • Färdig upplands-kubb.jpg
    Färdig upplands-kubb.jpg
    140,8 KB · Visningar: 2
  • Färdiga skivor.jpg
    Färdiga skivor.jpg
    160,6 KB · Visningar: 0

Jan Eric Johansson

HBK Medlem
Inlägg
143
Kommun
Växjö
HBK-Nr
3218
Medlemskap
2025
Sv: Upplandskubb

Hej.

Mycket änklare att göra dom i långpanna som står i vattenbad i ungnen.

Smakar så gott med nybakat bröd och skinka.

Ha de gott.:spinny::twitcy:
 
H

hianders

Guest
Sv: Upplandskubb

Hej.

Mycket änklare att göra dom i långpanna som står i vattenbad i ungnen.

Smakar så gott med nybakat bröd och skinka.

Ha de gott.:spinny::twitcy:

Det är precis så jag brukar göra, men eftersom vattenbadet bara når formen längst ner så brukar mina klubbar nästan alltid sjunka ihop på mitten lite grand.
Min mamma kokade alltid i vattenbad på spisen i en stor gryta. Jag minns inte att hennes kubb sjönk ihop.

Vilka fina bilder Kjelle! Jag har ett recept på grovt rågmjöl också. Skall prova det nästa gång.


Inger
 
Toppen