• Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2025.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.
    OBS! På förekommen anledning: Om du inte loggat in och är HBK-Medlem och inte betalt årsavgiften för 2025 så kan dina rabatter och förlängd reseförsäkring upphöra att gälla.

Surströmming

Wizard

HBK Medlem
Inlägg
4.959
Kommun
Mark
HBK-Nr
5342
Medlemskap
2025
Sv: Surströmming

Jag jobbade 3 år i Saudi Arabien i slutet på 70-talet. När man gick genom tullen så öppnade de ALLA väskor på jakt efter sprit, fläskkött och pornografi.
I nordvästra Saudi höll svenska "vattenrallare" från Norrland på att bygga bergrum för lagring av råolja.
En av dessa hade med sig ett par burkar med surströmming i bagaget. Tullarna blev givetvis misstänksamma eftersom det skvalpade när de ruskade på burken. De trodde det var sprit ed. Rallaren försökte förklara att det var "Swedish Herring", men tullarna gav sig inte utan ville öppna burken. :aja:

Till saken hör att det landat två jumbojet samtidigt som SAS DC8 så där var ca 500 personer i väntan på tulldeklareing när tullarna öppnade surströmmingsburken,
PANIK!! :twitcy::twitcy::twitcy:

500 pers rusade genom tullen utan att behöva öppna väskorna, och tullarna undrade vad det var för barbarer som kunde äta detta.
Det hade det goda med sig att man i fortfättningen kunde ta med sig vilka konserver som helst bara man sa att det var Swedish Herring. :msn_sick::msn_sick:
Jo, jag gillar surströmming.:mat::mat:
 

PatricS

HBK Medlem
Inlägg
1.297
Kommun
Umeå
HBK-Nr
2899
Medlemskap
2024
Sv: Surströmming

Har också käkat surströmming vid mina FN-tjänstgöringar på Cypern och i MellanÖstern. Det var blandade känloyttringar av grannarna. :spinny:
-------------------------------
Saxat från dagens lokalblaska: :)
Årets surströmming

- Toppkvalitet, men någon omogen. Det betyget ger Surströmmingsakademiens ordförande Ruben Madsen årets surströmming. Men det finns en vinnare.
Akademien har i år utsett Hanells till bästa surströmming med omdömet balanserad sälta och smak och ett kött som lätt lossnar från ben och skinn.

Hannells tillverkas i Örnsköldsvik, surströmmingens Mekka.

Men hur står det då till med surströmmingsätandet i landet. Håller den syrade fisken alla nymodigheter stången?

- Vi märker en marginell minskning när det gäller den orensade strömmingen men en ökning för filead, säger Ruben Madsen, ordförande i Surströmmingsakademien.

Hur äter du själv surströmming?

- På klassiskt sätt. Men vill du prova något nytt rekommenderar jag varmt rödlöksmarmelad.

Ruben Madsen menar att årets surströmming generellt håller toppkvalitet även om den kunde vara lite mer mogen.


 

Kenneth&Birgitta

HBK Medlem
Inlägg
247
Kommun
Boden
HBK-Nr
676
Medlemskap
2025
Sv: Surströmming

Såg i morse TV 4 med kändiskockar på inneställena i Stockholm som bjöd ut surströmmning i olika tillgjorda former med bla äppelmos mm för att förehöja smaken??

Har ätit delikatesen sedan barnsben och i Norrbotten äter man som regel på en gaffel en bit surstr+lök+potatis och bredvid en tunnbrödbit m smör på, ett gott öl och emellan en liten snaps, då framhäver man den äkta smaken o lyckan med denna rätt.

Tomat kan man ev använda efter ätandet för att få bort smaken i munnen för tex efterrätt mm
 
F

F.d. 55347

Guest
Sv: Surströmming

Som novis på området undrar jag hur jag skall hantera surströmingen. Skall den fileas eller rensas på något särskilt sätt innan den lägges/ätes med tunnbröd m m? Skall på kräftskiva på lördag med surströming!
 
F

F.d. 29758

Guest
Sv: Surströmming

NU är premiåren avklarad och jag njöt av både doft och smak, ute på altanen. Tillsammans med Mjälloms hårda tunnbröd, röd lök och tomat, och fin mandelpotatis, lät jag mig väl smaka, TOPPEN Tilläggas kan att det var en TVÅ år gammal burk med filéer från OSKARS.Låt Er väl smaka !
 
H

hianders

Guest
Sv: Surströmming

haRcaj! Om ni inte köper färdigfiléead strömming (inte så god faktiskt enligt min mening) som ju kan vara bra om man är nybörjare dock så bör strömmingen filéas och inälvor tas ur samt skrapa bort köttet från skinnet. Det finns olika tekniker att göra detta på, ni kommer på det vartefter. Gör gärna en klämma med tunnbröd, skivad potatis, strömmingsbitar, lök och tomat. Lägg ett tunnbrödslock på och njut!

Vi skall till Dala Floda ikväll och äta surströmming - mums!! Jag vill gärna ha hackad lök och hackad tomat till och sen som någon skrev, ta en gaffel och ta lite av allt och stoppa in i munnen och njut! En tunnbrödsmörgås, en öl och en lilling till. Wow!

Lycka till med premiären!

fru hianders/Inger
 

JOE50

HBK Medlem
Inlägg
715
Kommun
Avesta
HBK-Nr
3974
Medlemskap
2025
Sv: Surströmming

Jag är på Smednäsets camping i Lighed utanför Falun.
En helt underbar camping där vi ska äta suststömming på lördag kväll. Ta med egen strömming....
Sen blir det dans till levande musik på utedansbana.
Kul om det kom några från klubben oxå.
Ring och boka plats på 070-626 64 43
Caravan Club of Sweden - Smednäset

JOE
 

krinil

HBK Medlem
Inlägg
4.689
Kommun
Vellinge
HBK-Nr
4750
Medlemskap
2025
Sv: Surströmming

Mina surströmmingserfarenheter:

Man säger att lukten är värst..., det är det inte..., det är smaken. Hur smakar det då? RUTTEN FISK! Så mitt tips kring öppnandet av burken: LÅT BLI! :D

Krister N
"Stundtals okulturell skåning"
 
F

F.d. 55347

Guest
Sv: Surströmming

Har nu övervarat surströmingskalaset. Gjorde allt efter rekommendation utom att flå av skinnet men det spelade nog ingen roll. Det blev en klämma efter rekommendation. Får dock säga att smaken var så där. Dock tredje försöket. Andra gången fick jag strömminingen sittandes i byxsan Fyllde på med kräftor och ostbricka förutom väldigt trevligt umgänge med icke förut kända släktingar. Allt utan starka drycker. Lukten skrämde inte då vi satt utomhus. Är nu i Åhus i väntan på att få fylla upp gasoltuben.
 
F

F.d. 52919

Guest
Sv: Surströmming

Vi skall äta ofilead surströmming i kväll...Gott Gott!! Har aldrig ätit "rutten" fisk så vi kan inte jämföra... möjligen åt vi nån dålig fisk under krigsåren men "rutten"! Nej!
 
H

hianders

Guest
Sv: Surströmming

Vi har också ätit vår suströmming i Dala Floda i fredags kväll, så GOTT!! 5 st blev det för min del.

Vad som var lite förvånande var, att när vi började titta på datumangivelserna på locket så visade det sig att alla fyra burkarna var fjolårsströmming!!! Dock var det inget fel på fisken, snarare tvärtom - lättrensad och mycket god smak. Men, varför säljer man fjolårsströmming utan någon info i disken om detta samma dag som man släpper årets strömming?? Det var ju premiär i fredags.

För er som är nybörjare kan jag bara säga att fjolårsströmming oftast är mer lättrensad än årsströmmingen.

fru hianders/Inger
 
F

F.d. 29756

Guest
Sv: Surströmming

Så var det skåningen som smakat på surströmmingen och hans kommenter blev att "den var ju lika god som gusen å så lokta den so harrligt ju!
 
Senast redigerad av en moderator:

Alve

FD HBK Medlem
Inlägg
2.723
Kommun
Ödeshög
HBK-Nr
338
Medlemskap
2023
Sv: Surströmming

Fjolårsströmmingen brukar vara kanon. Burken skall ha en svag utbuktning. Jag tror att en del kan komma helt fel in i umgänget med surströmming eftersom det faktiskt finns riktigt dålig strömming också. Då man sätter kniven vid huvuänden och drar av filen bakåt skall den visa upp en röd insida. Om den är grå: Kasta den.

Jag hör till dem som tycker att doften från burken får det att killa under öronen och jag får en väldig aptit.

Av min pappa fick jag rådet för att få framgång hos flickorna på logdansen att stryka på lite surströmmingsspad på kavajslaget. Jag gjorde aldrig det. Tycker att det är fusk. Man kan få flickor intresserade ändå.
:mcride:
 
Toppen