Sv: Grava laxbitar?
Halvtina den frysta laxen.
4 block av laxfiléer, ta bort evt alla småben, torka filéerna med hushållspapper.
Blanda vitpeppar, salt och strösocker. Gnid in laxfiléerna med ungefär 1/3 av saltblandningen.
Lägg sedan ihop laxen med grovhackad dill ovan på varandra med resten av saltblandningen emellan emellan på en tallrik och en talrik ovanpå med en tyngt ovan på. Lägg nu lax i en plastpåse i kylen och vänd några gånger.
Efter ca 1½ dygn är laxen klar. Häll bort vätskan som bildas, annars blir fisken för salt.
Skrapa bort dill och peppar när laxen ska serveras. Skär laxen i tunna skivor.
Lägg upp skivor av gravad lax på ett serveringsfat. Garnera med skivor eller klyftor av citron eller lime och dillkvistar.
Blandning:
1 tsk grovstött vitpeppar
2 msk salt
2 - 3 msk strösocker
grovhackad dill.
Restaurangblandning samma som ovan men man skvatter en billig konjak på laxen först därefter salt blandningen.