Sv: Lagrad ost och gladpack, hmmm...
Hej
Allt beror på vilket recept man har vid tillverkningen och hur länge man
pressar osten, inte minst lake behandlingen och lagringen.
Har du ost som inte är lagrad eller bara en kortare tid så har du mer vatten i den.
Genom temperatur skillnader så fäller osten ut vatten som bildas under plasten om den inte är vakuumförpackad.
Bästa sättet är att ha den under en ost kupa precise som det sägs i inläggen.
Varje gång du tar ut osten ur kylen tillför du luft när du ska ta en bit.
Då får den liksom andas lite.
Mjölken i ystningstanken
Koll på koaguleringen när är det dax att bryta?
Ostmassa till presskar 144 ostar a 12kg
Det blir en stor kaka det
efter ca:35 min kommer det ut block 144 st hamnar i formar pressas
åter i ca:35-40min
Vägning & stämpling
ner i lake lite olika vilken ost sort.
till ostlagret
Bindning Präst 50+
Lagring lite olika tider 8-12-24 månader
viktigt är luftfuktighet & lagrings temperaturen