Taget ur dagens Hallands nyheter www.hn.se
Nya ställplatsen en flopp i
Falkenberg.
Det nyaste ställplatsområdet har hittills varit en flopp. Ingemar Johansson menar att husbilister hellre campar olagligt. Po­lisen å andra sidan menar att otydliga regler försvårar deras arbete.
Sedan förra månaden har husbilsturister ett nytt och billigare alternativ för övernattning i staden. Detta i form av en ny ställplats vid industriområdet på Plankagårdsvägen. Men hittills har området med de totalt 50 platserna oftast stått tomt. Enligt arrangören ska det som mest ha varit ett dussintal husbilar på samma gång.
Det varFalkenbergs Volleybollklubb och orienteringsklubben som uppförde husbilscampingen. Helt utan ­bekvämligheter eller service, men till ett relativt lågt pris. Tanken var att samla in pengar till klubbarnas ungdomsaktiviteter. Till en början låg priset på 130 kronor per natt, som snabbt sänktes till 100 kronor. Enligt Ingemar Johansson, ordförande för den ekonomiska för­eningen, beror de få gästerna på att camparna hellre ­bryter mot lagen än betalar.
Folktar sig friheten att parkera överallt medan polisen säger att de har annat att ägna sig åt, vilket jag kan förstå, säger han.
Han är osäker på vilket regelverk polisen i nuläget har att rätta sig efter, men att det inte görs tillräckligt är han säker på.
Så länge ingen ser till att det görs något och de inte får böta för det, så kommer det att fortgå, säger Ingemar Johansson.
Polischefen StefanYng­strand, berättar att det i princip går att bötfälla felaktig husbilscamping enligt ordningslagen. Men i verkligheten är det nästan uteslutande tältcampare som åker dit. Fast detta menar han inte främst beror på bristande resurser, utan på grumliga definitioner.
-Det hade varit enklast om kommunen i sina föreskrifter kunde definiera tydligare vad camping är, säger han och hänvisar till de ­lokala ordningsföreskrifterna.
Där jämställscamping som övernattning, men att bevisa att en husbil övernattat, och inte parkerat, är en juridisk svårighet menar Stefan Yngstrand.
I sådana fall skulle vi behöva spana en hel natt och de resurserna kan vi verkligen inte lägga på en husbil, förklarar han.
Att ha förbudsskyltar tror han är en bra lösning på tydligare förutsättningar för husbilisterna.
Christer Thiel, från Alingsås, campar med sin familj vid Lövstavikens ställplats. Han hörde om området vid ­Plankagårdsvägen men ­insåg snabbt att det inte var ett alternativ för dem.
Problemet är att det inte finns toalett och dusch. Har du två ungdomar som duschar två gånger om dagen så blir det ett problem, säger han skrattandes.
Att kunnafylla på med vatten och tömma husbilens toa­lett är ytterligare två saker han sätter framför ett centralt läge. Han tar upp en katalog över hela Europas ställplatser för husbilar. Sedan drar han fram en dubbelt så tjock variant.
-Detta är bara över Tysklands ställplatser, säger han triumferande.
Att Sveriges kommuner halkat efter i den snabbt växande husbilsturismen är, i alla fall för Christer och hans familj, väldigt tydligt.
Josephine Bergenmar Lager
Fakta. Kommunen bestämmer campingförbud
Falkenbergs kommuns lokala ordningsföreskrifter anger var det råder campingförbud. Förbudet gäller all slags camping och då menas övernattning.
Offentliga platser som har campingförbud under sommaren är bland annat kyrkogårdar, Ugglarps havsbad, stränderna vid Hansagårds camping och Ringsegård samt badplatsen vid Hjärtaredssjön.
I Ullared råder totalt campingförbud på samtliga offentliga platser.
I övrigt gäller samma parkeringsregler för husbilar som för vanliga personbilar. En husbil får alltså parkeras enligt allmänna parkeringsregler så länge det inte finns någon förbudsskylt. Därför kan en husbil i praktiken övernatta på en parkering.
Trots Allemansrättens stycke om fri övernattning, gäller det inte fordon. Där sätter terrängkörningslagen stopp för campandet. Men eftersom husbilar får parkeras som personbilar, kan dessa parkeras på enskilda vägar som saknar förbudsskyltar mot motortrafik.