Claes 105
HBK Medlem
"Kolhydraterna har fått dåligt rykte de senaste åren. Men de behövs för att kroppens ska fungera. Om vi inte äter kolhydrater bildar kroppen dem själv - och går in i svältläge.
Att äta lågkolhydratkost har blivit populärt de senaste åren. Många tror att man går upp i vikt av att äta kolhydrater. Så är det inte, man går upp i vikt av att fylla på med mer energi än man gör av med.
Kolhydrater ger främst energi - de omvandlas till sockerarten glukos som alla kroppens celler behöver för att fungera. De behövs också för en rad andra funktioner, till exempel för att bli av med giftiga ämnen. Men vi kan ändå klara oss utan.
- Kolhydrater är inget essentiellt näringsämne, vi kan bilda det själva från protein och till viss del från fettförbränning. Men kroppen vill egentligen inte bryta ned protein, det är sista utvägen att gå på sina egna muskelresurser, säger Eva Warensjö Lemming, nutritionist på Livsmedelsverket.
Det som händer när vi skippar kolhydraterna helt är att kroppen tror att den svälter, och anpassar sig efter det. Om det inte finns några kolhydrater att omvandla till glukos nallar kroppen på reserverna och stänger ned alla processer som inte krävs för överlevnaden. Hur skadligt det är att befinna sig i det här tillståndet under en längre tid är experterna inte överens om, men Eva Warensjö Lemming på Livsmedelsverket tycker inte att det är bra.
- Kroppen är ju ett fantastiskt system och den är byggd för att fungera på ett visst sätt. Att köra på en process som är ett undantagstillstånd är ologiskt. En del upplever att man kan lukta illa om man äter låghydratkost, och det har att göra med att nedbrytningsprocesserna är ofullständiga.
Kolhydrater finns i de flesta livsmedel - den främsta källan är bröd och andra spannmålsprodukter, men även grönsaker, potatis och frukt är kolhydratkällor. Allt som innehåller socker i någon form är också rikt på kolhydrater. I de nya nordiska näringsrekommendationerna betonas att det är viktigt att få i sig kolhydrater av hög kvalitet. Det handlar om att välja högt fiberinnehåll och fullkorn i stället för söta livsmedel och vitt bröd med tomma kalorier.
- Helheten är viktig - att äta pasta med sås och grönsaker är inte samma sak som att äta bara pasta. Om man äter en varierad och balanserad kost och har energibalans i livet så finns det ingen anledning att hålla igen på kolhydrater, säger Eva Warensjö Lemming."
Kanske nåt att tänka på i juletider............
Hejs o GOD JUL önskar
Claes 105
Att äta lågkolhydratkost har blivit populärt de senaste åren. Många tror att man går upp i vikt av att äta kolhydrater. Så är det inte, man går upp i vikt av att fylla på med mer energi än man gör av med.
Kolhydrater ger främst energi - de omvandlas till sockerarten glukos som alla kroppens celler behöver för att fungera. De behövs också för en rad andra funktioner, till exempel för att bli av med giftiga ämnen. Men vi kan ändå klara oss utan.
- Kolhydrater är inget essentiellt näringsämne, vi kan bilda det själva från protein och till viss del från fettförbränning. Men kroppen vill egentligen inte bryta ned protein, det är sista utvägen att gå på sina egna muskelresurser, säger Eva Warensjö Lemming, nutritionist på Livsmedelsverket.
Det som händer när vi skippar kolhydraterna helt är att kroppen tror att den svälter, och anpassar sig efter det. Om det inte finns några kolhydrater att omvandla till glukos nallar kroppen på reserverna och stänger ned alla processer som inte krävs för överlevnaden. Hur skadligt det är att befinna sig i det här tillståndet under en längre tid är experterna inte överens om, men Eva Warensjö Lemming på Livsmedelsverket tycker inte att det är bra.
- Kroppen är ju ett fantastiskt system och den är byggd för att fungera på ett visst sätt. Att köra på en process som är ett undantagstillstånd är ologiskt. En del upplever att man kan lukta illa om man äter låghydratkost, och det har att göra med att nedbrytningsprocesserna är ofullständiga.
Kolhydrater finns i de flesta livsmedel - den främsta källan är bröd och andra spannmålsprodukter, men även grönsaker, potatis och frukt är kolhydratkällor. Allt som innehåller socker i någon form är också rikt på kolhydrater. I de nya nordiska näringsrekommendationerna betonas att det är viktigt att få i sig kolhydrater av hög kvalitet. Det handlar om att välja högt fiberinnehåll och fullkorn i stället för söta livsmedel och vitt bröd med tomma kalorier.
- Helheten är viktig - att äta pasta med sås och grönsaker är inte samma sak som att äta bara pasta. Om man äter en varierad och balanserad kost och har energibalans i livet så finns det ingen anledning att hålla igen på kolhydrater, säger Eva Warensjö Lemming."
Kanske nåt att tänka på i juletider............
Hejs o GOD JUL önskar
Claes 105