Sv: Kontantkort för mobilt bredband utomlands
Ska se om jag kan göra en sammanfattning om hur man kommer åt internet när man är ute och åker i främmande land.
Det finns i princip två möjligheter.
1. Koppla upp sig via wlan.
Här finns ett anlat möjligheter
a. öppna privata nät, dvs snylta på/tacksamt ta emot vad andra bjuder på
b. öppna gratis kommerciella nät, typ McDonald, MAX, utanför bibliotek, hotell, etc
c. FON. egen erfarenhet är att det inte går att lita på att det fungerar som tänkt
d. öppna nät där man måste logga in mot betalning, typ The Cloud, Homerun, campingplatser
Dessa möjligheter är okomplicerad om man bara hittar platserna. Finns lite spridda siter på nätet för hotspots, men ofta osäkert om man hittar något där.
2. Uppkoppling via mobilt internet över telefonnätet
Man behöver ett modem, antingen inbyggt i datorn, instickskort eller en lös dingle. Det tycks som det endast är TELE2 som säljer olåsta dingles, typ Huawei E169. Dock billigare att köpa modemet plus ett års abonnemang av billigaste typ än bara modemet.
a. modemet kan vara låst till den svenska operatören, och använder man sitt svenska chip blir det väldigt dyrt utomlands.
b. man kan köpa ett kontantkort i landet där man befinner sig. Det kan finnas problem att hitta sådana kort då flera kräver en lokal adress, men det tycks finnas kort att köpa på varuhus, mackar etc. som man sedan kan ladda över nätet med kreditkort.
För den optimala friheten är det nog mobilt internet med lokalt kort som gäller. Det finns ett antal svårigheter och problem. Men några tips.
1. när ett lokalt kort stoppas in i modemet måste det göras inställningar i detsamma. Varje nät har sina inställningar, men de kan hittas på nätet, sök på APN (access point name) på Wikipedia.
En variant tycks vara Joikuspot som använder mobiltelefonen (med lokalt kort) som mottagare och som därefter skickar infon vidare trådlöst till datorn via wlan.
2. man betalar i regel per nedladdad MB, stäng därför ner alla automatiska uppdateringar från Microsoft och antivirusprogram. Ha ingen tung startsida i IE.
3. mail läser och skriver man lättast med webmail. Sådan har de flesta ISPs parallellt med användning av dedicerade mailprogram, typ Outlook.
Kom gärna med synpunkter, så skall vi nog klara ut ett bra och billigt system.
Hälsningar
Håkan