F
F.d. 7569
Guest
Kan inte undanhålla er följande recept. Rätten skulle på svenska kunna heta "Den leende skeppskockens fräcka forell" och är en liten omarbetning av ett recept som återfinns i Jan Mårtenssons bok "En skeppsläkares memoarer", Lund 1980, s. 143. Han åt den på Hostellerie du Coq Hardi, Avenue de la Victorie i Verdun. Kalasgott.
Ingredienser:
4 foreller (eller röding)
4 skivor bayonneskinka
2-3 dl riven schweizerost
1 msk finhackad schalottenlök (eller vanlig gul)
2-3 dl torrt vitt vin
1½ dl tjock grädde
2 msk smör
1 msk vetemjöl
salt
Gör så här:
1. Ta ut forellerna, avlägsna gälarna och gnid in fiskarna med salt. Placera dem med buken nedåt på ett fiskgaller.
2. Bred ut den finhackade schalottenlöken över botten av en fiskpanna och lägg skinkskivorna ovanpå. Häll i vinet.
3. Lägg gallret med fiskarna i pannan och täck med lock eller folie. Låt fisken ånga i 200 graders ugnsvärme i ca 35 minuter.
4. Lyft upp fiskarna och avlägsna skinn och fenor (inte stjärtfenan). Låt huvudet sitta kvar. Lägg fiskarna på ett fat, täck med skinkskivorna och håll varmt.
5. Sila spadet i pannan. Gör en redning och späd med spad och grädde. Låt såsen puttra några minuter och tillsätt den rivna osten som får smälta ordentligt. Smaka av och salta eventuellt.
6. Häll upp såsen runt fisken på fatet och servera rätten tillsammans med dillkokt potatis.
Ingredienser:
4 foreller (eller röding)
4 skivor bayonneskinka
2-3 dl riven schweizerost
1 msk finhackad schalottenlök (eller vanlig gul)
2-3 dl torrt vitt vin
1½ dl tjock grädde
2 msk smör
1 msk vetemjöl
salt
Gör så här:
1. Ta ut forellerna, avlägsna gälarna och gnid in fiskarna med salt. Placera dem med buken nedåt på ett fiskgaller.
2. Bred ut den finhackade schalottenlöken över botten av en fiskpanna och lägg skinkskivorna ovanpå. Häll i vinet.
3. Lägg gallret med fiskarna i pannan och täck med lock eller folie. Låt fisken ånga i 200 graders ugnsvärme i ca 35 minuter.
4. Lyft upp fiskarna och avlägsna skinn och fenor (inte stjärtfenan). Låt huvudet sitta kvar. Lägg fiskarna på ett fat, täck med skinkskivorna och håll varmt.
5. Sila spadet i pannan. Gör en redning och späd med spad och grädde. Låt såsen puttra några minuter och tillsätt den rivna osten som får smälta ordentligt. Smaka av och salta eventuellt.
6. Häll upp såsen runt fisken på fatet och servera rätten tillsammans med dillkokt potatis.
Bilagor
Senast redigerad av en moderator: