Naturvårdsverkets checklista för vårt friluftsliv med husbilen

Tommy Dynér

HBK Redaktör
Inlägg
8.378
Kommun
Vannsätter - Altea
HBK-Nr
3853
Medlemskap
2021

391E3500-F7E0-4885-AF89-A46D23490D96.jpeg

Av kända orsaker har vi ökat vårt resande i Sverige det senaste året och mycket talar för att det kommer att hålla i sig även den kommande sommarsäsongen. Pandemin har skapat ett ökat intresse för naturupplevelser och friluftsliv, vilket är bra av flera olika skäl.

Men det har även uppstått negativa konsekvenser i form av trängsel, nedskräpning och ett ökat slitage på naturen.

Ser att det uppmärksammats även här på Forumet bl.a. genom en Motion till årsmöte:

Naturvårdsverket har därför sammanställt ett antal tips och råd, på vad vi bör tänka på när vi besöker naturen med våra husbilar.
  • Det finns många fina platser i naturen. Passa gärna på att utforska nya områden med lägre besökstryck nu när det är många ute.
  • Är det möjligt att lämna bilen hemma? Kanske kan du cykla, gå eller använda dig av kollektivtrafik för att ta dig till naturområdet. Då slipper du parkeringskaoset.
  • Välj en bra tid. Kolla upp området du ska besöka i förväg, till exempel via kommunen eller länsstyrelsen, och försök undvika tillfällen när besökstrycket är stort.
  • Naturen är finare utan skräp. Packa ner en påse för skräp och matrester så att det inte blir kvar något i naturen, utan kommer med hem igen.
  • Grilla korv? Elda på anvisade platser. Tänk på brandrisken och kolla upp vad som gäller på platsen du ska besöka, till exempel om det är eldningsförbud.
  • Ska du besöka ett naturreservat eller en nationalpark? Här kan allemansrätten vara begränsad. Kolla alltid vad som gäller innan du ger dig ut.
  • Upptäcker du Sverige med husbil eller husvagn? Friheten är stor, men har du koll på vad som gäller? Det är inte tillåtet att köra i terrängen, och reglerna för var du får övernatta skiljer sig från kommun till kommun.
  • Låt hunden följa med ut. Ha den gärna kopplad. Det är framför allt viktigt under perioden, mars–augusti när djuren får ungar. Då får hunden inte springa lös där det finns vilt.
  • Fjällen skiljer sig en del från andra naturområden. Den bästa fjällupplevelsen får du om du är förberedd. Fjällsäkerhetsrådet har tips och råd för härliga och säkra fjällturer.
Kanske skulle platsa som en bilaga till vår egen miljöpolicy?

Tommy
 

Tommy Dynér

HBK Redaktör
Inlägg
8.378
Kommun
Vannsätter - Altea
HBK-Nr
3853
Medlemskap
2021
Trist artikel i Lysekilsposten, troligen några få som missköter sig, men ...


Tommy
 
Toppen