”Vi hade en underbar dag på stranden i Havsbaden. Många hade sökt sej dit, och gatorna var fulla av parkerade bilar.
Vi hittade en lucka! Av hänsyn till den smala gatan, så parkerade vi en bit utanför asfalten. Här blir bra, tänkte vi, så kommer fastighetsägaren både in och ut med sin bil, och andra bilar kommer lätt förbi.
Men hör och häpna: När vi kom tillbaka till bilen hade vi fått P-böter på 700 kr! Vi kunde utläsa på denna att man inte får parkera i terräng. Hur ska man veta detta?
Vi stannade kanske en halv meter ut i vägkanten. Detta är väl ändå att hårdra bestämmelserna? Har era P-vakter inget annat att syssla med, eller var man kanske ny på jobbet?
Besviken Anna
Svar direkt: ”Brandrisken är för stor”
Ängelholms kommun har fina stränder som vi är stolta över och som många besöker varma sommardagar. Då många tar bilen till stranden blir det tyvärr ont om parkeringsplatser.
Inom tättbebyggt område får bilar inte stannas eller parkeras på allmän plats som utgör terräng (3 kap. 48 § trafikförordningen). Terräng är ett område som inte är väg, gata, torg, annan led eller plats som brukar användas av motorfordon (2 § förordning om vägtrafikdefinitioner).
När det är varmt och torrt medför det även att brandrisken är stor. I de kommunala parkeringsvakternas uppdrag ingår att få bort fordon där fara kan uppstå, det vill säga även vid parkering i terräng.
Annika Enberg, chef Intraprenad, Ängelholms kommun”