• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Kabelarea solcell

Spacewagon

HBK Medlem
Inlägg
50
Kommun
Karlstad
HBK-Nr
30388
Medlemskap
2024
Har en solcell på 160 Watt på husbilen.
Vilken kabelarea från MPPT till batteriet bör man ha?
Sitter 2.5 kvm från cellen till MPPT.
 

Roysan

HBK Medlem
Inlägg
480
Kommun
Karlstad
HBK-Nr
35986
Medlemskap
2024
Det beror ju på vilken ström solcellen levererar.
160 W vid 13,5 V blir nästan 12 Amp. Det är rätt mycket och gäller då solcellen ger full gas, dvs sällan i vårt solfattiga land.
Men många solceller ger 30 - 40 Volt, och laddningsregulatorn transformerar detta till lämplig ström och spänning för laddningen av batteriet.
Således blir strömmen i genom snitt 160 W / 36 V = 4,5 Amp. dvs en rätt låg ström och då bör ju 2,5 mm2 vara väl tillräckligt.
2,5 mm2 kabel är standard vid installationer på villatak. Men då gäller en kabel av mkt hög kvalitet då solcellerna är seriekopplade för upp till dryga 1000 V !!! Dvs farligt (livsfarligt) att ta i, bandfara vid dåliga kontakter, och utsatta för solstrålning som på något år kan förstöra isolationen på dålig plastkabel.

Att mäta upp spänningsfallet i sin anläggning går. En bra voltmeter krävs, sätt dess testsladd för plus vid solcellen plusanslutning, och sätt sen voltmeterns testsladd för minus vid solcellsregulatorns anslutning för plus. Dvs vi mäter i varje ända på samma kabel.
Volt metern skall då visa den spänning som förloras i ena kabeln från solcellen, vilket kan bli från exvis 0,5 - 2 V, multiplicera med två för att lägga till minusledningens spänningsfall. Men behöver således en förlängningssladd till voltmeterns testsladd, den kan vara smal.
Ett annat sätt är att mäta spänningen i solcellens anslutningsbox, får vi exvis 34,7 V där, och sen mäta samma sak vid anslutningarna på solellsregulatorn, får vi där 34,2 V så är spänningsfallet 0,5 V.

Då är frågan vad vi kan acceptera för spänningsfall då, en bra fråga.....

En stor del av dygnet kommer solcellen att leverera en låg effekt, dvs en låg ström, vid mulet väder och tidig fm och em kväll.
Med låg ström blir då pänniingsfallet lägre, betydligt längre, och det är ju ändå då vi som mest behöver strömmen från solcellen.

Roysan
 
Toppen