• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Sommarens resultat

Tommy Dynér

HBK Medlem
Inlägg
9.045
Kommun
Söderhamn-Altea
HBK-Nr
3853
Medlemskap
2024
Nu börjar sommarens beläggningsstatisk redovisas från SCB, Tillväxtverket och SCR som redovisar resultaten från campingarna.

Sommaren 2020 blev annorlunda, i början av säsongen var pessimismen stark, men längre fram under sommaren började det höras nya och mera positiva tongångar från företagare i besöksnäringen. Det pratades till och med om rekordsommar på sina håll och ser att en tredjedel av campingplatserna uppger att de har ökat beläggningen av svenska gäster med 10 procent eller mer under perioden juni-aug.

De utländska turisterna representerar ett normalår 25% men den här sommaren kom det nästan inga alls. Reseavrådan för internationella gäster och stängda aktiviteter, som exempelvis nöjesparker, är de främsta orsakerna till minskningen. Sveriges turismintäkter från internationella campinggäster uppgår under ett normalår till cirka 2 miljarder SEK.

De nya modeorden Hemester, Staycation eller Svemester har visat sig betytt ett ökat intresse för oss att semestra i Sverige och då med ett ökat intresse för husbilar som haft rekordförsäljning. Under juni-augusti ökade antalet svenska besökare med 9 procent och under augusti med hela 34 procent på de svenska campingplatserna.

50% av Sveriges turistövernattningar i sommar har varit på våra campingplatser.

Men årets sommarsäsong blev väldigt varierad. Vissa turistområden redovisar rekordår, medan andra förlorat mer än 50 procent av volymen. Främst de som primärt vänder sig till utländska besökare. En generell prognos för helåret utifrån vad man vet idag, kan man nog räkna med att gästnätterna minskar med 20-25 procent i år.

Ett är i alla fall klart, det har blivit många fler svenska husbilar på de svenska vägarna, vilket bådar gott för framtiden för de som satsar på oss som åker husbil i Sverige.

Tommy
 
Senast ändrad:
Toppen