Även i landet Frankrike, där nationalsporten är strejk i tid och otid, går utveckling framåt. Det som för många år sedan var ett hål i golvet där man tömde sina behov, har numera ersatts av vanliga toaletter i porslin, där man lugnt och stilla kan sitta ned.
Dock finns det många tokigheter kvar på campingtoaletterna. På vissa ställen får man ha hakskydd då man sitter så lågt, att man nästan slår knäna i hakan. Om man behöver torka sig kräver det viss gymnastisk kunskap och troligen en ålder på max 30. Den andra varianten är att man sitter så högt att man dinglar med benen i luften, här kräver torkning av ändan att man är koncentrerad under hela torkningsakten. Varför går nästan alla toadörrar inåt på campingarna? Båsen är ibland så små att man får backa in, sedan får man hoppas man prickar toastollen när man sätter sig. Speciellt ut kan vara en konst, man brukar få backa så man står med toastolen mellan benen, nästan så dörren slår i toastolen när man öppnar den. Kanske inte läge att ta en selfie just då. Vem uppfann dessa toaletter? Hur tänkte man när man installerade dörrarna?
Toapapper kan vara en vetenskap utan att vi nordbor vet detta. Ibland sitter en behållare bakom toastolen på väggen, att då kunna vända sig om och dra ut de små pappersservetterna kräver viss rörlighet, här passar ordet "smidig som en stridsvagn" inte in. Har man otur kommer inga servetter ut, det hakar upp sig ibland men smart som en skåning är hoppar man till nästa bås, kanske blir det högsta vinsten i det båset. Hänt att folk hoppat runt många gånger bland båsen i jakten på toaservetter, ser kul ut när män hoppar runt med byxorna nere. Ibland sitter apparaten på sidoväggen, där skall man dra ut servetterna här gäller det att inget fastnar på vägen ut. Min hobby på dessa toaletter brukar vara att se hur lång rad servetter jag kan få innan de går av. Rekordet är 12 st sen gick raden av.
Det brukar mycket sällan vara en avdelning för damer och män utan både när det gäller toa och dusch finns bara en avdelning. Man tar det bås som tomt, smidigt och enkelt, om man inte kan franska, för då kan man inte gå fel för hur man än går så går man rätt.