Marianne & Ranko
HBK Medlem
Att göra luftiga och saftiga lussekatter sägs skall vara "svårt", och då pratar vi om vanlig hemmaspis med ugn. Tja, så behöver det inte alls vara, ännu mindre i en husbil med liten gasolugn, det fungerar faktiskt hur bra som helst. Mitt knep är att förvärma ugnen (med en anpassad pizza sten på plåten) till 200°C och sedan stoppa in färdigjästa lussekatter ca 5' - 10'. Dom blir garanterat bakta även på undersidan.
Ingredienser och tillvägagångssätt:
Värm 2 dl mjölk, spelar ingen roll hur mycket fetthalt, tag det du har hemma
med 50 g smält smör (ingen palmolja i) +
lite salt +
1/4 färskjäst + (går bra med torrjäst också)
1/2 dl strösocker och
375 mg mortlad/stött saffran
Jag använder nu plasthandskar (som alltid finns i husbilen) för att blanda alltsammans med 4 dl mjöl (minst 12% protein). Gör det ganska löst! Tips: kolla gärna på Youtube hur lös degen skall vara!
Låt nu degen vila minst 30 minuter eller över natten i kylskåpet.
Sedan är det dags att forma ca 16 lussekatter (blir inte så stora) och lått vila på bakpappret (jag föredrar teflon-duk). Låt nu vila tills lussekatterna har blivit riktigt stora och täcker hela bakplåten (se bild).
Värm ugnen till 200°C, stoppa in bakpappret (låt den glida från en skärbräda) på den varma plåten i ugnen och grädda i 5' till 10'.
Var försiktigt med värmen! Jag stänger grill-lågan efter 2 min. så lussekatterna inte bränner hårt på ovansidan. Testa och lär dig din egen ugn, det funkar förr eller senare. Jag övade på pizzor förra året tills det satte sig. Hälften åkte in i soptunnan...
Fluffiga och saftiga:
Resultat:
Ingredienser och tillvägagångssätt:
Värm 2 dl mjölk, spelar ingen roll hur mycket fetthalt, tag det du har hemma
med 50 g smält smör (ingen palmolja i) +
lite salt +
1/4 färskjäst + (går bra med torrjäst också)
1/2 dl strösocker och
375 mg mortlad/stött saffran
Jag använder nu plasthandskar (som alltid finns i husbilen) för att blanda alltsammans med 4 dl mjöl (minst 12% protein). Gör det ganska löst! Tips: kolla gärna på Youtube hur lös degen skall vara!
Låt nu degen vila minst 30 minuter eller över natten i kylskåpet.
Sedan är det dags att forma ca 16 lussekatter (blir inte så stora) och lått vila på bakpappret (jag föredrar teflon-duk). Låt nu vila tills lussekatterna har blivit riktigt stora och täcker hela bakplåten (se bild).
Värm ugnen till 200°C, stoppa in bakpappret (låt den glida från en skärbräda) på den varma plåten i ugnen och grädda i 5' till 10'.
Var försiktigt med värmen! Jag stänger grill-lågan efter 2 min. så lussekatterna inte bränner hårt på ovansidan. Testa och lär dig din egen ugn, det funkar förr eller senare. Jag övade på pizzor förra året tills det satte sig. Hälften åkte in i soptunnan...
Fluffiga och saftiga:
Resultat: