Vi som reser mot ljuset - och tillbaka

bengtic

HBK Medlem
Inlägg
2,979
Kommun
Finspång
HBK-Nr
11273
Lite trött i kroppen idag bytte det kvarvarande motorfästet igår, med klas hjälp gick det bra annars hade jag inte klarat ut det.
Skönt att ha det gjort, luftfiltret bytte jag samtidigt eftersom det satt på den sidan.
gummit hade släppt nästan helt från vulkningen så det kändes skillnad direkt när jag startade motorn.
Ska göra rent vevhusventliationen också men den sitter fast med metallband på något sätt, tar jag bort det är jag inte säker på att få dit det på samma sätt men kanske duger med buntband.
Det har säkert inte gjorts rent sen bilen var ny, förmodligen har inte ventilerna blivit ställda heller.
 

CarnivalDK

HBK Medlem
Inlägg
46
Kommun
Hässleholm
HBK-Nr
28366
Du vet väl att google översättningsappen kan "läsa" med kameran????
Kamera oversættelse virker rigtig godt, anbefales også at bruge samtale oversættelse, så man kan have rigtig samtale, du taler den oversætter, person taler og du hører den svenske oversættelse, haft 20 min samtale og det gør man ihvertfald forstår hinanden, selv om nogle ting lige skal omformuleret
 

bengtic

HBK Medlem
Inlägg
2,979
Kommun
Finspång
HBK-Nr
11273
Jag har laddat appen i plattan och där fungerar den men får inte in den i telefonen förmodligen för jag stängt av en massa för att jag vill ha telefonen att fungera som telefon.
Trots detta dök det upp en app som jag dödade direkt. Allt som är gratis har ett bihang i form av betalappar som man skickar med.
Inte mycket att skriva om här man lever ett latmansliv de stora frågorna handlar mest om var man ska äta.
Brukar köpa matlåda från woken 5 eu, blir jag mätt på och nära också.
Har badat en del i poolen ljummet vatten och solstolar riktigt bra sånt som man brukar få betala extra för, befäster Bahias rykte som en premium camping. Men det måste säjas att personalen är fantastiskt på alla vis och det känns för mej väldigt viktigt.
De lyckliga som får en plats här har inget att klaga på, men det är nästan alltid fullt.
Var på marknaden idag köpte inte mycket bara lite salt lakrits godis till Åsa finns ju inte i affärerna häromkring.
SAM_0889.JPGSAM_0894.JPGSAM_0894.JPGSAM_0895.JPGSAM_0896.JPGSAM_0897.JPG
 

bengtic

HBK Medlem
Inlägg
2,979
Kommun
Finspång
HBK-Nr
11273
Nej jag tog hennes foto och klippte in mina tofflor.
I morgon ska jag ner till marknaden igen har ett avtal med en som hade dynor till stolar att ta med en lång dyna, många här har inga dynor på sina stolar förmodligen för det inte går att hitta såna hemma finns de i varje affär som säljer stolar.
Finns en del konstigheter hittar inga termometrar eller väderstationer här väldigt lite färdigmat men en massa köttdiskar som har allt, ser spädgrisar i plastförpackningar. Kommer ihåg min barndoms sommarferier där en sugga grisade och man såg dem springa runt.
Man tänker på vädret när det är så här varmt på vintern hur är det då på sommaren?
Jag förstår mer och mer att jag är genuint svensk som flyr tillfälligt från vintern skulle aldrig klara ett liv här, om en månad åker jag hem för att aldrig mer komma tillbaka, har svårt för husbilslivet när jag ser alla dessa bilar som kostat miljoner och jämför med min egen som kostade 45000kr fattar jag liksom inte varför husbil när man kör ner hit och står 5 månader på samma plats. bättre då med husvagn billigare bättre boende och tillgång till egen bil. Lite jobbigare att köra ner visserligen men det upphävs ju fort av kostnaden, här står åk över en miljon som kostar en massa i värdeminskning varje dag man har cyklar för de går inte att flytta med förtält och svårt att parkera någonstans.
Jag har 310mil till mellansverige fattar liksom inte iden med det hela om man inte har för mycket pengar men då står man knappast på en camping, blir lite för mycket husbilar här nere man stramar åt fricampingen överallt.
Ibland tänker jag tillbaka på min campingbil caddyn smidig bil i vardagen med övernattningskapacitet. Om orken finns och intresset när jag kommer hem skulle jag kanske handla en sån att bygga om, som endabil automat och ac är krav en dieselvärmare är lätt att sätta in.
Har även funderat på en pickup med camper man kan lätt köra långa sträckor med bra komfort och snabbt, när man inte behöver den ställer man av den på tomten och lastar grejor som ska till tippen och liknande.
Har funderat lite på en båt också finns många billiga men det är ett problem med min yrsel som inte helt går över.
Kanske bara att acceptera ålderdomen och sitta på verandan med en bok vore gasen hemma lika billig som här kunde man lätt värma upp den. Hemma kostar gasen 30kr/kg här 14kr, förmodligen samma inköpspris men miljömupparna har ju straffbelagt det renaste bränslet.
Problemet är nog inte CO2 utan den ständigt minskande syrehalten i luften men det vill ingen prata om -ÄN. Trötthet orkeslöshet dåligt med flås huvudvärk dålig syresättning.
 

Livibil

HBK Medlem
Inlägg
2,196
Kommun
Oskarshamn
HBK-Nr
11764
Bra du inte klippte av mina fötter på riktigt iaf för jag gillar promenaderna här.
Om du tänker på dynor till positionsstolar så blir det skrymmande i garaget. Enklare med ett formsytt överdrag liknande frottéhandduk som man lätt slänger i tvättmaskinen när det känns ofräscht.
Vad gäller många av de dyra husbilarna här så är det många som gör en längre resa hit/hem, bor i husbilen på heltid eller åtminstone använder den mycket även under sommaren hemma. Skönt att var och en kan välja det fordon man trivs bäst med. Själv gillar jag min korta och smala Hymer men kommer att bo i husvagn här från slutet av mars och använda husbilen mest i Sverige.
8627F4AB-FD37-4DC1-BB6E-BD1EEAAA9D3A.jpeg
 

bengtic

HBK Medlem
Inlägg
2,979
Kommun
Finspång
HBK-Nr
11273
Ja ditt köp av husvagn härnere är känt av många men det lär bli duktigt varmt om du ska stanna där framåt sommaren.
Ja man kan ha en gammal handuk som överdrag men jag är mera intresserad av den komfort 3 cm skumgummi ger har ju ingen inbyggd stötdämpning.
Jag tänker mest på ekonomin och en del har ju gott om den och kan ha båda delarna, själv lever jag i minimalismens tecken med låg pension och inga ärvda pengar i bagaget.
Fick ganska bra besked från min kusin om prostatacancer kände att jag kunde slappna av har inte gjort något alls idag mest legat på sängen och tagit det lugnt.
Hemma blir man lätt stressad att ta vara på de soliga dagarna här finns de hela tiden.
Men av någon anledning börjar jag räkna dagarna till hemresan saknar mitt hus och vill hem till våren i sverige som är ganska avlägsen, svårt att fatta när man är här och solen skiner hela dagarna.
Gjorde ju misstaget förra året att köra hem för tidigt till snö och kyla.
Lätt att ta foton här av det som kan upplevas som ett paradis hemma men jag blir lite trött på det i längden har lite andra intressen än cykling boule och one card. De intressena får vila tills jag lämnar det här stället efter 90dagar är jag nere på minimum kostnad per dag. inatt stannade värmaren gasen slut skulle bytt flaska idag men glömde så jag startade lilla elkaminen. skiftade nyss till svenska flaskan tar en halv minut så nu går kaminen igen räcker ca 30dagar blir lagom att skifta flaskan och sen lämna kvar den när jag åker hem. Får tillbaka depositionsavgiften 30 eu då.
 

Livibil

HBK Medlem
Inlägg
2,196
Kommun
Oskarshamn
HBK-Nr
11764
Husvagnen kommer nog oftast att stå tom maj-aug då det är som varmast. Dock brukar de sätta upp skuggväv över vagnarna här på sommaren vilket hjälper en del. Skulle vagnen komma att användas på sommaren av våra barn och barnbarn kan vi ju alltid sätta på en AC.

Det jag uppskattar mest här under vintern är dagsljuset och möjligheterna till uteaktiviteter. Njuter av våra långa promenader och cykelturer. Boule är ytterligare ett sätt att röra på sig utomhus under sociala former. Framförallt ger det smidighet när man hela tiden böjer sig ner och tar upp kloten. Olika former av fysisk aktivitet känns viktigt för min kropp.
 

JanneB

HBK Medlem
Inlägg
455
Kommun
Knivsta
HBK-Nr
20110
Det jag uppskattar mest här under vintern är dagsljuset och möjligheterna till uteaktiviteter. Njuter av våra långa promenader och cykelturer. Boule är ytterligare ett sätt att röra på sig utomhus under sociala former. Framförallt ger det smidighet när man hela tiden böjer sig ner och tar upp kloten. Olika former av fysisk aktivitet känns viktigt för min kropp.
Du tog upp nästan allt det som vi, som fortfarande arbetar, längtar efter: ljusa, varma och någorlunda torra dagar. Jag är också övertygat att då blir det mycket större motivation för fysiska aktiviteter. Just nu har vi, här i Uppland, kalla, fuktiga, men inte längre så mörka dagar...
 

bengtic

HBK Medlem
Inlägg
2,979
Kommun
Finspång
HBK-Nr
11273
Ja vädret är ju mycket bättre här för tillfället, men nattemperaturerna kan röra sig nedåt detsamma som är hemma nu.
Detsamma gäller i europa i norra frankrike är det kallare på natten än hemma och det har en viss betydelse när man planerar hemresan vilket börjar bli aktuellt.
Har ca: tre veckor kvar här innan jag börjar köra hemåt och vis av tidigare så tror jag inte så mycket på vårvärmen på hemvägen i mars utan det blir nog snabbaste och närmaste vägen.
Man blir tyvärr ganska styrd av transportmedlen färjorna med bokningar för mej som inte gillar långa körningar känns det jobbigt att köra via danmark och knappt någon ekonomisk fördel heller.
Har räknat på i stort sett alla alternativ och Finnlines ligger bra till men bekvämast verkar den väg som Klasse körde via kiel till göteborg blir en längre avkoppling samtidigt som det bara blir 32 mil hem. Det är lockande att boka nu men samtidigt så låser man upp sej och blir det problem på vägen så kanske man inte hinner fram i tid.
Tänkte vänta kanske ända till Grevens ställplats innan jag bokar då har jag lika långt att köra till travemunde som till kiel och hittar jag inte något så finns det ju alternativ, är ju knappast högsäsong och återvändande svenskar åker ofta över broarna.
I morgon är det marknad och tror jag någon slags festival, kanske blir det Indisk mat om magen klarar det. Har ju köpt hämtmat några gånger på Woken och det har fungerat bra närma är det ju också.
När man kommer hem och ser tillbaka på resan kanske man tänker att man skulle stannat ett tag till men man blir ganska mätt på att leva inom ett begränsat utrymme med ganska lite att göra och det lilla som finns skjuter man upp. Fortfarande inte tagit isär vevhusventilationen och inte justerat toe out på framhjulen.
När det närmar sig avresa tänkte jag sätta upp en skylt och se om jag kan sälja min cykel med hjälpmotor den behöver en del service men jag har kört några mil härnere. Hemma har jag en gammal 30 moped att köra med.
Så fort jag kommer hem blir det att leta upp en vettig personbil och sen förmodligen sälja husbilen som det känns nu. Och då finns det knappast någon anledning att finnas kvar här om inget nytt projekt uppstår.
 

Sander

HBK Medlem
Inlägg
651
Kommun
Mariestad
HBK-Nr
5894
Slappna av och tänk efter vad bra du har det nu. Gör inte samma fel som tidigare och störta hem för tidigt. Stanna i Santa Pola tills du ser att våren börjar komma även lite längre norrut, ta sedan korta dagsetapper och stanna till här och där några dagar och följ med när grönskan börjar komma. Lagom komma till Sydsverige sista veckan i April eller så. Vintern som inte har varit kanske kommer sent. Färja eller bro kan du ju välja när du är i höjd med Hamburg, bekvämt Kiel-Gbg ekonomiskt Grenå- Halmstad eller någon annan linje.
 

chiva

HBK Medlem
Inlägg
112
Kommun
Hässleholm
HBK-Nr
16188
Hördu Bengtic, du har snöat in dig för länge på en fisig camping i Spanien, ser ju ut som ett libanesiskt flyktingläger där! Det där är bara för kärr...f´låt inte för Marco polo-resenärer som du och jag! Hela Algarve ligger och väntar på dig! Man hör hur det tisslas och tasslas här om att kanske "den långe svensken från Finspång" kommer hit. Veva igång 2.5:an och ställ gps:en på Tavira så är du snart i det godaste av gott på den Iberiska halvön!
Här ute i Sagres skiner solen, solen, solen, t-tröja, friska atlantvindar blåser bort hemlängtan!

Restaurangerna ligger som på ett pärlband längs huvudgatan och bara väntar på dig. På sena eftermiddagen finns det fiskmarknad i hamnen när båtarna kommer in, nyfångad fisk på stekpannan! mums. Gratis parkeringar vid Fortaleza, tömning fyllning gratis vid InterMarche 100l vatten 2euro. Vill man så kan man strutta omkring naken på undanskymda praior, men det är kallt i vattnet.P1000982.JPG
Ja jag vet inte hur du kan få för dig att åka hem utan att besöka detta underbara land!
 

Livibil

HBK Medlem
Inlägg
2,196
Kommun
Oskarshamn
HBK-Nr
11764
Hade de libanesiska flyktingarna bott som vi gör hör hade de varit överförtjusta. Till skillnad från många fricampingplatser finns här ju t ex ordnade sanitära anläggningar så vi slipper tömma tankar i buskarna eller gatubrunnar. Utifrån det jag läst som Bengtic skrivit hittills verkar han uppskatta en välordnad övernattningsplats som även har närhet till affärer och restauranger. Vad gäller väder kan man klart ha tur även i Portugal men det är mer utsatt av de kalla atlantvindarna särskilt nu på våren. Bättre vi uppmuntrar Bengtic att köra ytterligare en vinter och då börja med Portugal. Då kan han stanna så länge vädret håller och han trivs för att sedan fortsätta hit till tryggheten.
 

bengtic

HBK Medlem
Inlägg
2,979
Kommun
Finspång
HBK-Nr
11273
Tack för råd!
Färjorna är alla undersökta men rostock blir en omväg har åkt där 2 ggr.
Jag är medveten om att det är tidigt att köra hem men blir lite less på det här livet ibland om det inte vore för Åsa och Hasse hade jag nog kört vidare.
Bahia är ju lite av ett vårdboende men samtidigt känns det jobbigt att köra vidare neråt man ska ju hem igen åt andra hållet.
Roligt att höra av dej chiva var ju 2016 vi träffades och du visade vägen hem via san sebastian. Du har fastnat lite i Tavira jag var ju där några dagar bara.
Har varit lite varmare där sista tiden, var ganska kallt här inatt med hög luftfuktighet allt blir blött på natten.
Det blir nog ändå så att jag kör hemåt min far vill ju gärna att jag kommer hem, sen har jag min äldste son boende hos mej så jag blir inte ensam när jag kommer hem, vi kan kanske ta husbilen och titta på bilar.
Fast det där med att följa våren hem låter bra var nere i holland i april för många år sedan och frös, jag trodde då också att våren skulle vara mycket tidigare i tyskland och frankrike men så verkar det inte vara ibland som förra året när jag visserligen kom hem till snö men det var skitväder i europa efter jag kommit hem.
Läste om resan hem från malaga förra året och det verkar inte trevligt.
Har tänkt mycket på detta och så fort man kommer 1 eller 2 dagsresor a 30mil norrut är det ingen mening med långa pauser bara att köra hem till komforten hemma. viktigast för mej är ju att det är ljust och det blir ju ljusare hemma än här när jag kommer hem. Snålblåst och kyla känns inget vidare på vägen hem och ensam är det inget roligt att vandra runt kultur har aldrig intresserat mej.
Har ett par veckor på mej och leta efter ställplatser för vägen hem kan vara roligt att byta ibland, betala 10eu för nästan ingenting när det inte finns någon restaurang att äta på efter dagens etapp gillar jag inte, sen är det ju roligt att se något annat. Är i valet och kvalet om det blir luxemburg eller via mulhouse hem, det jag inte gillar är ju kasselbackarna.

Soligt här nu blir en dusch och vandra neråt marknaden vilken man blir lite trött på nästan allt kommer från kina med lägsta kvalitet knappt något är äkta spanskt och står det spanien är det importören som kommer därifrån, på någon lite lapp kan man se ordet china.
Det är som du skriver Siv jag vill ha ett någorlunda komfortabelt liv men jag lägger ner husbilslivet nu i varje fall långa utlandsresor, har jag kvar bilen blir det nog för att kunna åka runt lite i sverige i sommar. Kanske köra till någon tävling i modellflyg och stanna och vara med på grillfest som det brukar bli. Man är inte ung längre bara att inse och med åldern har det kommit fler perioder med depression då man inte trivs med någonting och krämporna blir mer påtagliga.
 
Toppen