H
hianders
Guest
Här kommer så receptet på Upplandskubben. Ett annat recept kommer snart. Man kan koka i vattenbad på spisen också, så gjorde min mamma.
Jag har flera varianter men prova denna. Jag använder beredare för att göra degen i men det går givetvis manuellt också. Till gräddningen behövs en form med lock. Jag använder en gammal pepparkaksburk (raka väggar) i aluminium (21cm i diameter, 16 cm hög) med lock som jag sätter in i ugnen i en långpanna med vatten (vattenbad) - OBS! locket skall vara på. Ca 175-180 grader i ca 3,5 timmar. Fyll på vatten vartefter tiden går.
Formen skall smörjas och sen har man på vetemjöl så att det täcker när man snurrar burken, skaka ur överflödet.
100 gr jäst (för bröddegar, ej söta degar)
6 dl vatten
2,5 dl sirap
Värm vattnet till ca 37 grader (fingervarmt) - ev med sirapen, smula ner jästen och blanda.
13,5 dl fint rågmjöl ( man kan också ha lite grovt rågmjöl med)
6 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
Först skall degen jäsa i bakformen (assistenten) till dubbel storlek. Bearbeta den sedan på bakbordet. Degen skall sen jäsa i formen ca 3-4 timmar (dubbel storlek) och gräddas sen i ugnen 175-180 grader i 3,5 - 4 timmar. Man får prova sig fram. Jag gör ibland en och en halv sats.
Lycka till!!
PS Jag använde senast jäst för söta degar och det fungerade bra! DS
Jag har flera varianter men prova denna. Jag använder beredare för att göra degen i men det går givetvis manuellt också. Till gräddningen behövs en form med lock. Jag använder en gammal pepparkaksburk (raka väggar) i aluminium (21cm i diameter, 16 cm hög) med lock som jag sätter in i ugnen i en långpanna med vatten (vattenbad) - OBS! locket skall vara på. Ca 175-180 grader i ca 3,5 timmar. Fyll på vatten vartefter tiden går.
Formen skall smörjas och sen har man på vetemjöl så att det täcker när man snurrar burken, skaka ur överflödet.
100 gr jäst (för bröddegar, ej söta degar)
6 dl vatten
2,5 dl sirap
Värm vattnet till ca 37 grader (fingervarmt) - ev med sirapen, smula ner jästen och blanda.
13,5 dl fint rågmjöl ( man kan också ha lite grovt rågmjöl med)
6 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
Först skall degen jäsa i bakformen (assistenten) till dubbel storlek. Bearbeta den sedan på bakbordet. Degen skall sen jäsa i formen ca 3-4 timmar (dubbel storlek) och gräddas sen i ugnen 175-180 grader i 3,5 - 4 timmar. Man får prova sig fram. Jag gör ibland en och en halv sats.
Lycka till!!
PS Jag använde senast jäst för söta degar och det fungerade bra! DS