H
hianders
Guest
Såg detta recept och bakning av detta bröd i Gokväll onsd 23/1.
--------------------------------------
OLIV- OCH FETAOSTBRÖD
2 stora bröd
5 g jäst (ärtstor kula)
5 dl kallt vatten, 500 g
12 dl vetemjöl, 720 g
2 1/2 tsk salt
Fyllning:
1 paket fetaost, 150 g
100 g skivade pimientofyllda gröna oliver, ca 2 dl
Lägg jästen i en stor bunke. Häll på lite av vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet och sedan mjölet blandat med salt. Arbeta väl i några minuter. Täck bunken med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur minst 12 timmar. Ta upp degen på en väloljad skiva. Olja händerna och degskrapa. Dela degen i två delar. Platta ut varje del till en rektangel. Smula och strö över hälften av osten och strö sedan på hälften av oliverna. Rulla ihop från långsidan (ungefär som rulltårta, IA anm) och gör en knut och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 min.
Sätt under tiden ugnen på 250 grader och sätt in en liten skål med vatten. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen. Spraya gärna lite vatten och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda ca 30 minuter tills bröden fått fin färg och låter ihåliga när du knackar på dem.
-----------------------------------------
Vi har nu satt degen och bakar ut bröden i morgon bitti. Spännande.
Ni som är inne på LCHF - hur kan man anpassa detta bröd? Dinkelmjöl? Fullkornsmjöl?
Vi återkommer om resultatet.
fru hianders/Inger
--------------------------------------
OLIV- OCH FETAOSTBRÖD
2 stora bröd
5 g jäst (ärtstor kula)
5 dl kallt vatten, 500 g
12 dl vetemjöl, 720 g
2 1/2 tsk salt
Fyllning:
1 paket fetaost, 150 g
100 g skivade pimientofyllda gröna oliver, ca 2 dl
Lägg jästen i en stor bunke. Häll på lite av vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet och sedan mjölet blandat med salt. Arbeta väl i några minuter. Täck bunken med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur minst 12 timmar. Ta upp degen på en väloljad skiva. Olja händerna och degskrapa. Dela degen i två delar. Platta ut varje del till en rektangel. Smula och strö över hälften av osten och strö sedan på hälften av oliverna. Rulla ihop från långsidan (ungefär som rulltårta, IA anm) och gör en knut och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 min.
Sätt under tiden ugnen på 250 grader och sätt in en liten skål med vatten. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen. Spraya gärna lite vatten och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda ca 30 minuter tills bröden fått fin färg och låter ihåliga när du knackar på dem.
-----------------------------------------
Vi har nu satt degen och bakar ut bröden i morgon bitti. Spännande.
Ni som är inne på LCHF - hur kan man anpassa detta bröd? Dinkelmjöl? Fullkornsmjöl?
Vi återkommer om resultatet.
fru hianders/Inger
Senast redigerad av en moderator: